Marcin 31 Napisano 20 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Ostatnio, z racji pracy, często jadam "na mieście" :) I ostatnio odkryłem fantastyczną potrawę: naleśniki :) Dotychczas kojarzyły mi się one głównie z serem i dżemem (ogólnie na słodko). Teraz jednak sprubowałem wytrawnych i... są super. Moje ulubione to naleśniki z jajkiem (wbijanym na surowo do naleśnika), szpinakiem i serem. W naleśnikarni w której jadam jest ich kilkanaście rodzajów. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze - zdecydowanie polecam. Może Wy także "odkryliście" coś podobnego - podzielcie się tym na forum. ----------------------- Generalnie zapraszam do wypowiedzi. Tyle nas tu czyta a nikt nie chce pisać. Piszmy... Dzielmy się wiedzą i doświadczeniami... Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin 31 Napisano 1 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Właśnie znalazłem: http://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1964 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slonko 0 Napisano 3 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 A ja tam właśnie lubię na słodko, z serem twarożkiem to moje ulubione, ale nigdy nie jadłam tak pysznych naleśników jka na stołówce na studiach, jak mieszkałąm w akademiku, to co wtorek je serwowali, moje stałe danie to było, jeszcze do tego dawali bitą śmietankę :D W żadnej knajpie nie spotkałam jeszcze tak pysznych naleników jak tamte :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin 31 Napisano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ze słodkich to ja tylko z dżemem, może ew z serem, ale jak nie jest taki suchy. Ale zdecydowanie wolę ze szpinakiem :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jola_A. 4 Napisano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 a ja zdecydowanie wole z warzywami i zoltym serem,np.wedlina,pieczarki(duszone),pomidory,cebula, papryka,ser zolty,przyprawy wszystko pokrojone w kostke,zawijam to w nalesnik i podsmazam na patelni. :D Albo np.mieso mielone smaze dodaje cebule, koncentrat i podduszona chinska mieszanke warzywna,przyprawy,nalesniki,mozna podsmazyc lub zapiekac. :D Inna wersja to ogorek kiszony ,kielbasa,cebula,ser zolty,przyprawy. :D Lub mieso mielone,podsmazyc dodac cebule koncentrat,smazyc dodac pomidory,papryke,kukurydze,fasolke czerwona, przyprawy,czosnek. Smacznego!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arabika 4 Napisano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Jolu ja tez zdecydowanie bardziej wole takie jak Ty z mieskiem mielonym koncetratem pomidorowym papryką ,groszkiem , czosnkiem itd. W zalezności co mi fantazja podpowie .Posypane obowiązkowo serem i zapieczone w piekarniku A na słodko to z truskawkami złozone w koperte i podsmazone na patelni do tego cukier i kwaśna śmietana .Jem i wtedy nie licze kalorii :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jola_A. 4 Napisano 9 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 No to jest nas juz dwie,kto do nas dolaczy?I podrzuci jakies fajne pomysly? :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota zza plota 0 Napisano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Bardzo smaczne sa tez nadziane pieczarkami albo grzybami lesnymi z cebulka i odrobina smietany panierowane jako paszteciki albo bez panierki zapiekane w smietanie (wtedy do srodka pieczarki bez smietany zasmazone "na sucho") :D Jesli chodzi o slodkie to jest tez pyszna odmiana z bialym serem (Twarozek, cukier waniliowy, odrobinka soli, jajko, wymieszac i nadziac nalesniki) Zwinac w ruloniki albo w koperty tak by twarozek nie wyplynal. Ulozyc w formie do zapiekania wysmarowanej maslem polac slodka smietanka (30%) - nie za wiele nie musza plywac :D posypac cukrem krysztalem. Tu i tam polozyc wiorek masla i zapiec. Ja robie tak czesto nalesniki pozostale z poprzedniego dnia. Polecam szczegolnie lasuchom sa naprawde pyszne :D Pozdrawiam i milego weekendu zycze! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 93 Napisano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Ja ostatnio robiłam naleśniki z pieczarkami. Na naleśnik dawałam podsmażone pieczarki i stary ser. Następnie je zrolowałam, i do piekarnika, zapiec. Podawać polane z dowolnym sosem lub ketchupem :D Proste i szybkie. Mmm... pychotka :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jola_A. 4 Napisano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 A co powiecie na nalesniki z musem jablkowym? Pol kilograma jablek zetrzec na tarce, rozgotowac z kilkoma lyzkami wody, dodac cynamon, 2 lyzki cukru i kisiel cytrynowy. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pszczółka maja 1 Napisano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 a ja uwielbiam takie z mięskiem drobiowym i kapustką pekińską (przepis gdzieś na forum podałam), albo z parówkami. mmmm....... pycha :D Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosiek50 0 Napisano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Zgadzam się z tobą Marcin że naleśniki najlepsze to ze szpinakiem-pychota. :-D :-D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikita79 1 Napisano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Ja lubie robic nalesniki raczej na slodko typu z twarogiem , dzemem ale rownierz lubie z kremem czekoladowym (nutella)-dla tych co lubia duzo jesc powiem tylko tyle ze sa one bardzo sycace i mistrzem jest ten kto zje wiecej niz 3 :mrgreen: Polacem sprobowac ! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.