Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Justyna.K

Foremki Wielkanocne Zając+baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwie foremki baranka i zajączka jakie ciasto najlepiej się będzie nadawało babkowe czy biszkoptowe ???

żeby wszystko się ładnie odbiło .

Na jednej jest taki przepis :

1 ei (jajko)1 EL wasser woda tylko ile to jest te EL???40g zucker (cukier)40 g mehl (mleko)10 g Starkemehl niewiem może ktoś napisać co to jest????

Ten przepis jest na foremce zajączka on jest mały a baranek jest duży.

Macie jakieś propozycję na przepisy do tych foremek???????

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne formy,ja myślę,że dokładniej wzór odbije sie na biszkoptowym-jest "bardziej gładkie". Napewno pięknie będą wyglądały na Twoim świątecznym stole.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Justynko:

EL ( Esslöffel) - to łyżka do zupy

Mehl - mąka

Starkmehl - mąka ziemniaczana

dzięki za przetłumaczenia a ja się zastanawiałam gdzie się podziała ta mąka teraz już wiem :) pozdrowionka :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Justynko przepis mam z Lidla jak kupiłam między innymi szybkowar dzięki Basi - Basga. Babka - Baranek 3 jaja 150 g cukru 250 g maki130 g masła 120 ml mleka skórka otarta z jednej cytryny aromat waniliowy do dekoracji lukier Masło utrzeć dokładnie z cukrem dodaj oddzielone żółtka i ucieraj dalej na puszystą masę. Następnie dodaj stopniowo mleko i mąkę. Kiedy wszystkie składniki połącza się dodaj otartą skórkę z cytryny i aromat. Ubij pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i wysypanej mąką piec przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 170*C . Baranka możesz polukrować a oczy zrobić z ziarenek pieprzu. Ja jak robię z masła w ten sposób robię oczy. Foremki w Lidlu i inne artykuły w sprzedaży były niemieckie i na ten wymiar jest przepis. Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja przetłumaczyłam ten przepis i od lat piekę według niego baranki zazwyczaj dwa lub trzy potem komuś ofiarowuję albo wybieram tego ładniejszego. Stawiam go na odwróconym półmisku pośrodku zielonego. Właśnie zielone posiałyśmy z córką. * 80 g masła * 80 g cukier * 1 cukier waniliowy * szczypta soli * 2 jaj * 1 łyżka rumu lub innego alkoholu * 80 g mielonych orzechów * 80 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Aby było łatwiej odważać zaokrągliłam wszystko do 100 g, bo lepiej jak jest cista nieco więcej, można upiec babeczkę do święconki, niż za mało wtedy baran jest koślawy a tak i tak go trzeba równo przyciąć od spodu. Dobrze wysmaruj foremkę szczególnie łepek i wysyp mąką. Jak będziesz napełniała to potrzącaj aby wszędzie doszło b o ciasto nie może być zbyt luźne. Nie wiem dlaczego ale na tego baranka u mnie wszyscy dybią i muszę bronić jego kruchego życie aby chociaż kilka dni cieszył oczy. Powodzeniapost-2678-1175450669_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki śliczny!!!!! Czy on jest posmarowany i potem obsypany kokosem?[bo taki bielutki]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino dziękuję za przepisik.

Aido również dzięki za przepisik.Ale śliczny Tobie wyszedł ten baranek.Ja też planuję zrobić rodzince oczywiście jak mi będzie wychodziło.Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja baranki zawsze piekę z ciasta drożdżowego.Dziewczyny piękne są wasze baranki.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje barany zeszłoroczne.Ciasto kruche(30dkg mąki,15dkg margaryny,10 dkg cukru pudru,3 żółtka) :grin: post-5154-1175620913_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.