Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 BISZKOPT -5 jajek -6 łyżek mąki krupczatki -6 łyżek cukru Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,następnie żółtka i mąkę. Cały czas miksować mikserem.Wylać na tradycyjną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25 minut w temp 170C. I masa -2 galaretki agrestowe -5 średnich jabłek -1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie.Do gorących dodać jabłka starte na grubej tarce jarzynowej.Wymieszać i słchłodzić.Gdy masa będzie tężała wyłożyć ją na biszkopt. Wstawić do lodówki aby stężała. II masa -puszka mleka zagęszczonego nie słodzonego-dobrze schłodzone -2 galaretki agrestowe -2 łyżeczki cukru -szlanka wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Mleko zmiksować z cukrem na kremową pianę i dodać zimną ale lejącą galaretkę. Masę wyłożyć na jabłka i posypać startą czekoladą. Wymyśliłam to ciacho na Dzień Kobiet.W domu i w pracy bardzo smakowało.Myślę że ktoś się skusi i zrobi. Pozdrawiam . :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marra Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Jaka blaszkę uważasz za tradycyjną? Możesz podać wymiary? Bo ciasto wygląda rewelacyjnie i zamierzam go zrobić tylko, że ja muszę na dużej blasze, bo jest nas 5 łasuchów. Już dopisuję składniki do listy zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Jolcia gratuluje pomysłowości wygląda smacznie.Ja na dzień kobiet ( przyznam się bez bicia )nic nie piekłam mąż kupił ciacha w pareksie i powiem tak NIGDY WIĘCEJ.Jednak co domowa robota to domowa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Mam podobny przepis na ZIELONE JABŁUSZKO,tyle ze zamiast mleka w puszce sa śnieżki. Jeszcze go nie robiłam ale zacheciły mnie Jolci zdjecia tego ciacha i zamierzam go wreszcie wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Gratuluję pomysłu i przepisu! Kolejne dobrze zapowiadające się ciacho. Dzięki. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Dzięki za miłe słowa.Blaszka tradycyjna to 28/35 cm. Ciacho jest duże,można się najeść.Kiedyś robiłam piankę ze śnieżki Basga ale ta jest lepsza.Moje koleżanki też tak uważają.Pozdrawiam wszystkich. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 No nie Jolcia, ja się nie powstrzymam takie apetyczne ciasto nam umieściłaś, kiedy to wszystko wypróbować. Jutro mam w planie sernik, trudno to Twoje też muszę zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Halinko mam ten sam problem,kiedy to wszystko zrobić. Przepisy są tak wspaniałe,żeby jeszcze chociaż nie szło w bioderka i brzuszek.W maju mam komunię syna to poszaleję z wypiekami.Jutro chcę zrobić kuleczki Rafaello. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Czy zamiast surowych jabłek można dać mus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 bardzo fajny przepis ,basga a moze podasz nam przepis na swoje zielone jabłuszko :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 moim zdaniem mus do tego ciasta sie nie nadaje. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 bardzo fajny przepis ,basga a moze podasz nam przepis na swoje zielone jabłuszko :grin: Nie robiłam go jeszcze ale nie jest skomplikowany więc podałam przepis w słodkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Powiedzcie, jak tu można mieć dietę?? Tu wszędzie są takie smakołyki, że nie można nie spróbować. A jeszcze te zdjęcia, no same za siebie mówią :grin: :grin: . Gratuluję pomysłowości. Pozdrawiam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Tak jak postanowiłam to zrobiłam. Ciasto bardzo smaczne i orzeźwiające, dowód jest widoczny, a Tobie Jolciu bardzo dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.