Gość Agnesse87 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Co zrobic zeby galaretka z tymi owocami zastgla? Jelsi chodzi o kiwi to wiem ze bedzie w plynie a nie wiem co z ananasem. Robie tort i na gorze beda rozne owoce m.in. te kiwi i ananas i pozniej naloze juz lekko zgestniala galaretke ale nie wiem czy pod wplywem kiwi ta galaetka znow nie bedzie plynna a wiec co dodac do tej galaretki zeby bylo ok? wiem ze cos sie dodaje ale nie pamietam co to bylo pomozcie prosze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Problem jest tylko z surowymi owocami ananas z puszki jest niegroźny. Są dwa sposoby rozwiazania tego problemu po pierwsze owoce zanurzyć na moment we wrzątku surowe owoce zawierają enzymu rozkładające białka a enzymyto aktywne cząstki, które wysoka temperatura unieczynnia, albo drugi urzyć delektynki to galaretka pochodzenia roślinnego z wodorostów morskich agar-agar, odpornych na enzymy rozkładające białko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnesse87 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Dziekuje bardzo za pomoc :-) z kiwi juz zrezygnowalam wyprobuje to innym razem a ananas jest z puszki wiec mam nadzieje ze bedzie ok :-) Jeszcze raz wielkie dzieki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sibi Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Witam. Widziałem w jakimś programie w tv ,jak poradzić sobie z galaretką z ananasa: sok plus owoce ananasa podgotować z czerwoną papryka (rozkłada ona jakieś tam białka odpowiedzialne za tężenie galarety),paprykę usunąć i wykonac tradycyjnie na żelatynie galaretkę.Oczywiście papryka w całości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.