Skocz do zawartości

Pierogi Z Miesem I Nie Tylko


Jolanta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sie z wami podzielic sprawdzonym przepisem na pierogi z miesem moga byc i ruskie a takze z serem. :razz:
CIASTO NA PIEROGI:
1/2 kg.maki
1 szkl.wody dobrze cieplej
zoltko
1 lyzeczka masla
sol
Make wysypac na stolnice dodac zoltko,maslo i to wymieszac dodac wode i zagniesc ciasto.Ciasto jest plastyczne dobrze sie walkuje i skleja podczas lepienia pierogow.

FARSZ:
ok.1 kg.miesa moze byc z rosolu wolowo-drobiowego a takze samo wieprzowe.
Jezeli macie gotowy rosol mieso mielimy razem z warzywami czyli cala wloszczyzna z rosolu.Kiedy farsz jest zmielony dodajemy jedno jajko i doprawiamy sola i pieprzem mozna dodac troszeczke natki zielonej.Wszystko dokladnie wymieszac.
Ciasto pierogowe rozwalkowac nakladac farsz i formuowac pierogi .Ja to robie maszyka do pierogow.
No i gotowe smaczne pierogi mozna je okrasic podsmazona cebulka albo odmazyc to wszystko wedle waszego uznania.

Dołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafika


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robię wg podobnych proporcji, ale wodę /mleko - z mlekiem lepsze/ daję bardzo gorącą, prawie wrzącą, pierw mieszam widelcem wodę z mąką, a gdy trochę ostygnie dodaję żółtko a na końcu masło. Ale co do sposobu robienia pierogów - też mam takie urządzenie ale nie potrafię nim robić, zawsze ciasto wchodzi mi między to złożenie /przy składaniu/. Jak to nakładasz, że takie ładne wychodzą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak popatrzysz pod spód tego urządzenia to zobaczysz kształt koła więc przełuż to do ciasta i wykrój kółko, później połóż na wierz dodaj farsz i przyciśnij dobrze tak żeby się skleiło i gotowe. Chyba dobrze wytłumaczyła. Powodzenia. Dzięki za przepis.

post-5399-1179423090_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko,że lepiej gdy to koło z ciasta jest troszkę większe od foremki,ja wykrawuję wieczkiem od puszki :mrgreen: no i jak nałoży się za dużo farszu to właśnie ciasto wchodzi między te części foremki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej dziewczyny co do tego urzadzonak (bo nie wiem jak fachowo sie nazywa) to wycinam tym koleczkiem co jest pod spodem, nakladam na ta strone do sklejania i nakladam farsz i szybko skladam z tego wzgledu, ze ciasto jest sprezyste i szybo sie kurczy pod wplywem farszu.Ale naprawde jest ciasto super.Pozdrawiam.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Jolu zrobiłam dzisiaj pierogi w\g twojego przepisu,ciasto trochę się ciężko wałkowało ale chyba takie miało być,robiłam z kapustą i grzybami i ogólnie były bardzo dobre może trochę za mało odcisnęłam kapustę i sok mi wypływał po bokach podczas zlepiania,ale myślę że rodzince smakowały,jak myślisz czy na wigilię można by zrobić je wcześniej i zamrozić :-(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.