Janka Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2006 1 kg marchwi 1 kg cytryn 2 kg cukru wanilia """"""""""""""""""""""""""""" Marchew obrać. Cytryny sparzyć,wyszorować ,.pokroić i wyjąć pestki. Marchew i cytryny (razem ze skórką)zmielić maszynką do mięsa. Do masy dodac cukier i gotować około 40 minut.(mieszać) Pod koniec gotowania dodać wanilię.(Ja dałam całą laskę wanilii) Gorącym dżemem napełniać słoiki,zakręcić i postawić do góry dnem. Dżem ma lekki posmak goryczki owoców cytrusowych. Jest dobry do ciastek,rogali. Przepis pochodzi ze stronki rosyjskiej Forum Good-Cook.ru.Autorką jest Janochka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2006 Bardzo ciekawy przepis ,postanowiłam go zrobić tylko z małymi zmianami tzn. marchew 2 kg, cytryna 1 kg, cukier 1 1/2 kg i 2 żelfiksy. Wyszedł bardzo dobry , bez posmaku goryczki. W drugiej wersji zamiast cytryn dodałam 1 kilogram brzoskwiń i też wyszedł super. Dziękuję Janko za pomysł , godny polecenia a efekt zaskakująco smaczny :) :) :) .Pozdrawiam :P :P :P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 14 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 Miło mi że ten przepis był inspiracją do Twoich dokonań kulinarnych. Pozdrawiam.Janka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Janka bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłam dżem z zmianą tak jak podała Basia, nie dodawałam żelfiksów tylko dodałam sam cukier żelujący. Dżem będę ten robiła częściej i jak to dobrze że produkty te są przez cały czas w ciągłej sprzedaży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 21 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Miło mi. ;) Używałam kiedyś żelfiksów,cukru żelującego...ale wróciłam do starej metody mojej babci. Wszelkim powidłom,konfiturom daję czas. Bywa i tak ,że z całego dużego garnka wyjdą mi 2 słoiczki,ale to już wina moich wnuczek. ;) :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Janko dzięki twojej podpowiedzi ja naprawdę też przechodzę do starej metody. Przyznaję Tobie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Jeśli dobrze zrozumiałam,to marchew surową się miele? Ineczko-już wyobrażam sobie smak Twojej drożdżowki z tym dżemikiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Tak, Basiu- marchew razem z cytryną mieli się w maszynce do mięsa. W najbliższym czasie mam ogromną ochotę zrobić ten dżem, bo jeszcze z takim smakiem się nie spotkałam. Musi być bardzo smaczny. Drożdżówka Iny z tym dzemem musi być rzeczywiście przepyszna. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za podzielenie się tak oryginalnym przepisem. Renata :wink: :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2007 Ineczko-już wyobrażam sobie smak Twojej drożdżowki z tym dżemikiem.... Basiu i Reniu drożdżówka Iny z tym dżemem jest rewelacyjna, robiłam ją dwa razy. Po prostu pycha ! ! ! Dżem ma cudowny zapach, kojarzy mi się on z dżemem pomarańczowym/pewnie przez cytryny/, w każdym razie spróbujcie dziewczyny bo naprawdę warto. :razz: :razz: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.