Gość Loretta Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Witam na Forum ;) Szukam pomysłów jak przyrządzić łososia. Jako danie obiadowe, na ciepło... Cytuj
zazula226 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 właśnie jakieś 2 godzinki temu podałam taki przepis na "Waszych Przepisach" sprawdź sobie, polecam ;) Cytuj
Marcin Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Konkretnie: https://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1508 Cytuj
Gość maciekchudy Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam na Forum ;) Szukam pomysłów jak przyrządzić łososia. Jako danie obiadowe, na ciepło... Polecam łososia pieczonego bardzo proste danie super smakuje a przy tym błyskawiczne. Potrzebny jest filet z łososia raczej ze skórą (ale niekoniecznie) Przyprawy cytryna sól ząbek czosnku swierzo zmielony czarny pieprz(to konieczne) Czosnek nalezy drobno posiekac i rozetrzec z łyzeczka soli dodac swierzo zmielony czarny pieprz. Ta masa natrzec filet z łososia skropic sokiem z połowy cytryny oraz troszeczke posmarowac oliwa z oliwek. Blache do pieczenia posmarowac oliwą z oliwek pokrojc w krązki dosc duza cebule rozłozyc na blasze, na cebule połozuc filet skóra do spodu (cebula powinna byc tylko pod filetem). Teraz wystarczy włożyc do gorącego piekarnika (180-200 stopni) i piec jakies 15-20 minut. Musi sie lekko zrumienic nie moze sie zbytnio wypiec mieso musi byc jedrne nie moze sie rozpadac cebula (niestety nie do jedzenia bo bedzie jeszcze surowa) pod ryba spowoduje ze łosoś sie nie wysuszy i bedzie cudownie aromatyczny a skóra nie przywrze do blachy To wszystko Zycze smacznego Filet mozna tez posypac ziołami prubowalem z bazylią koperkiem pietruszka majerankiem (zioła posypuje sie "artystycznie "w paseczki czy kratke Do pieczonego łososia bardzo pasuje ostry sos tabasko (dwie łyzki stołowe dobrej oliwy z oliwek jedna łyzeczka od cherbaty sosu tabasko sok z jednej limonki i połowy cytryny łyzka drobniutko posiekanej natki kolendry ewentualnie pietruszki Wszystkie skałdniki nalezy dobrze wymieszac i polac rybe ) łososia podaje z ryżem pyszny tez jest łosos na parze a le to innym razem dobranoc smacznego Cytuj
evagosia Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 A ja bardzo lubie lososia pieczonego w piekarniku w filii aluminiowej. Jest to sposob najprostszy na swiecie i pysznie smakuje. Jak masz calego lososia to odetnij glowe i mozesz przeciac na pol jak jest duzy. Posyp go przyprawa do ryb i sola jak przyprawa jest bez soli, zawin dobrze w folie aluminiowa, dobrze zawin, szczelnie i do piekarnika. Temperatura nie za wysoka, zeby sie nie palil, proponuje 180 na pocztek, jak zacznie sie smazyc to zmniejsz na 120-130. Jak ci sie bedzie wydawac za malo daj 150. To wszystko zalezy od piekarnika. I czas pieczenia rowniez. Proponuje 40-50 min. My uwielbiamy takiego lososia! Polecam! Cytuj
mantra Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Kochani, a powiedzcie mi, czy mogę zrobić sobie dzwonko z łososia w panierce? Czy to niewypał będzie? Cytuj
Agusia Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Kochani, a powiedzcie mi, czy mogę zrobić sobie dzwonko z łososia w panierce? Czy to niewypał będzie? A ja polecam przepis na lososia- ostatnio przeze mnie wyprobowany!\ 2 filety z lososia-ze skora 4 plastry cytryny 4duze plastry fioletowej cebuli oliwa z oliwek sol, pieprz, rozmaryn swiezy lub suszony- drobniutko posiekany 2 kawalki folii aluminiowej Filety umyc. Kazdy natrzec oliwa i przyprawami oblozyc z wierzchu plastrami cebuli i cytryny. Zawinac w folie aluminiowa. Piec ok 15-20 minut. Pyszny! Soczysty i pachnacy! Nigdy nie bylam wielka fanka lososia ale teraz go lubie! Np z salatka z pomidorow, mozzarelli ( swiesej! w wodzie), swiezej bazylii, octu balsamicznego, oliwy soli i pieprzu. Polecam doraco! Cytuj
Agusia Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Ja bym lososia raczej nie smazyla! Sprobuj w folii! Pyszny! Cytuj
teresap Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Na pewno wszystkie przepisy są godne polecenia , ale ja stanowczo polecam łososia w sosie koperkowym . Bardzo dobry jest na ciepło , ale na zimno też można Jeszcze raz polecam !!! :-) Przepis jest umieszczony w moich przepisach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.