Skocz do zawartości

Pierogi Ruskie


Justyna.K

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 36
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Ja dodaje do ciasta całe jajko, zero oleju a zamiast wody dodaję mleko i ciasto jest mięciutkie. Dodam, że do farszu tj. ziemniaków dodaje smażoną cebulkę, oczywiście ser biały, i dużą ilość cząbru. A do wody dodaję Vegetę zamiast soli no i łyżkę oleju.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam się podzielić moim przepisem na ciasto pierogowe,wykorzystałam go wczoraj i wydaję mi się ,że nie jest najgorszy,może ktoś skorzysta. Do tej pory robiłam z jajkiem i rzeczywiście ciasto robiło się twarde a to było ......no lepiej same oceńcie. A oto przepis około 2 szkl mąki 1 łyżka oleju 1 szkl wody gotowanej gorącej i szczypta soli :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie!!! A oto mój sparwdzony przepis, zawsze tak robię i nigdy nie wychodzi ani twarde ani gumowate. Zresztą dziś też tak robiłam. pół kilo mąki łyżka oliwy 1 jajko szczypta soli ciepła woda Do wody do gotowania dodaję również łyżkę oliwy. Pierożki są mięciutkie i nie sklejają się. Pozdrawiam Amelia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też wczoraj robiłam pierogi. Metodą prób wypracowałam taki oto przepis /robiłam już wg niego 2 razy i było super/: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody gorącej /zaraz po zagotowaniu/ lub mleka 1 żółtko 1 kopiata łyżka masła Mąkę wsypać do garnka, zrobić na środku dołek, w który wlewać gorącą wodę i szybko mieszać widelcem, tak żeby wchłonęla się woda. Nie zabierze od razu całej mąki. Zostawić do ostygnięcia. Dodać żółtko i już ręką zagnieść ciasto /można włożyć to wszystko do malaksera i wyrobić aż zrobi się jednolita kula - tak też już próbowałam/. Kiedy już ciasto jednolite dodać miękkie masło i znów wyrobić. Ciasto mięciutkie, dobrze się wałkuje. Dawniej dodawałam olej ale ciasto bardzo ciemniało, z masłem nie ma tego problemu. Wczoraj robiłam z 1,5 porcji i wyszło mi z tego ok. 100 pierogów /lubię ciasto w miarę cienkie/.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I ja dziś robiłam pierogi, a ciasto robię tak: pół kilo mąki szklanka wrzącej wody łyżeczka masła jajko szczypta soli Wrzatkiem zaparzam mąkę, jak ostygnie daje reszte składników. Zawsze mi się udają. Jak zaczełam lepić, tak dzieciaki chciałyby co tydzien. A ja lubię bardzo, ale jeść:wink:))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Nie jestem mistrzynią pierogów, ale najlepiej udaje się ciasto bez jajek. Zarabia się mąkę z wodą i odrobiną soli. Wyrabia sie wyrabia i następnie do maszynki takiej do makaronu. Jest tam funkcja na takie płaty do lazanii. Pięknie sie rozwałkowuje . Wykrawam z tego pierogi i jest ok. Ciasto prędko sie gotuje jest elastyczne i miękkie. Polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam takie głupie pytanie. Czy pierogi wrzucamy, gdy już woda zacznie wrzeć i ile mniej więcej czasu mają się gotować? Może niedługo spróbuję zrobić, ale boję się że się rozlecą bo mojej mamie zawsze się rozlatywały :evil:. No cóż, pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierogi gotuję w ten sposób: Do wody dodaję sól i troszkę oleju , następnie woda musi kipieć wówczas wrzucam pierogi można je zamieszać łyżką ja to zawsze mieszam drewnianą, jak pierogi wypłyną na wierzch to jeszcze chwilkę gotuję około 2 minuty, wyciągam łyżką cedzakową lub sitkiem na talerz i gotowe. Pierogi muszą być dobrze sklejone żeby się podczas gotowania nie rozkleiły ja dodatkowo oczywiście jak mi się chce jeszcze skręcam to tak wygląda jak płatek kwiatka.Życzę udanych pierogów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.