Skocz do zawartości

Porady (różne)


natalii
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli • Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie • Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku • Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną • Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku • Smak sody w cieście będzie niewyczuwalny , jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu • Szynka gotowana będzie bardziej soczysta i krucha jeśli po ugotowaniu „wykąpie” się ją w zimnej wodzie • Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty • Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie • Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu • Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli

•  Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie

• Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku

• Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną

• Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku

Smak sody w cieście będzie niewyczuwalny , jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu

• Szynka gotowana będzie bardziej soczysta i krucha jeśli po      ugotowaniu „wykąpie” się ją w zimnej wodzie

• Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty

• Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie

• Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu

• Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku

Z tymi dwoma ( na czerwono) NIE ZGADZAM SIĘ. Zmieszanie sody z octem powoduje nieodwracalną reakcję chemiczną, na skutek której soda zniknie (zamieni się w octan sodowy) Rzeczywiście jej posmaku już nie będzie, ale i sody też nie będzie, więc nie spełni roli, której oczekujemy po niej w cieście (spulchnianie ciasta)

Gotowana szynka będzie soczysta i świetna do krojenia, jeżeli wystudzimy ją nie gwałtownie w zimnej wodzie, a powoli w wywarze, w którym się gotowała

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ocet zabije witaminy!,miej drastyczne jest włożenie zwiędnietej natki pod strumień zimnej wody i od razu do woreczka i tak do lodówki,roślinka odżyje za parę godzin i tak pozostawiona bedzie dobrze się przechowywała,nie tracąc witamin i nie będzie atakowana w szybkim pędzie przez bakterie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

*tłuszcz nie będzie pryskał,gdy patelnię przetrzemy octem *ryż się nie rozgotuje i będzie śnieżno-biały jeżeli do wody dodamy trochę soku z cytryny *buraczki łatwo obierzemy ze skórki,jeżeli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą *aby makaron był bardziej żółty,dodajemy troszkę kurkumy *solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowania :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Porady na udane baby(z kalendarza ściennego) *baby lubią ciepłe pomieszczenia,ciasto lepiej rośnie *nie lubią przeciągów *ciasto musi być starannie wyrobione,musi być błyszczące,gładkie,musi odstawać od ręki *mąka,cukier,drozdże,masło muszą być stosunkowo ciepłe *drożdże rozprowadzać w ciepłym mleku,potem dodać mąki *piec ,gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie *formy do pieczenia muszą być wysmarowane tłuszczem dwa razy(nie rozumiem dlaczego) *piec w dobrze nagrzanym piekarniku,ale nie w wysokiej temperaturze *ciasto dobrze upieczone,jżeli włożony patyczek będzie suchy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A oto kilka porad na temat serników: - im mniej będziemy ubijać masę serową tym mniej opadnie-nawet można bez miksera. - cały cukier dodać do piany z białek. - piec bez termoobiegu. - najlepiej piec sernik w naczyniu z wrzątkiem kilka cm większym od formy na ciasto. - piec w 160-175*C przez 40-60min. - upieczony sernik wstawić na noc do lodówki by "dojrzał" - na sernik lepszy jest ser w kostkach. - sernik jest gotowy gdy przy poruszaniu formą jego środek trochę drży a boki odstają od brzegów- wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinkę. Porady te mam z jakiejś gazety wklejone do zeszytu ,jak wiecie coś jeszcze to piszcie-przecież serniki wszyscy lubimy :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik: *ubita piana z białek powoduje,że masa jest lżejsza *parę gotowanych i zmielonych ziemniaków zagęści masę *kilka łyżek jogurtu lub kwasnej śmietany nada delikatniejszej konsystencji *do masy serowej mozna dodać kawy,czekolady lub suszone owoce *używać połaczenia sera chudego z tłustym *obtoczenie rodzynek w mące przed dodaniem do masy zapobiega ich opadnięciu *jeżeli masa nie bedzie pieczona dodajem zawsze zelatyny *białka mieszać ruchem tnąco-obrotowym a nie kolistym gdyż straci puszystośc (świat kuchni) :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.