Bułeczki?Caterpillar?(gąsieniczki)
Przepis pochodzi z rosyjskiej strony Povarenik.
Ciasto:
*200 ml mleka;
* 2 st. ł cukru
* 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych)
* 1 łyżeczka soli
* 20 g oleju roślinnego;
* 300 g mąki.
Nadzienie:
* 8 parówek typu ? Wiedeńskie>>
Do smarowania:
* 1 jajko;
* 1 st. ł. mleka albo śmietany.
Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper.
W 100 g ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki.
Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić.
Dodać olej i dobrze wyrobić ? ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie.
Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej, niż 2 razy.
Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda ? u mnie wyszło 8 sztuk.
Rozmiar ? jak tenisowa piłka.
Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę.
Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym.
Potem zacząć rozkładanie ? na cząstki ?.
Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny ? na prawo.
W sumie wychodzi taka gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce.
Posmarować wierzch jajkiem + mleko.
Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem. Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru.