Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
kamilak

Karp W Galarecie

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj!tean przepis jest od mojego dziadka i jest sprawdzony Głowy i ogony ,płetwy gotujesz w niwielkiej ilości wody-trochę posolonej.po zagotowaniu jeszcze piec minut na małym ogniu.ostudzic i przecedzic - rosól zostawiasz. Rybe dzwonki posolic dość sporo,zalać zalewą zrobioną w proporcji 1 i 1/3 szk.octu 10 % i 2 szk.wody i pozostawic na 4-5 godzin.Po tym czasie przekładasz ryby z zalewy do garnka,dodajesz 2-3 liście laurowe,tyle samo ziaren ziela ang. , dwie cebule i zalewasz rosołem z głów . Jak będzie za mało troche dolać wody.Ryba nie ma być przykryta całkowicie -musi być jakiś cm. poniżej ,ugotować i kiedy zacznie wrzec skrecamy na bardzo maly gaz,doprawic do smaku wg uznania i pozostawić na 15 min. Wyłożyć delikatnie do miski i zalać zalewa w której gotowałaś rybę.włożyć do zimnego. Ryba jest pyszna . Napisz czy Ci się udało.pozdrawiam i życzę smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kamilak: około 1,20 kg karpia 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu 4 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka żelatyny cytryna, sól, pieprz. Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku. Następnie gotować głowę karpia aż będą 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Myślę że wiesz o tym że trzeba usunąć skrzela. Ja kiedyś jak byłam młoda i pierwszy raz gotowałam zupę rybną z karpia i nie usunęłam skrzeli to zupa nie nadawała się do spożycia bo była bardzo gorzka. Porady udzieliła mi moja mama na temat skrzeli. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kamilak:

około 1,20 kg karpia

2 marchewki

2 pietruszki

2 cebule

1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu

4 ziarnka ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 łyżka żelatyny

cytryna, sól, pieprz.

Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku.

Następnie gotować głowę karpia aż będą 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Myślę że wiesz o tym że trzeba usunąć skrzela. Ja kiedyś jak byłam młoda i pierwszy raz gotowałam zupę rybną z karpia i nie usunęłam skrzeli to zupa nie nadawała się do spożycia bo była bardzo gorzka. Porady udzieliła mi moja mama na temat skrzeli. Pozdrawiam

Witam Ina;)

jestem cichą fanką Pani przepisów, i właśnie trafiłam na przepis na tego karpika. Różne są szkoły robienia karpia w galarecie, mam tylko jedno pytanie, czy te głowy wrzuca pani z oczami czy oczyszcza Pani, Pani INO całkowicie? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź:P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zazula oczy trzeba usunąć, przynajmniej ja tak robię i pamiętaj o usunięciu skrzeli. Przypominam że jesteśmy wszyscy na Ty. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.