Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość Myself

Gofry takie jak sprzedają w budkach ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Myself

sprzedawca gofrów budkowych niech wtajemniczy nas w taki przepis :) probowalam juz wszystkiego:P dodawalam spirytusu zaczynalam mieszac skladniki od ubitej piany..piwo i wiele innych ale zawsze nie sa takie jak sprzedawane w budkach :/ takie gofry sa pyszniutkie wielkie chupiące i w ogole..dla nie wychodza alboi flakowate albo niepodrosniete :/ POMOCY :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość policho

Z tego co zaobserwowałem to dużo zależy też od gofrownicy. Niedawno zmieniłem starszy egzęplarz na nowy model i przy tym samym cieście gofry wychodzą gorsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki 20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. nie jestem sprzedawcą gofrów ale wiem gdzie tkwi problem ZA MAŁA MOC GOFROWNICY Nawet najwymyślniejsze przepisy nic tu nie poradzą Gofrownice które są sprzedawane w sklepach maja najcześciej za mała moc tzn 650-750 watt a powinna miec 1300-1400 ( tak jak to maja gofrownice gastronomiczne)aby ciasto które wlwjemy mogło szybko urosnąc i upiec się .Wtedy gofry wychodza chrupiace. Jesli gofrownica jest o mniejszej mocy ,czyli jest mniej nagrzana , woda z ciast nie jest w stanie odparowac (gofry bardziej sie dusza niż pieka ) i wychodzi nam miękki naleśnik Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Arabeczku. Dzięki za konstruktywny, inżynierski komentaż ;). Bezwzględnie prawda. Ale przy mniejszej mocy można podsuszyć (to dla tych, którzy mają słabe gofrownice)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że można podsuszyć np. w piekarniku albo na teflonowej patelni Z pwenościa będą troche lepsze ,ale niestety nie należy oczekiwać rewelacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi wychodzą chrupiące.Przepis: 2 jajka,2 szkl.mąki,2 szkl.mleka,1 łyżka proszku do pieczenia,ćwierć szkl.oleju,szczypta soli.Białka odzielić od żółtek.Żółtka ubić z mlekiem,mąką,proszkiem do pieczenia,olejem i solą na gładko.Białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą.Piec w gofrownicy ok.2 min.aż będą złote.Nie są tak idealne jak z budki,ale przynajmniej nie gumiaste.Jak robiłam z cukrem to były właśnie gumowe!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja tez czesto robie gofry i zauwazylam ze jesli dodaje do nich zwykly cukier krysztal to wychodza one gumowate,ale jesli uzyje cukier puder sa chrupiace. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dodałam cukier kryształ ale za poradą Uretana po wyjęciu z gofrownicy podsuszałam je i wyszły też chrupiące i smaczniutkie. Dziękuję za rade Jolu.A. Następnym razem skorzystam z niej i porównam, które lepsze. :D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrobilam wlasnie te gofry i wyszly najlepsze jakie do tej pory robilam ! wreszcie mam chrupiace gofry a nie nalesniki!zastosowalam sie do rady aby nie ukladac jeden na drugim tylko postawic sa super! dzieki

post-4347-1176746824_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem,czy to sprawa przepisu (bo ja robilam wg innego),czy wlasnie ta metoda podsuszania na stojaco-a moze jedno i drugie....Gofry wyszly super chrupkie! Dzieki za rade-czlowiek ciagle sie czegos uczy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość modliszqa

uretan Twój przepis jest genialny :P:)

aż się zalogowałam, żeby napisać podziękowanie i pochwałę :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.