Przepisy Extra

Przekładaniec

Ciasto typu przekładaniec daje wiele możliwości uzyskania różnych smaków. Dodatkową cechą charakterystyczną przekładańców jest to, że są jak tęcza, wielokolorowe. To zapewne atuty ciast wielowarstwowych.

Mamy tutaj do czynienia z ciastem miodowym, z którego wykonujemy trzy cienkie placki, gdzie każdy pieczemy osobno. Po upieczeniu i ostudzeniu placki są twarde, ale to charakterystyczne dla ciast miodowych. One potem po złożeniu i sklejeniu wilgotnymi, słodkimi masami, po około 2 dniach zmiękną, a wtedy całe ciasto... po prostu rozpływa się w ustach!

W tym przepisie na ciasto wykorzystano jabłka, przygotowując z nich pyszną masę jabłkową. Kolejną warstwę przekładańca stanowi masa kremowa wykonana na bazie masła. Ciasto na zewnątrz udekorowane jest słodką polewą czekoladową i posypane chrupiącymi orzechami laskowymi - mniam :) Czytaj więcej

Taka kompozycja składników o różnych właściwościach dała w efekcie fantastyczny smak. Ciasto doskonale wpisuje się w letnie zwyczaje picia kawy na tarasie lub balkonie, albo po prostu w ogrodzie. Świetnie komponuje się z kawą.

Idealne jest na różne okazje, na urodziny, imieniny, chrzciny, roczek, komunię, a także na Święta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe. Świetnie prezentuje się także na sylwestrowym stole, z którego jak na dobre ciasto przystało - bardzo szybko znika :)

Niepowtarzalna słodycz i aromat przekładańca z jabłkami i masą kremową pozwala zaliczyć go do wypieków o wyjątkowych walorach.

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki miodu sztucznego
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
Masa kremowa:
3 szklanki mleka
7 łyżek cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
20 dag masła
Polewa:
15 dag gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
Do dekoracji:
ok. 10 dag orzechów laskowych
2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 190 °C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.

Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.

Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
79 opinii | Wyraź opinię
4.3762376236 stars based on 808 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super! to bardzo się cieszę, że to ciasto tak Mu zasmakowało. Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę :)
Dorota [2014-01-09 13:16:53]
Kawał dobrego sytego ciasta .Mój maż nie przepada za słodkościami ,ale tym się po prostu zajadał:) Polecam :)
aga [2014-01-09 12:26:26]
Śmietanę 18%, już dopisałam :)
Dorota [2013-06-04 22:13:17]
Witam! mam pytanie jaką śmietane daje się do ciasta? pozdrawiam.
Basia [2013-05-24 11:51:45]
Ślicznie dziękuję :)
Dorota [2013-03-06 15:28:18]
ciasto bardzo dobre :) polecam
Ania [2013-03-06 12:42:39]
ciasto wygląda apetycznie tylko ja zrobię z masłem według mnie margaryna psuje smak potraw
beatrycze [2013-02-03 18:38:53]
Tak, można. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2011-04-21 20:04:12]
Prawdopodobnie był za długo miksowany i dlatego tak się stało. Gdy krem wyjdzie za rzadki można go włożyć do lodówki na kilka godzin lub można dodać do niego żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance gorącej wody, ostudzić i dodać do gotowego kremu, zmiksować).
Dorota [2011-01-20 21:18:14]
POMOCY krem wyszedłł mi za rzadki?co zrobić??
Anka [2011-01-20 17:13:53]
Ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od formy, ale wcześniej forma musi być dobrze wysmarowana tłuszczem. Ciasto najlepiej wyjąć z formy jak jest jeszcze ciepłe, nie czekamy aż ostygnie w formie, bo wtedy może się przykleić. Powodzenia :)
Dorota [2011-01-20 09:18:05]
Czy ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi od blachy?czy lepiej wykładać papierem?
Anka1 [2011-01-19 21:22:33]
zrobiłam to ciasto w czwartek, w piątek rano go spróbowałam i byłam troszkę zawiedziona,ale naprawdę to przepyszne i smaczniutkie ciasto stało się w sobotę wieczorem.Musi troszkę poleżeć,bądźcie cierpliwi,dwa dni to minimum,jest SUPER.
ANIA Z LUBINA [2010-04-11 12:20:16]
Mmmm... W życiu nie jadłam pyszniejszego ciasta!;) Mniam mNiamm;)
Jus>** [2010-03-13 15:02:32]
robię te ciasto na świeta jest pyszne,zamiast masy budyniowej ,robie z karpatką i zawsze wychadzi polecam.
agnieszka [2010-01-19 11:30:24]
Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu
Justyna [2009-10-26 06:47:59]
Ciasto wyszło super i jest bardzo pyszne.Ja dodałam do ciasta więcej mąki pszennej i włożyłam je na 30 min do lodówki. Wykładało sie bardzo dobrze.Polecam
Beata [2009-05-10 11:26:01]
ciasto słabo się wykłada do blaszki może bez śmietany byłoby mniej klejące. Poza tym ciasto pyszne i ładnie się prezentuje
Agusia [2009-04-10 18:39:14]
pyszne ciasto.poleccam.
eliza [2008-11-18 14:42:57]
Dzisiaj je upiekłam i rodzinka nie mogła się najeść Pychotka!!!!!
Netlik [2008-10-03 16:22:20]
CIASTO JEST NAPRAWDE PYSZNE!!!!! RADZE ROBIC GO PRZYNAJMNIEJ DWA DNIE PRZED IMPREZA ZEBY PLACKI MOGLY NASIAKNAC MASA I ZMIEKNAC :)POLECAM DROGIE GOSPODYNIE!!!!!!!
Ewelinx [2008-05-23 21:34:44]
Lepiej żeby była ziemniaczana, bo tortowa (pszenna) to już jest.
Dorota [2008-04-26 18:05:36]
a zamias mąki ziemniaczanej może być torotwa ?
pamela [2008-04-26 16:25:52]
Nie, to są orzechy laskowe - tylko zrumienione i może dlatego tak "inaczej" wyglądają. Ale można tutaj zastosować również orzechy włoskie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-03-14 15:18:46]
Czy to nie są przypadkiem włoskie orzechy??:) Pozdrawiam
Kasia [2008-03-13 11:06:31]
ciacho super czesto go pieke podobne troszku do orzechowca polecam
kuchareczka [2008-03-11 19:23:52]
bardzo dobry placek tylko troch niski ale dobry
aga [2008-01-03 16:24:47]
Tak, można dodać miód prawdziwy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-30 17:24:24]
Czy można dać miód nie sztuczny:)))? Prawdziwy:). pozdrawiam
Darcia [2007-12-30 15:53:09]
Świetne ciasto wyszło!!! Polecam! Tylko jedna uwaga trzeba uważać z cukrem bo jak miałem budyń z cukrem kalaretkę tez z cukrem i jeszcze dodałem cukru to wyszło trochęza słodkie. Chociaż dla mnie super bo jestem straszny łasuch na słodkie:)
Paweł [2007-12-27 11:59:35]
Miękkie masło należy utrzeć mikserem na puszystą masę i dalej ucierając należy dodawać łyżką ostudzony budyń. Jeżeli jednak krem się zważy - do niego należy dodać troszkę (ok. 4 łyżki) wrzącej wody i długo miksować, aż masa się połączy. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-12-25 01:04:26]
Hej.Tak przeglądam przepisy i szukam ciasta na święta(innego niż robiłam do tej pory).To ciasto wydaje mi sie dobre:)Boję się ,że masa mi się zważy:(Mam budyń ucierać z masłem mikserem?
magda [2007-12-16 21:05:03]
Być może zależy to od czekolady. Jak widzimy, że polewa jest gęsta to można dodać więcej mleka. Cieszę się, że ciasto smakowało ;)
Dorota [2007-11-30 14:19:16]
