Skocz do zawartości

Karp W Galarecie


kamilak

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj!tean przepis jest od mojego dziadka i jest sprawdzony Głowy i ogony ,płetwy gotujesz w niwielkiej ilości wody-trochę posolonej.po zagotowaniu jeszcze piec minut na małym ogniu.ostudzic i przecedzic - rosól zostawiasz. Rybe dzwonki posolic dość sporo,zalać zalewą zrobioną w proporcji 1 i 1/3 szk.octu 10 % i 2 szk.wody i pozostawic na 4-5 godzin.Po tym czasie przekładasz ryby z zalewy do garnka,dodajesz 2-3 liście laurowe,tyle samo ziaren ziela ang. , dwie cebule i zalewasz rosołem z głów . Jak będzie za mało troche dolać wody.Ryba nie ma być przykryta całkowicie -musi być jakiś cm. poniżej ,ugotować i kiedy zacznie wrzec skrecamy na bardzo maly gaz,doprawic do smaku wg uznania i pozostawić na 15 min. Wyłożyć delikatnie do miski i zalać zalewa w której gotowałaś rybę.włożyć do zimnego. Ryba jest pyszna . Napisz czy Ci się udało.pozdrawiam i życzę smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kamilak: około 1,20 kg karpia 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu 4 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka żelatyny cytryna, sól, pieprz. Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku. Następnie gotować głowę karpia aż będą 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Myślę że wiesz o tym że trzeba usunąć skrzela. Ja kiedyś jak byłam młoda i pierwszy raz gotowałam zupę rybną z karpia i nie usunęłam skrzeli to zupa nie nadawała się do spożycia bo była bardzo gorzka. Porady udzieliła mi moja mama na temat skrzeli. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witaj Kamilak:

około 1,20 kg karpia

2 marchewki

2 pietruszki

2 cebule

1 liść laurowy, 4 ziarnka pieprzu

4 ziarnka ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 łyżka żelatyny

cytryna, sól, pieprz.

Warzywa oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, wyjąć ugotowane jarzyny. Karpia sprawionego pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru, ugotować, wyjąć i ułożyć na półmisku.

Następnie gotować głowę karpia aż będą 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w wywarze według przepisu, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i jak będzie potrzeba dodać soli i pieprzu, a jarzynami ozdobić rybę zalać galaretą i schłodzić. Myślę że wiesz o tym że trzeba usunąć skrzela. Ja kiedyś jak byłam młoda i pierwszy raz gotowałam zupę rybną z karpia i nie usunęłam skrzeli to zupa nie nadawała się do spożycia bo była bardzo gorzka. Porady udzieliła mi moja mama na temat skrzeli. Pozdrawiam

Witam Ina;)

jestem cichą fanką Pani przepisów, i właśnie trafiłam na przepis na tego karpika. Różne są szkoły robienia karpia w galarecie, mam tylko jedno pytanie, czy te głowy wrzuca pani z oczami czy oczyszcza Pani, Pani INO całkowicie? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź:P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.