milena Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2005 Witam wszystkich wieczorwą porą. Pilnie poszukuję przepisu na placki po węgiersku .....proszę pomóżcie ........... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2006 to sa zwykle ale duze placki kartoflane przelozone gulaszem, na wierzch kleks kwasnej smietany i pare paseczkow papryki marynowanej mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elza Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Ja robie placki ziemniaczane i pokrywam je cienką masą duszonych pieczarków z cebulom, na to podsmażam szynke (jaką mam pod ręką) i kłade na pieczarki i to wszystko posypuje startym serem. To jest taka odmiana pizzy i chyba dlatego wszystkim smakuje. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milena Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Cześc , dzięki bardzo za podpowiedż. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 ja dorzucę od siebie że robiąc placki po węgiersku do placków ziemniaczanych dodaję majeranku a polewam to wszystku typowym gulaszem z papryką (warto korzystać z szybkowaru przy tym daniu gdyż mięso robi się bardzo szybko a jest przy tym mięciutkie). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milena Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 majeranek w plackach? , nigdy takich placków nie jadłam , warto spróbowac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 ja jestem tej szkoły i placki ziemniaczane jadam na ostro (nie mogę ich jeść z cukrem) i do ciasta zawsze (często) dodaję majeranku, dla mnie są po prostu pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 co do placków węgierskich, to są różne sposoby ich robienia. Ja robie tak: ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach, jak na zwykłe placki ziemniaczane. do tego dodaje marchew i cebule, również starte na tarce. do ciasta dodaje vegete,kurkume, maggi, pieprz, majeranek, bazylie i czosnek(w tej chwili dodaje 2 kosteczki czosnku z knorra, przedtem ścierałam razem z ziemniakami,cebulą i marchewką na tej samej tarce). ponadto dodaje jajko, lub 2 w zależności od ilości ciasta, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, i odrobine mąki pszennej. ok 3-4 łyżki oleju(żeby ciasto nie chłonęło tłuszczu z patelni). smaże na gorącej patelni, na niewielkiej ilości tłuzczu(z reguły olej). do tego robie sosik z mięska(głównie karczek).Mięso kroje w kostkę, przyprawiam je dosyć pikantnie, i obsmażam na tłuszczu. pieczarki kroje w plasterki, dodaje do mięska i dusze. cebulke szatkuje, i dodaje pod koniec duszenia, żeby sie nie rozpadła, i żeby było ja czuć, no i tu zaczynają się wariacje, ponieważ można dodawać różne warzywa, począwszy od papryki, świerzej czy konserwowej, przez seler pokrojony w słupki, czy co tam jeszcze mam w lodówce :lol: wszystko razem dusze. jak już wszystko jest miękkie, to jeżeli jest konieczność, to zagęszczam sos odrobiną śmietany z mąką. i gotowe. placek wykładam na duży talerz, nalewam na jedną część sos z farszem, i "skaładam go na pół. na to jeszcze odrobina samego sosu i kleks ze śmietany(najlepiej kwasnej). całośc czasami podaje z sałatką z selera, papryki, kukurydzy, cebulki zalanej jogurtem naturalnym. Ot i wszystko! Smacznego :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.