ogólnie pycha ale polewa wyszła strasznie gęsta a robiona tak jak w przepisie że ciężko ja było wylać z garnka na ciasto i potem ją jeszcze rozprowadzić na cieście
kika1989 [2007-11-28 10:35:57]
Tak, może być dżem własnej roboty. Tylko potem należy postępować tak jak w przepisie, czyli należy go podgrzać i dodać galaretkę w proszku. Cukru może już nie, bo sam dżem jest już słodki. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-23 14:47:07]
czy zamiast tartych jabłek może być dzem wlasnej roboty
mila [2007-11-23 14:34:57]
Rewelacyjne ciasto... idealne na kazda okazje... POLECAM!!! :)
Małgosia [2007-11-18 11:39:34]
PALCE LIZAC
KUCHCIK [2007-11-10 20:05:18]
Krem czy budyń nie zgęstniał? Do gotującego się mleka należy wlać rozmieszany w mleku budyń, mąki, cukier i żółtka - całość chwilkę pogotować na małym ogniu - budyń powinien zgęstnieć.
Dorota [2007-11-07 13:27:31]
łatwe-wszystko wychodzi tak jak na zdjęciu i PYCHAAAAAAAAAAAAAAAAA!
bb [2007-11-06 13:04:24]
Krem mi nie zgęstniał dlaczego?????? E-mali dqrek1@o2.pl
Bożena [2007-10-20 17:03:47]
Ciasto pyszniutkie polecam. Znikło w jeden dzien a goście byli zachwyceni.
karina [2007-10-08 21:02:26]
robiłam to siasto i wszystkim polecam .Jest naprawdę pyszne.
Ala [2007-10-03 13:32:01]
w ostatnia niedziele u mnie na obiedzie byla u nas rodzinka ,wyprobowalam to ciasto.Wszystkim bardzo smakowalo a blaszka "pekla" przy jednym posiedzeniu.Polecam goraco
aska [2007-09-03 19:38:58]
to ciasto jest rewelacyjne!!!
Lana [2007-08-20 20:49:26]
Ciasto pyszne!Polecam!
mirelka [2007-07-14 22:50:04]
ciasto efektowne,ładnie prezentuje się na stole,goście chętnie sięgają i...chwalą!!! :D
kasieńka [2007-07-08 11:49:13]
Ciacho pycha! POLECAM! SMACZNEGO!
Katarzyna [2007-07-07 22:27:35]
Ciasto bardzo smaczne.POLECAM. Kinga [7.07.2007]
Kinga [2007-07-07 15:59:40]
mniam,mniam
misia [2007-06-28 21:08:13]
Ciasto jest wysmielite,typu miodownika,dziekuje i polecam!
Marlena N: [2007-06-24 21:52:53]
Super ciasto. Łatwe i smaczne :)
Monia [2007-06-20 08:57:59]
witam tera weekend robiłam ten placek masa kremow i jabłkowa wyszło superrowe a ciasto mi sie lepiło bardzo dosypywałam mąki i nie wyszło nieststy kruche -ale jakoś sobie poradziłam
maga196 :)) [2007-06-18 21:22:14]
ciach było superowe
zdzisia [2007-05-09 18:45:49]
było dobre ale się skończyło
Katarzyna [2007-05-06 18:45:36]
Robiałam, ciasto wyszło przepyszne, zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, bo taką miałam. Jednak wszyscy stwierdzili, że mogło być więcej jabłek i chyba następnym razem zrobię z 2kg. Polecam
Marcia [2007-05-06 14:02:52]
ciasto dobre, latwe w przyrządzeniu , ale jadlam lepsze
em [2007-04-21 21:39:57]
właśnie kawałek zjadłam rewelacja
biedroneczka [2007-04-20 19:37:51]
bardzo ładnie wygląda!!!!
jola [2007-04-16 14:01:10]
pychotka;)
sylwia [2007-04-14 12:22:57]
Zrobiłam to ciasto .....masa budyniowa po dodaniu masła sie zważyła zastąpilam masą karpatkową ........jest pyszne...pozdrawiam
kasia [2007-04-07 23:31:50]
pychotka mniam
gifi [2007-04-07 20:20:36]
Ciasto- po prostu rewelacja! Wczoraj piekłam...Wszystkim smakuje! Serdecznie polecam
Ania [2007-04-07 17:58:14]
mi tez ta masa wyszla za plynna
iza [2007-04-07 03:28:01]
moje ciasto wyszlo za rzadkie, wlozylam je do zamrazalnika na 15 minut,
Bozena [2007-04-06 20:58:05]
Robiłam ten placek już wielokrotnie---jest naprawdę bardzo pyszny i nie drogi.Wszystkim gościom bardzo smakował---rewelacja --polecam...
maria [2007-04-04 19:37:59]
Z masłem ciasto jest lepsze, krem ma maślany smak, a ciasto jest kruchutkie, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby masło w cieście zamienić na margarynę ;)
Dorota [2007-04-03 22:22:01]
Ciasto!!!!!!Poprostu rewelacja mąż i dzieci byli zachwyceni.Naprawde polecam wszystkim paniom.Jest suuuuuuper.
BEATA[3.04.2007] [2007-04-03 14:25:46]
Ciasto bardzo dobre. Proste do wykonania
Aga [2007-04-03 14:19:53]
ciastko jest poprostu przepyszne... przepis na masę budyniową jest najlepszy jaki do tej pory spotkałam. Wszyscy byli zachwyceni. Ciastko znikło w jeden dzień.. Więcej takich przepisów prosimy!!! :-)
Christine [2007-04-02 11:20:49]
Dlaczego tyle masła w tym cieście, (spód i krem z masłem)
Jana [2007-04-01 17:50:48]
super ciacho!!!!Bardzo pyszne!!polecam kazdemu kto nie wie coupiec:-)
Nartusia [2007-03-30 20:37:02]
bardzo dobre super
marysia [2007-03-27 14:31:27]
super ciacho prosta sprawa polecam
renata [2007-03-26 20:22:31]
Bardzo smaczne!!!! Polecam wszystkim.
Wiola [2007-03-25 13:23:35]
ten placek jest po prostu cudowny polecam
kleopatra [2007-03-23 17:24:57]
ciasti przepyszne!!!!!!polecam
gabi [2007-03-22 11:03:35]
ciacho rewelacyjne, bardzo nam smakuje, polecam, dobre na każdą okazję
amelia1 [2007-03-21 13:11:31]
Bardzo często robie ten placek i wszystkim bardzo smakuje polecam
Marina [2007-03-20 12:38:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.