Justyna.K Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 ŚWIETNIE :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marra Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Ja dodaje do ciasta całe jajko, zero oleju a zamiast wody dodaję mleko i ciasto jest mięciutkie. Dodam, że do farszu tj. ziemniaków dodaje smażoną cebulkę, oczywiście ser biały, i dużą ilość cząbru. A do wody dodaję Vegetę zamiast soli no i łyżkę oleju. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Ja zaś do farszu dodaję czasami bazylię.Smakują bardzo dobrze, oczywiście jak ktoś lubi to ziółko :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2007 Rzeczywiście z bazylią są bardzo dobre. Robię takie od czasu do czasu. Proponuję wypróbować, mają ciekawy, trochę inny smak. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Chciałam się podzielić moim przepisem na ciasto pierogowe,wykorzystałam go wczoraj i wydaję mi się ,że nie jest najgorszy,może ktoś skorzysta. Do tej pory robiłam z jajkiem i rzeczywiście ciasto robiło się twarde a to było ......no lepiej same oceńcie. A oto przepis około 2 szkl mąki 1 łyżka oleju 1 szkl wody gotowanej gorącej i szczypta soli :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Witajcie!!! A oto mój sparwdzony przepis, zawsze tak robię i nigdy nie wychodzi ani twarde ani gumowate. Zresztą dziś też tak robiłam. pół kilo mąki łyżka oliwy 1 jajko szczypta soli ciepła woda Do wody do gotowania dodaję również łyżkę oliwy. Pierożki są mięciutkie i nie sklejają się. Pozdrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja też wczoraj robiłam pierogi. Metodą prób wypracowałam taki oto przepis /robiłam już wg niego 2 razy i było super/: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody gorącej /zaraz po zagotowaniu/ lub mleka 1 żółtko 1 kopiata łyżka masła Mąkę wsypać do garnka, zrobić na środku dołek, w który wlewać gorącą wodę i szybko mieszać widelcem, tak żeby wchłonęla się woda. Nie zabierze od razu całej mąki. Zostawić do ostygnięcia. Dodać żółtko i już ręką zagnieść ciasto /można włożyć to wszystko do malaksera i wyrobić aż zrobi się jednolita kula - tak też już próbowałam/. Kiedy już ciasto jednolite dodać miękkie masło i znów wyrobić. Ciasto mięciutkie, dobrze się wałkuje. Dawniej dodawałam olej ale ciasto bardzo ciemniało, z masłem nie ma tego problemu. Wczoraj robiłam z 1,5 porcji i wyszło mi z tego ok. 100 pierogów /lubię ciasto w miarę cienkie/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thallia Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 I ja dziś robiłam pierogi, a ciasto robię tak: pół kilo mąki szklanka wrzącej wody łyżeczka masła jajko szczypta soli Wrzatkiem zaparzam mąkę, jak ostygnie daje reszte składników. Zawsze mi się udają. Jak zaczełam lepić, tak dzieciaki chciałyby co tydzien. A ja lubię bardzo, ale jeść:wink:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hypnoza Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 :lol: :roll: Uwielbiam ruskie :lol: :grin: :razz:))))))))))))))) ale tez mi ciasto nie wychodzi :roll:??: ... mowia ze praktyka czyni mistrza :lol: :lol: bede działaĆ :roll: :roll: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jot Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 ja żęby było szybciej piekę naleśniki na ostro i nadziewam ruskim , apotem je zapiekam i polewam keczupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 Ale fajny pomysł...dzięki Jot! A spróbujcie dodać do ciasta pierogowego odrobinę drożdży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozella Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Nie jestem mistrzynią pierogów, ale najlepiej udaje się ciasto bez jajek. Zarabia się mąkę z wodą i odrobiną soli. Wyrabia sie wyrabia i następnie do maszynki takiej do makaronu. Jest tam funkcja na takie płaty do lazanii. Pięknie sie rozwałkowuje . Wykrawam z tego pierogi i jest ok. Ciasto prędko sie gotuje jest elastyczne i miękkie. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majeczka_14 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 A ja mam takie głupie pytanie. Czy pierogi wrzucamy, gdy już woda zacznie wrzeć i ile mniej więcej czasu mają się gotować? Może niedługo spróbuję zrobić, ale boję się że się rozlecą bo mojej mamie zawsze się rozlatywały :evil:. No cóż, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Pierogi gotuję w ten sposób: Do wody dodaję sól i troszkę oleju , następnie woda musi kipieć wówczas wrzucam pierogi można je zamieszać łyżką ja to zawsze mieszam drewnianą, jak pierogi wypłyną na wierzch to jeszcze chwilkę gotuję około 2 minuty, wyciągam łyżką cedzakową lub sitkiem na talerz i gotowe. Pierogi muszą być dobrze sklejone żeby się podczas gotowania nie rozkleiły ja dodatkowo oczywiście jak mi się chce jeszcze skręcam to tak wygląda jak płatek kwiatka.Życzę udanych pierogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.