Althona Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Racuchy białko jajka - 2 szt drożdże - 2,5 dag fruktoza - 1 szczypta maślanka - 0,5 szklanki mąka pszenna typ 1850 - 300 ml mleko 1,5% - 0,5 szklanki olej arachidowy - 2 łyżki proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki soda - 0,5 łyżeczki Drożdże rozetrzeć z fruktozą, dodać ciepłe mleko, wymieszać, dosypać 3 łyzki mąki i odstawić, aby zaczyn zapracował. Po 5 minutach dodać maślankę i mąkę wymieszana z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Ubić białka jaj na sztywno z odrobiną soli i wymieszac z drożdżową masą. Smażyć na oleju arachidowym na złoto z obu stron. Naleśniki białka - 2 szt mąka pszenna typ 1850 - 250 ml mleko 1,5% - 250 ml mrożone truskawki - 200 g olej - 10 ml sól - 1 szczypta woda gazowana - 250 ml Mrożone truskawki zmielić za pomocą blendera/miksera - ewentualnie można lekko posłodzić fruktozą. Mąkę, mleko i wodę oraz białka i sól dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na 30 minut. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię posmarowaną wcześniej olejem. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu do naleśników nałożyć truskawek i zawinąć. SZARLOTKA MM cynamon - 1 opakowanie fruktoza - 0,5 szklanki jabłka - 1,5 kg jajka - 4 szt maka pszenna (typ 1850) - 35 dag masło - 1 kostka otręby pszenne - 3 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Mąkę, 1/3 fruktozy, proszek, masło i żółtka zagnieść podzielić na 2 części (mozna zawinąć w folię schłodzić ok 2h w lodówce). Na blaszce wysmarowanej i posypanej otrębami rozłożyć połowę ciasta. Włożyć do piekarnika na 20 min. Następnie wyjąć posypać otrębami, nałożyć starte na warzywnej tarce jabłka wymieszane z cynamonem i 1/3 fruktozy. Białka ubić z resztą fruktozy na sztywno i wyłożyc na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i piec w piekarniku ok. 60 minut SERNIK NA ZIMNO 1kg chudego sera 3 krotnie mielony 3 plaskie łyżky żelatyny, 1,5 szklanki mleka chudego zapach śmietankowy (lub inny - ulubiony) owoce (np. mrożone truskawki), słodzik, ew. fruktoza Do żelatyny dodać 5 łyżek zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Dolać trochę gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Miksować ser ze słodzikiem i zapachem, dodać mleko na koniec żelatyny i miksowac jeszcze przez 1 min. Przełożyć do tortownicy (średnica 24cm), ułożyć truskawki na wierzchu i pozostawić w lodówce na ok. 45 min. Pycha!!! Jak ktoś lubi - można ugotować gęsty kompot truskawkowy, dodać do niego żelatyny i zalać taką galaretką Kluseczki łyżką kładzione Do miseczki wsypujemy 8-9 łyżek mąki pp, do tego szczypta soli i jedno białko, Wyrabiamy łyżką dolewając zimnej wody po trochu tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Maczamy najpierw łyżkę we wrzątku, żeby była rozgrzana, następnie nabieramy kluseczki łyżeczką ocierając o brzegi i ?kładziemy? do wrzącej osolonej wody. Po zanurzeniu łyżki we wrzątku kluseczka powinna spaść. Ja robiłam z mąki razowej bo akurat taką miałam, ale pewnie będą jeszcze lepsze z mąki graham :grin: Na łyżce oliwy podlewając wodą przesmażyłam cebulkę i 4 pieczarki, to posypane solą, pieprzem i papryką. Znakomite zapite maślanką PIZZETKI PRZEPIS NA CIASTO 300 ml mąki pszennej graham - typ 1850 (ja dałam pszenną 2000 innej nie kupuje) 100 ml letniej wody 25g świezych drożdzy solidna szczypta soli szczypta fruktozy łyżka oliwy z oliwek produkty nakładane na ciasto wg swojego widzimisie Na moich jest po kolei: - przecier - duszona cebula (duzo) - tuńczyk wsw - plastry pomidora - papryka czerwona i żólta pokrojona w kosteczke przyprawy to: - sól - pieprz ziołowy - papryka slodka i ostra mielone Rozmroziłam 1/2 kg mieszanego mielonego. Dodałam: jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i startą na najmniejszych oczkach cebulę. Ponieważ było trochę za wolne, dodałam dla zagęszczenia sera żółtego i granulatu sojowego (jakby nie to, że jestem na MM dodałabym bułki ofkors). coś pokręciłam powyżej....:grin: CIASTO KOKOSOWE 5 białek słodzik 12-15 dag kokosu ( kokos można z powodzeniem zastąpić w 3/4 mielonymi migdałami i 1/4 płatkami migdałowymi) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 ? 