Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 29.05.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. *Rodzynkowiec* 1.Placek czekoladowy: - 7 jaj - 3 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 5 czubatych łyżek mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto. (mi ten biszkopt nie za bardzo wyrasta wiec jeśli macie lepszy przepis to upieczcie własny, tylko musi być kakaowy) 2.Masa: - 2 i 1/2 szklanki mleka - 2 budynie czekoladowe - 1 margaryna - 4 łyżki cukru Z mleka ugotować budynie, ostudzić i ucierać z margaryną, dodać cukier. Ucierać aż powstanie gładka masa. (moja babcia jak zobaczyła tą masę to uznała że się zważyła, ale ona po prostu tak wygląda, wiadomo że margaryna jest jasna a budyń ciemny i zawsze będzie się jedno od drugiego odróżniało) :) 3.Polewa: - 1/2 i trochę masła - 1 czekolada mleczna - 1 czekolada gorzka Wszystko razem rozpuścić i połączyć. Przed polaniem placka należy ostudzić żeby była gęściejsza bo inaczej trudno byłoby polać. 4.Dodatki: - dżem porzeczkowy - 40 dag rodzynków - wódka Wykonanie: Rodzynki sparzyć wodą a następnie namoczyć w wódce (należy zrobić to dużo wcześniej tak żeby rodzynki mogły nasiąknąć wódką). Wódkę w której moczyły się rodzynki wymieszać z trochę wody oraz 1 łyżką cukru. Upieczony biszkopt przekroić na pół i nasączyć tą wódką. Na pierwszy placek smarujemy dżem, a następnie większą część masy, na to kładziemy drugi placek. Na wierzchu smarujemy pozostałą masą i układamy rodzynki, całość polewamy polewą i GOTOWE!!! :) MAM NADZIEJĘ ŻE KOMUŚ BĘDZIE SMAKOWAŁO TO CIASTO
    1 punkt
  2. Witam ! Z zamiarem upieczenia tego ciasta nosiałam się juz od jakiegoś czasu .Wczoraj trafiła sie okazja .Do polewy dałam 20deko rodzynek namoczonych w wódce. Biszkopt upiekłam z przepisu halinymłodzieniak ,pieknie wyrósł i jest b. puszysty.Ciasto przepyszne ...z procentami -POLECAM WSZYSTKIM ......oprócz kierowców :smile: Obu Paniom dziekuję za przepisy ;) -pozdrawiam !!
    1 punkt
  3. Bułeczki?Caterpillar?(gąsieniczki) Przepis pochodzi z rosyjskiej strony Povarenik. Ciasto: *200 ml mleka; * 2 st. ł cukru * 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych) * 1 łyżeczka soli * 20 g oleju roślinnego; * 300 g mąki. Nadzienie: * 8 parówek typu ? Wiedeńskie>> Do smarowania: * 1 jajko; * 1 st. ł. mleka albo śmietany. Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper. W 100 g ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić ? ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej, niż 2 razy. Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda ? u mnie wyszło 8 sztuk. Rozmiar ? jak tenisowa piłka. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym. Potem zacząć rozkładanie ? na cząstki ?. Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny ? na prawo. W sumie wychodzi taka gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce. Posmarować wierzch jajkiem + mleko. Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem. Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru.
    -1 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.