basga

Syrop-miód Z Mlecza

16 postów w tym temacie

około 200-300 szt kwiatków mlecza 1 kg cukru 3-4 cytryny ze skórką kilka gożdzików wody tyle by zakryła kwiatki Zebrane w suchy dzień kwiaty mlecza wrzucić do wanny by powyłaziły wszelkie robaczki,,delikatnie opłukać ,wrzucić do garnka i zalać wodą. Pogotować 15 minut ,odcedzić i dobrze odcisnąć -kwiatki wyrzucić a otrzymany wywar wlać do garnka,dodać pokrojone cytryny,gożdziki i trochę cukru. Cały czas wolno gotując dosypywać po trochu cukier [jak za duży gaz to wykipi ],powinno mieć konsystencję lejącego miodu i kolor brązowawy.Gorący przełożyć do słoiczków. Ja zużyłam niecały kilogram cukru a gotowałam około godzinki,wyszło mi dość ciemne ale smaczne no i zdrowe. Otrzymałam taki słoik po 20dkg kawie. :razz:/tutaj mam trochę w szklance/

post-4359-1176400890_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja też mam przepis na taki syrop,ale z większej ilości kwiatków,cukru,wody i cytryn...w moim przepisie nie ma goździków :razz:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Doruniu a ile czasu gotowałaś i jak smakował? Następną porcję zamierzam zrobić ze świeżym imbirem bo mi tu bardzo pasuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Według mojego przepisu kwiaty z wodą i cytryną gotuje się 1 godzinę...potem się przecedza i czysty sok z cukrem gotuje się następną 1 godz.45 min...DŁUGO...ALE WARTO :razz:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wszystko bardzo pięknie tylko gdzie ja znajdę 300 szt. kwiatków?

Na razie mam tylko jeden :razz:

Dołączona grafika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja mam za to w ogrodzie aż nadto tego pięknego kwiecia. Zastanawiam się do czego można taki syropek dodawać? Do herbaty, ciasta czy po prostu na łyżeczkę i siup do gardełka, jak syropek na kaszel?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hmmm,ja mam go dopiero od wczoraj i jako że za herbatą nie przepadam to popijam go z przegotowaną wodą.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

W tym roku robiłam ten miód dwa razy.Raz z 500 a drugi raz z 750 kwiatów.(zasmakował wnuczce i poszła narwac 750 kw) :grin: Robię trochę inaczej.W pierwszym dniu gotuję 5 min z jedną cytryną i zostawiam w chłodnym miejscu.Na drugi dzień przecedzam i wyciskam przez gazę,dodaję stopniowo sok z cytryny i cukier.Gotuje tak długo,aż syrop wylany na talerzyk zaczyna tężeć. Po zrobieniu fotki-wkleję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja mam na 300-500 kwiatów:1.5 kg cukru,1.5 l wody ,2 cytryny na 750 kwiatów dałam 2 l wody,4 cytryny i 2 kg cukru(trochę więcej)post-375-1178536273_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ten syrop /mój nie jest aż tak bardzo gęsty a przepis też troszkę inny/ stosuję jak syrop na kaszel. Bardzo dobry, zwłaszcza dla dzieci.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja w kwestii praktycznej

nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem :wink: To dwie całkiem różne rosliny (i tylko jedną z nich powinno się tak przyrządzać)

tutaj to wyjaśniono:

Syrop z mniszka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

"nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem"

Wiadomo, ze określenie mlecz jest pospolite inaczej też dmuchawiec, przecież nie da się pomylić mniszka z innym np. Mleczem kolczastym juz z racji samego wyglądu.

Już tak zalazł za skórę co niektórym mniszek,że nie sposób go pomylić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przy okazji porządków w piwnicy znalazłam słoiczek miodziku chyba sprzed 3-4 lat-idealnie przechowany. A dziś nazrywałam kwiatów na 1 porcję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Basiu ja zrobiłam drugą porcję miodu, i ta druga produkcja była właśnie z Twojego przepisu :smile:

post-8-0-72842800-1337075436_thumb.jpg

Wyszedł mi trochę jaśniejszy (nie wiem czemu) ale jest smaczny, dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam :grin:

Ps. Mam jeszcze pytanko, pisałaś wyżej o imbirze, robiłaś z nim może też ten syrop? A może masz jeszcze jakiś ciekawy przepis, bo chętnie wypróbuję :mrgreen:

Z góry dziękuję za odpowiedź :happy:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.