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka. Placki serowe Placki serowe mozna upiec na patelni, takiej nie przywierajacej lub szybciej wlewajac do brytfanki a pozniej do piekarnika. Ja zwyklle biore 30 dkg sera bialego i 3 jajka. Biane ubijam osobno, a zoltka lacze z serem i slodzikiem, po czym dodaje piane i wlewam na brytfane. Pieke 30 minut w tem. 150 stopni. Mnie bardzo smakuje zastepuje deserki. Mus czekoladowy MM raczej na koniec I-ej fazy 6 porcji 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% lub 90% 0,5 l śmietanki kremówki 3 jajka 1 łyżka fruktozy Na parze rozpuszczamy czekoladę, ze śmietany odlewamy pół szklanki, w drugim naczyniu na małym ogniu podgrzewamy smietanę az bedzie gorąca, nie wolno zagotować! Zdejmujemy z ognia i mieszamy z czekolada az sie połaczy. Studzimy, wkładamy do lodówki na 2-3 goodziny, musi być bardzo zimna. Ubijamy na sztywno. Jajka dokładnie myjemy. Żółtka ubijamy z fruktoza az zbieleją, mieszamy z masą. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z musem. Przekładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Nastęnie ubijamy reszte śmietany (1/2 szklanki)na sztywno, można czymś dosłodzic, ale niekoniecznie i dekorujemy. Przepisów nie sprawdzalam zaczne po swiętach....zobaczę ale sa pokopiowane z innyc for..i podobno sa ok...aczkolwiek nie do kazdej FAZY MM....dietowania ;) ;) ;) :grin: lubię experymentykulinarne....choć moje doświadczekie z gotowaniem ....oj..oj....marne....ale jek macie jakiś przepis ktory można wykonać .....przy użyciu opiekacza i czajnika bezprzew.....to bardzo proszę ( warunki akademika...) :grin: :grin: :grin: :grin: ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 2,5 g drozdzy 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki maslanki plaska lyzeczka fruktozy plaska lyzeczka sody plaska lyzeczka proszku d.pieczenia szczypta soli ~ 1,5 szklanki maki i dodatkowo 2-3 lyzki 1/4 kostki swiezych drozdzy (~2,5 grama) dokladnie mieszam z plaska lyzeczka fruktozy. Podgrzewam pol szklanki mleka, lacze z drozdzami. Do miski odmierzam 1,5 szklanki maki, dodaje plaska lyzeczke sody i plaska lyzeczke proszku do pieczenia, szczypte soli i dokladnie mieszam. Mieszanke mączna powoli wsypuje do drozdzy z mlekiem, dodaje pol szklanki maslanki i reszte maki. Ma miec konsystencje gestej smietany. Czasmi dodaje jeszcze 2-3 lyzki maki, czasami kapke mleka. W zaleznosci jakiej konsystencji wychodzi ciasto. Nastepnie odstawiam na min. 20 minut w cieple miejsce. Pieknie rosna i sa bardzo puszyste. Mi bardzo smakuja, to chyba przez polaczenie sody/proszku z maslanka. Na samych drozdzach nigdy nie wychodza mi tak puszyste i miekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Jak stosujecie tę dietę to bardzo proszę wpisujcie tutaj przepisy na dania,które można robić i zajadać...ja przymierzam się do tej diety i na pewno skorzystam z nich i inne osoby również. Pozdrawiam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja też proszę o więcej przepisów. A gdzie mogę kupić fruktozę? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja fruktozę kupuję w zwykłym sklepie osiedlowym,na stoisku z płatkami,kaszami itp,jest w takim żółto-zielonym opakowaniu ale pewnie bywa i w innych.Jak narazie to słodzę sobie nią kawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 smakołyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Zainteresowała mnie ta fruktoza, trochę poszperałam: http://www.sfd.pl/Fruktoza-t29795.