Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dalovay

Domowy Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy ten przepis zamieszczam na wlasciwym miejscu

DOMOWY CHLEBEK

SKLADNIKI:

1 kg maki wroclawskiej

1 plaska lyzka soli

4-5 lyzeczek cukru

1/2 kostki drozdzy

5 szkl cieplej wody(w jednej z nich rozrobic drozdze z cukrem)

3/4 szkl otrebow owsianych

3/4 szkl otrebow pszennych

wszystko oprocz otrebow dokladnie wyrobic(ja to robie mikserem).nastepnie dodac otreby i dokladnie wymieszac lyzka.ciasto ma miec konsystencje gestsza takie ciagnace sie na lyzce.

czasami maka jest wilgotna wtedy dosypujemy troche maki aby uzyskac wspomniana konsystencje.odstawiamy do wyrosniecia.nastepnie nakladamy na blaszki 3 keksowki (dl ok 30 cm)wylozone papierem.ja uzylam 30,30 i 26.piec ok 1 godz.

jesli ktos lubi mozna dodac slonecznik.chlebek jest przepyszny.dzis upieklam i mam 3 blaszki chlebka.po raz kolejny sie udal chociaz zaznaczam ze nie jestem super kuchareczka jak wiekszosc z was chyle uklony.zalaczam zdjecia.UDANEGO WYPIEKU!!! post-4993-1178450499_thumb.jpgpost-4993-1178450531_thumb.jpgpost-4993-1178450531_thumb.jpg

post-4993-1178450484_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chlebek jest super muszę go spróbować. Piekłam różne chlebki ale takiego z otrębami jeszcze nie. Jak upiekę to dam znać.Pozdrawiam. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekę taki chlebek - naprawdę polecam, moje dzieci nie chcą juz jeść "zwykłego" chleba ze sklepu . Dodaję jeszcze siemie lniane, słonecznik, sezam i co tylko mam a jeżeli nie to bez tego też smakuje super, pozdrawiam, :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chlebek jest w piecu. Ale nie dałam 5 szklanek wody tylko 4 bo było bardzo rzadkie niewiem dlaczego może to zależy od mąki ale tylko dałm 3/4 szkl otrębów pszennych bo nie miałam owsianych ale urusł szybko i napewno będzie super.

post-5399-1178627755_thumb.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak to wina maki.jest wilgotna i nie wchlania dobrze wody.ostatnio dosypalam po prostu maki takiej jaka mialam pod reka i wyszedl pyszny.moja cora z kupnym chlebem robi akrobacje skorki nie zjem itp.natomiast ten chlebek wsuwa kromka za kromka o dziwo ze skorka!!! chlebek juz poszedl biore sie za nastepny.robi sie blyskawicznie . trzymam kciuki za twoj wypiek :grin: .pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyszedł super dwie duże blaszki keksówki a chlebek aż wyszedł poza blaszkę a jeszcze jedno dodałam słonecznik napewno będę go robić często. :grin: Przepraszam za ten język nie wiedziałam że go wywala.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bardzo sie ciesze ze udal sie wypiek.ja to lubie taki jeszcze cieplutki z maselkiem.pozdrawiam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten chlebek wygląda ślicznie. I na dniach napewno wypróbuję ten przepis. Bo nie ma to jak własny domowy chlebek. Serdecznie dziękuję za przepis :grin: Gorące pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pierwszy raz jadlam go u mamy.otrzymalam przepis i musze wam powiedziec ze balam sie go robic bo pieczenie chleba przypisywalam doswiadczonym kucharkom(a daleko mi do nich bardzo).jednak pierwsze koty za ploty i moje zdziwienie nie mialo granic :grin: udalo sie!!!pieke go juz od dawna i mam nadzieje ze i wam przepis posluzy.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodanie do cista chlebowego ze 3,4 garści ugotowanych,przeciśniętych przez praskę ziemniaków przedłuzy świeżość chleba-naprawdę polecam ten sposób.Wodę mozna zastąpić np maślanką w całości lub pół na pół lub mlekiem.Warto dodać na 0.5 kg maki stołową łyżkę stopionego masła lub dobrej oliwy -wówczas chleb sie nie kruszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś upiekłam chlebek i faktycznie jest bardzo dobry.Troszke wyszedł gorszy niż na załączonym zdjęciu ,ale chyba dlatego,że nie było otrębów owsianych,więc dałam płatki owsiane.Muszę poszukać jednak otrębów.Mimo wszystko wielkie dzięki za przepis. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłam ten chlebek,wyszedł bardzo dobry.Domownikom i obecnym gościom bardzo,bardzo smakował. Bardzo się cieszę,że jestem na tym forum,tak wiele fajnych przepisów poznaję i tak wiele dobrych rad tu otrzymuję. Dzięki serdeczne wszystkim forumowiczom i wspaniałym administratorom tego forum. A za wspaniały przepis nie mogło być innej noty jak piąteczka :razz: Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziekuje za skorzystanie z przepisu.ciesze sie bardzo ze chlebek sie udal i ze smakuje.pozdrawiam :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.