Skocz do zawartości

Porady (różne)


natalii

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 lata później...
  • Odpowiedzi 32
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Pierwszą zasadą aby olej nie pryskał jest przede wszystkim używać suchej patelni, albo jeśli jest mokra wrzucić na palnik i poczekać aż woda sama dokładnie odparuje. Ja przed wrzuceniem "pryskających" rzeczy na patelnię (np. wątróbki) rozgrzewam olej w bardzo niewielkim stopniu. Pozwala to zaoszczędzić sobie nerwów :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tymi dwoma ( na czerwono) NIE ZGADZAM SIĘ. Zmieszanie sody z octem powoduje nieodwracalną reakcję chemiczną, na skutek której soda zniknie (zamieni się w octan sodowy) Rzeczywiście jej posmaku już nie będzie, ale i sody też nie będzie, więc nie spełni roli, której oczekujemy po niej w cieście (spulchnianie ciasta)

Gotowana szynka będzie soczysta i świetna do krojenia, jeżeli wystudzimy ją nie gwałtownie w zimnej wodzie, a powoli w wywarze, w którym się gotowała

Ja nie zgadzam się z przedmówcą co do mięsa. Mięso po obróbce dobrze jest zahartować. Szynka pozostawiona w wywarze owszem będzie wilgotna, ale nie soczysta i sypka, a nie krucha.. To tak jakbyśmy piekli biszkopt, zostawiając go we wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku do wystygnięcia.

Podczas obróbki cieplnej mięs należy zachować odpowiednią temperaturę w rdzeniu (osi) sztuki mięsa. Samo uzyskanie kruchości i soczystości w jednym produkcie jest ogromną sztuką. Mięso należy gotować nie przebijając go, z termometrem wsuniętym jeszcze w surowe mięso, od wrzącej wody (podobnie postępujemy z wędzonkami).

Optymalna temp. to 82 * C (przy szynce). Będzie krucha. Później powinniśmy wrzucić mięso do woreczka foliowego i zanurzyć w lodowatej wodzie (nie wyciągamy termometru, aby nie wypłynęły soki !!!).

Ale z sodą uwaga była trafna :razz:

Z wyrazami szacunku CHEF ANDREW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

a ja przed wyciśnięciem soku z cytryny wcześniej ją masuje

JA również ją masuję aby stała się miękka po czym jeszcze trzymam chwile w ciepłej wodzie i na koniec mam taki swój sposób wbijam wykałaczkę w Cytryne i dociskając lekko spływa mi sok po wykałaczce ;]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.