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Mozna je robić z różnymi dodatkami - tutaj z jabłkami Do jednej miseczki wrzucam 2 sredniej wielkosci jabłka pokrojone w drobniutką kostkę, na to 500 ml (2 szklanki) mąki pp, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, szczyptę soli, ze dwie łyzki czubate fruktozy, 3 łyżeczki cynamonu i wszystko dokładnie mieszam. Do drugiej miseczki wbijam 2 białka i wlewam 250 ml maslanki (kefir tez moze byc) i 1/4 szklanki mleka (w przepisie było 1 i 1/4 szklanki maslanki, ale kiedys mi jej brakło i uzupełniłam mlekiem - wyszły jeszcze lepsze) - mieszam białka z płynami. Nastepnie wszystko razem, czyli suche i mokre DOKLADNIE mieszam i wlewam do foremek silikonowych, gdzies do 3/4 wysokości. Wkladam do piekarnika na termoobieg, temp. 180 stopni, piekę ok. 20 minut. Muffinki mozna robic z kakao, roznymi owocami, przyprawą do piernikow i mm-owymi bakaliami, sokiem z cytryny itp. Zauwazyłam, ze muffiny lepiej mi smakują jak sie przemrożą, szczegolnie te jabłkowe Smacznego przepis z forum mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Murzynek Potrzebne: 2 szklanki mąki pp (dałam 1,5 szklanki T1850 i 1/2 szklanki T2000) 4-5 łyżek fruktozy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody aromat do ciasta:waniliowy lub migdałowy 3 łyżki kakao wytrawnego 1 szklanka maślanki do 1,5 1/3 szklanki mleka do 1,5% 2 białka konfitura słodzona fruktozą Ubić na sztywną pianę białka z fruktozą, dodać maślankę i mleko oraz resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do niewielkiej blaszki i piec w temp. 180 stopniach przez ok.25-30 minut. Wyjąć ciasto i zostawić do wystygnięcia a następnie przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą. W mojej opinii z żadną nie będzie takie dobre jak ze śliwkową(ja kupuje opakowanie mrożonych śliwek i duszę je aż się rozpadną; dodaję fruktozę i gotowe.) Po przełożeniu ciasto owijamy folią aluminiową i zostawiamy na noc. Jest przepyszne! przepis z forum mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Truskawkowy serniczek na zimno Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego do1,5%tłuszczu(ten z Lidla) 400 g truskawek (może być mniej, zależy jak wodniste są) fruktoza wg. uznania żelatyna ok. 3 łyżeczek (przygotować wg. opakowania) Połowę truskawek zmiksować na gładką masę i wymieszać dokładnie z serkiem i fruktozą. Dodać drugą połowę truskawek pokrojona w plasterki albo ćwiartki. Połączyć z żelatyną i wstawić do lodówki do momentu, aż się porządnie zetnie. Pyyyycha! Polecam robić z połowy porcji, tak żeby było na jeden raz, bo trudno się oprzeć żeby nie zjeść wszystkiego. SMACZENGO przepis z forum mm Myślę, że świetnie nadadzą się do niego wszystkie owoce jagodowe, szczególnie porzeczki i jagody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ryz zapiekany z malinami i beza 200 g ugotowanego na pol twardo basmati 1/3 szklanki mleka 3 lyzki fruktozy zapach smietankowy 250g malin 3 bialka 6-9 lyzek fruktozy ryz mieszamy z mlekiem zapachem smietankowym i fruktoza wykladamy do naczynia zaroodpornego ukladamy maliny - duzo ubijamy piane z bialek i fruktozy i wykladamy na wierzch pieczemy 1 150 stopniach z termoobiegiem okolo 25-30 minut smacznego przepis z forum mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monisia Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Placki z jablkami (opcjonalnie 2 porcje, bo maki pp jest ok. 230-240gram, ale dla mnie to sa 4 porcje ) 2 szklanki maki pp 2 jablka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 1,5 szklanki maslanki 2 bialka odrobina soli Do miski wsypac make, dodac proszek, sode i wymieszac. Nastepnie dodac maslanke i starte na tarce jablka (na wiekszych oczkach, wtedy bardziej czuc jablka w plackach). Bialko ubic ze szczypta soli i wymieszac z ciastem. Rozgrzana patelnie przetrzec pedzelkiem nasaczonym oliwa i smazyc pod przykryciem placuszki z obu stron. Mi wyszly 23 placki. Pyszne na zimno i na cieplo - polecam przepis z forum mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.