zenmak Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Po zebraniu owoców dojrzałych/wrzesień-pażdziernik/pigwowca,umyć,pokroić w plastry lub na ćwiartki.Na 1kg owoców włożonych do dużego słoja wsypać 1kg cukru,zamknąc gazą.Po 7-10 dniach,zlać syrop/ wydajność 1-1,25l zależności od dojrzałości owoców/a następnie zalać 1l spirytusu 96%/chcąc otrzymać słabszą nalewkę dodać 70% spirytus/pozostawić w sloju przez 3miesiące. Nalewka, czym dłużej stoi,ma piękniejszy kolor i aromat./od janożółtego do bursztynowego/ Pozostałe owoce zalać 1l wódki białej,otrzymamy po 6 miesiącach nalewkę półwytrawną i słabszą/ok35-38%/ W zależności od upodobań można mieszać wódkę z uprzednio uzyskanym likierem.Można też po uprzednim dosłodzeniu zalać owoce po raz drugi wódką lub słabszym spirytusem Cytuj
zenmak Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Dalej zapraszam wszystkich próbujących robić i degustować nalewki, do jej wykonania.Na rynkach lub ze swoich zbiorów, wykonać nalewkę wg.przepisu j.w.Próbowałem swojej po roku odstania w towarzystwie gości,stwierdzili ,iż takiej wódki/likieru/dawno nie próbowali.Smacznego Cytuj
ali Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Witaj! robię też w ten sposób już od 3 lat, z tym że daję alkohol 50% /strasznie drogi ten spirytus, więc go rozcieńczam wodą/, jest troch słabsza, ale też pyszna. Polecam ten przepis. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Witaj ! Też z części soku robię nalewkę ma taki specyficzny smak i aromat :roll: Na zimowe dni jak znalazł Cytuj
dariad Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 :-D Witam , jak czytam te przepisy to przyznaję że jestem coraz bardziej zwolenniczką naleweczek-- w/w piłam , ktoś mnie poczęstowal , byla rewelacyjna , ale się szybko skończyła -dobrze że podaleś ten przepis napewno zrobię pigwa nasypana cukrem już stoi - serdecznie pozdrawiam Cytuj
mychulec Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Popijałam w sylwestra tę nalewkę, rewelacja, bardzo mi smakowała. Chętnie bym zrobiła tylko skąd tu teraz owoce wziąć? Pewnie przyjdzie czekać do lata :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.