Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
renigliwice

Ciasto " Jadą Goście "

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam piekarnik elektryczny, piekłam na tradycyjnym pieczeniu w temp. 180*C przez 45 min. Ottawa radzę kontrolować pod koniec patyczkiem, bo ja tak zawsze robię. Pomyślałam sobie że można by było wpierw podpiec ciasto i wtedy wyłożyć brzoskwinie to by nie opadły na dno blaszki. Może Renia na ten temat się też wypowie. Serdecznie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem Ineczko, czy to dobry pomysł z podpiekaniem ciasta. To ciasto jest delikatne, mógłby się zrobić zakalec. A może przed daniem owoców do ciasta posypać je maka, tak jak się robi, np. z rodzynkami. Jednak,kto nie próbuję, ten się nie dowie. Można wypróbować te sposoby przy następnym pieczeniu tego ciasta. Pozdrawiam . Renata :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłam jeszcze tego ciasta,ale myślę że aby owoce się nie zapadały można spróbować posypać ciasto tartą bułką,ja robiłam tak kiedyś z innym ucieranym ciastem i pamiętam że wyszło dobre. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko... dziekuję Ci serdecznie za odpowiedź... a co do brzoskwiń, to wydaje mi się, że i tak ladnie wygladają, czy są na górze, czy są dole, w sumie, chodzi o smak ciasta, i myslę, że z cala pewnością, jest one bardzo dobre! Pozdrawiam serdecznie. Jola :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolu zapewniam Ciebie że ciasto jest bardzo dobre. Myślałam o podpieczeniu ciasta dlatego bo jest luźnej konsystencji i jak kładzie się owoce one od razu się zapadają. Jak jest ściślejsza konsystencja to ja sypię tartą bułkę gdy owoce są soczyste. Jeszcze raz to ciasto polecam, jest bardzo pyszne i rozpływa się poprostu w ustach. Najlepiej będzie tak jak doradziła Renia, pokroić i odwrócić jak będzie chciało się mieć brzoskwinie u góry. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja robie prawie takie same, tylko daje 2,5 szklanki mąki, 5 jajek i nie daje wody, z jabłkami i nie opadają na dno, brzoskwinie może tez nie opadna, spróbuje zrobic i napisze jak wyszło ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciasto jadą goście zwany też przysmakiem teściowej lubi je mój szwagier...siostra je często robi najczęściej z jabłkami...jest takie sobie... ja osobiście wole bardziej wymyślne i dla mnie ciasto ma być pracochłonne! no i wolę kruche!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musiałam upiec na dzisiaj do pracy upiec ciacho, a że czasu było niewiele skorzystałam z tego przepisu, efekt: SUPER!!! Ciasto bardzo smaczne, ilość jak dla mnie akuratna, aaa.... i brzoskwinie pokroiłam na 2 cm plastry i nie zapadły się, zostały na wierzchu :razz: ciasto wilgotne, smaczniusie :razz: Pozdrawiam autorkę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, że Ci wyszło i smakowało to ciasto. Rzeczywiście brzoskwinie nie można dawać w dużych kawałkach, wtedy nie zapadną się w cieście. Pa. Renata :wink: :razz: :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jestem roztrzepana, w przepisie teraz pisze że dać pokrojone brzoskwinie, czyżbym na na samym początku nie zauważyła jak piekłam? Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musiałaś nie zauważyć Ineczko, bo ja niczego od samego początku nic w nim nie zmieniałam. Pa. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Reniu ja sobie przypomniałam, ja je kroiłam tylko w zbyt duże kawałki. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na ten rozmiar blaszki musisz zrobić ciasto z podwójnej porcji wszystkich składników. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.