zenmak Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2006 Po zebraniu owoców dojrzałych/wrzesień-pażdziernik/pigwowca,umyć,pokroić w plastry lub na ćwiartki.Na 1kg owoców włożonych do dużego słoja wsypać 1kg cukru,zamknąc gazą.Po 7-10 dniach,zlać syrop/ wydajność 1-1,25l zależności od dojrzałości owoców/a następnie zalać 1l spirytusu 96%/chcąc otrzymać słabszą nalewkę dodać 70% spirytus/pozostawić w sloju przez 3miesiące. Nalewka, czym dłużej stoi,ma piękniejszy kolor i aromat./od janożółtego do bursztynowego/ Pozostałe owoce zalać 1l wódki białej,otrzymamy po 6 miesiącach nalewkę półwytrawną i słabszą/ok35-38%/ W zależności od upodobań można mieszać wódkę z uprzednio uzyskanym likierem.Można też po uprzednim dosłodzeniu zalać owoce po raz drugi wódką lub słabszym spirytusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenmak Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Dalej zapraszam wszystkich próbujących robić i degustować nalewki, do jej wykonania.Na rynkach lub ze swoich zbiorów, wykonać nalewkę wg.przepisu j.w.Próbowałem swojej po roku odstania w towarzystwie gości,stwierdzili ,iż takiej wódki/likieru/dawno nie próbowali.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Witaj! robię też w ten sposób już od 3 lat, z tym że daję alkohol 50% /strasznie drogi ten spirytus, więc go rozcieńczam wodą/, jest troch słabsza, ale też pyszna. Polecam ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2006 Witaj ! Też z części soku robię nalewkę ma taki specyficzny smak i aromat :roll: Na zimowe dni jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariad Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 :-D Witam , jak czytam te przepisy to przyznaję że jestem coraz bardziej zwolenniczką naleweczek-- w/w piłam , ktoś mnie poczęstowal , byla rewelacyjna , ale się szybko skończyła -dobrze że podaleś ten przepis napewno zrobię pigwa nasypana cukrem już stoi - serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mychulec Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Popijałam w sylwestra tę nalewkę, rewelacja, bardzo mi smakowała. Chętnie bym zrobiła tylko skąd tu teraz owoce wziąć? Pewnie przyjdzie czekać do lata :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.