Skocz do zawartości

Utopence


uretan

Rekomendowane odpowiedzi

Utopence (topielcy) jest to genialna przekąska do piwa podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji. Składniki: 1 kg parówek - grubych (serdelki bądź kiełbaski parówkowe), 3 - 4 cebule Zalewa: Na 1litr: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 1 duży liść laurowy, 6-7 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 3 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, zmiażdżony ząbek czosnku . Wykonanie: Zalewa: Zmieszać ocet z wodą, dodać przyprawy, bardzo wolno ogrzać do wrzenia, zdjąć z ognia "zaparzyć" pod pokrywką przez 15 min, ostudzić. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Z serdelków ściągnąć skórkę wrzucić na 30 s do wrzątku, wyłowić, przestudzić. Serdelki ciasno układać w słoiku, przekładając cebulą. Koneserom radzę dodać do słoika strączek ostrej papryczki pokrojony w cieniutkie plasterki. Zalać zalewą. Ważne, żeby przez pierwsze 2-4 godz stały w temp. pokojowej, a potem dopiero w lodówce. U mnie po 3 tyg w lodówce były wyśmienite. Jeść można już po 3 dniach. Najsmaczniejsze utopence wychodzą z oryginalnych czeskich serdelków (spekačky - z kostkami słoniny w masie), ale zrobione z naszych, jeśli są zwarte, również smakują. W upały jest to idealne danie obiadowe - podawać z białym pieczywem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam kiedyś wg przepisu z innej strony kulinarnej. Zrobiłam z całego kilograma, i kurczę, sama musiałam to zjadać, nikt nie chciał. Mnie nawet smakowało na początku, ale pod koniec już miałam dosyć. Ale kiedy przeczytałam ten przepis, znów naszła mi ochota na zrobienie, ale zrobię z połowy porcji. Uretanie, jak długo maksymalnie można je przechowywać i czy cały czas muszą stać w lodówce? Mam ochotę spróbować z Twojego przepisu, jest nieco inny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

No więc...tak sobie stały w lodówce i zapomniałam o nich...aż zjadłam dzis na śniadanko z sałatką i powiem Wam,że warto zrobić. Robiłam z kiełbasy parówkowej a zamiast w sloiku trzymałam w pojemniku do żywności,nabrały smaku przez te 5 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Ja robię utopence według przepisu Ewi.Podawała go dawno na Oliwce i jak pisała,ma ten przepis od swojej teściowej,słowaczki.

Nam smakowały.

Oto i ten przepis:

Utopence czyli parówki marynowane

Zalewa:

1,5 litra wody

1/2 litra octu

15 dag cukru

1 przyprawa do ogórków konserwowych /org. słowacka to DEKO/

(zalewy starcza na 3 słoiki litrowe)

1 kg parowek grubych /oryginalne słowackie to dietne spekacky /

1 kg cebuli

6 ząbków czosnku

pieprz cały

pieprz biały

kminek

papryka

majeranek

liść laurowy

post-375-1178136593_thumb.jpg

Zalewa:

- wszystko zagotować i odstawić, niech trochę przestygnie.

Parówki pokroić w plastry /robi tak moja teściowa, gdyż twierdzi, ze smak się lepiej przegryzie, jeśli parówki będą pokrojone/, posiekać kilo cebuli, obrać 6 ząbków czosnku.

Do słoików układać kolejno:

pieprz cały,po szczypcie pieprzu białego ,kminku, papryki, majeranku, liść laurowy, na to parówki, na to cebulkę -przekładać na zmianę, a na sama górę włożyć po 2 ząbki czosnku.

Zalać zalewą, zakręcić, odstawić do lodówki na 3-4 dni.

Im dłużej leżą, tym są lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.