Justyna.K Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Mam dwie foremki baranka i zajączka jakie ciasto najlepiej się będzie nadawało babkowe czy biszkoptowe ??? żeby wszystko się ładnie odbiło . Na jednej jest taki przepis : 1 ei (jajko)1 EL wasser woda tylko ile to jest te EL???40g zucker (cukier)40 g mehl (mleko)10 g Starkemehl niewiem może ktoś napisać co to jest???? Ten przepis jest na foremce zajączka on jest mały a baranek jest duży. Macie jakieś propozycję na przepisy do tych foremek??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 tak wygląda baranek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Justynko: EL ( Esslöffel) - to łyżka do zupy Mehl - mąka Starkmehl - mąka ziemniaczana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Bardzo ładne formy,ja myślę,że dokładniej wzór odbije sie na biszkoptowym-jest "bardziej gładkie". Napewno pięknie będą wyglądały na Twoim świątecznym stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Justynko: EL ( Esslöffel) - to łyżka do zupy Mehl - mąka Starkmehl - mąka ziemniaczana dzięki za przetłumaczenia a ja się zastanawiałam gdzie się podziała ta mąka teraz już wiem :) pozdrowionka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Justynko przepis mam z Lidla jak kupiłam między innymi szybkowar dzięki Basi - Basga. Babka - Baranek 3 jaja 150 g cukru 250 g maki130 g masła 120 ml mleka skórka otarta z jednej cytryny aromat waniliowy do dekoracji lukier Masło utrzeć dokładnie z cukrem dodaj oddzielone żółtka i ucieraj dalej na puszystą masę. Następnie dodaj stopniowo mleko i mąkę. Kiedy wszystkie składniki połącza się dodaj otartą skórkę z cytryny i aromat. Ubij pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i wysypanej mąką piec przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 170*C . Baranka możesz polukrować a oczy zrobić z ziarenek pieprzu. Ja jak robię z masła w ten sposób robię oczy. Foremki w Lidlu i inne artykuły w sprzedaży były niemieckie i na ten wymiar jest przepis. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Ja przetłumaczyłam ten przepis i od lat piekę według niego baranki zazwyczaj dwa lub trzy potem komuś ofiarowuję albo wybieram tego ładniejszego. Stawiam go na odwróconym półmisku pośrodku zielonego. Właśnie zielone posiałyśmy z córką. * 80 g masła * 80 g cukier * 1 cukier waniliowy * szczypta soli * 2 jaj * 1 łyżka rumu lub innego alkoholu * 80 g mielonych orzechów * 80 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Aby było łatwiej odważać zaokrągliłam wszystko do 100 g, bo lepiej jak jest cista nieco więcej, można upiec babeczkę do święconki, niż za mało wtedy baran jest koślawy a tak i tak go trzeba równo przyciąć od spodu. Dobrze wysmaruj foremkę szczególnie łepek i wysyp mąką. Jak będziesz napełniała to potrzącaj aby wszędzie doszło b o ciasto nie może być zbyt luźne. Nie wiem dlaczego ale na tego baranka u mnie wszyscy dybią i muszę bronić jego kruchego życie aby chociaż kilka dni cieszył oczy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Jaki śliczny!!!!! Czy on jest posmarowany i potem obsypany kokosem?[bo taki bielutki] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 On jest tylko posypany cukrem pudrem, a te karbowane wzorki sa z foremki jak dobrze wyjdzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ino dziękuję za przepisik. Aido również dzięki za przepisik.Ale śliczny Tobie wyszedł ten baranek.Ja też planuję zrobić rodzince oczywiście jak mi będzie wychodziło.Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ja zawszę piekę baranka z ciasta biszkoptowego Zdjęcie baranka z tamtego roku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ja baranki zawsze piekę z ciasta drożdżowego.Dziewczyny piękne są wasze baranki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Moje barany zeszłoroczne.Ciasto kruche(30dkg mąki,15dkg margaryny,10 dkg cukru pudru,3 żółtka) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 BARDZO ŁADNE TE wasze BARANKI JESZCZE RAZ DZIĘKI ZA INFORMACJE. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.