Skocz do zawartości

Sałatka Colesław


slawera

Rekomendowane odpowiedzi

Na Forum, już jest, ale tae przrpis jest troszeczke inny (taką właśnie robi się w KFC).

Składniki:

8 filiżanek białej Kapusty startej na grubej tarce jarzynowej;

1/4 filiżanki drobnostartej marchewki;

2 małe cebule drobnoposiekane;

1/3 filiżanki cukru pudru (lub nieco mniej-do smaku);

1/2 łyżeczki (do herbaty) soli;

2/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu;

1/4 filiżanki mleka (lub mniej, jeśli majones nie jest gęsty);

1/2 filiżanki majonezu (najlepiej gęsty-Dekoracyjny);

1 i 1/2 łyżki (do zupy) białego octu winnego;

2 i 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny.

Wykonanie:

Startą kapuste i marchewke wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, soliem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

post-4653-1169810150_thumb.jpg

Smacznego.

Sałatka jest pyszna smakowała nam bardzo. Niestety dziś nie mamy w planie potrawy do której by ta sałatka pasowała, ale jak tylko ją zrobimy jeszcze raz, okrasze opis zdjęciem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlota rada. Coleslaw smakuje duzo lepiej jesli popieprzyc i posolic cebule na pare minut przed wymieszaniem z kapusta, majonezem i reszta... Zlota rada mojego bylego szefa :razz: Polecam bo nadaje ten fajny piknatny smaczek i salatka nie jest mdla...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam: ja od lat robię ją według takiego w sumie zbliżonego przepisu:

Składniki:

1/2 główki białej kapusty

1 cebula

2 marchewki

1 papryka

150 ml majonezu

sok z cytryny

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

Warzywa obieramy i szatkujemy - ja robię to w robocie kuchennym.

Warzywa wkładamy do salaterki, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

Do majonezu dodajemy resztę soku z cytryny, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Przygotowanym sosem polewamy warzywa i mieszamy.

Zwykle przygotowuję ją na ok. 1 godzinę przed jedzeniem, żeby surówka przeszła smakiem składników.

post-5244-1175064919_thumb.jpg

Stosuję jako dodatek do pieczonych, smażonych czy też grillowanych mięs.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.