Dalovay Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 nie wiem czy ten przepis zamieszczam na wlasciwym miejscu DOMOWY CHLEBEK SKLADNIKI: 1 kg maki wroclawskiej 1 plaska lyzka soli 4-5 lyzeczek cukru 1/2 kostki drozdzy 5 szkl cieplej wody(w jednej z nich rozrobic drozdze z cukrem) 3/4 szkl otrebow owsianych 3/4 szkl otrebow pszennych wszystko oprocz otrebow dokladnie wyrobic(ja to robie mikserem).nastepnie dodac otreby i dokladnie wymieszac lyzka.ciasto ma miec konsystencje gestsza takie ciagnace sie na lyzce. czasami maka jest wilgotna wtedy dosypujemy troche maki aby uzyskac wspomniana konsystencje.odstawiamy do wyrosniecia.nastepnie nakladamy na blaszki 3 keksowki (dl ok 30 cm)wylozone papierem.ja uzylam 30,30 i 26.piec ok 1 godz. jesli ktos lubi mozna dodac slonecznik.chlebek jest przepyszny.dzis upieklam i mam 3 blaszki chlebka.po raz kolejny sie udal chociaz zaznaczam ze nie jestem super kuchareczka jak wiekszosc z was chyle uklony.zalaczam zdjecia.UDANEGO WYPIEKU!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 Chlebek jest super muszę go spróbować. Piekłam różne chlebki ale takiego z otrębami jeszcze nie. Jak upiekę to dam znać.Pozdrawiam. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Piekę taki chlebek - naprawdę polecam, moje dzieci nie chcą juz jeść "zwykłego" chleba ze sklepu . Dodaję jeszcze siemie lniane, słonecznik, sezam i co tylko mam a jeżeli nie to bez tego też smakuje super, pozdrawiam, :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Jeżeli pieczenie chleba Was wciągnie to polecam maszynę do chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Właśnie chlebek jest w piecu. Ale nie dałam 5 szklanek wody tylko 4 bo było bardzo rzadkie niewiem dlaczego może to zależy od mąki ale tylko dałm 3/4 szkl otrębów pszennych bo nie miałam owsianych ale urusł szybko i napewno będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 tak to wina maki.jest wilgotna i nie wchlania dobrze wody.ostatnio dosypalam po prostu maki takiej jaka mialam pod reka i wyszedl pyszny.moja cora z kupnym chlebem robi akrobacje skorki nie zjem itp.natomiast ten chlebek wsuwa kromka za kromka o dziwo ze skorka!!! chlebek juz poszedl biore sie za nastepny.robi sie blyskawicznie . trzymam kciuki za twoj wypiek :grin: .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Wyszedł super dwie duże blaszki keksówki a chlebek aż wyszedł poza blaszkę a jeszcze jedno dodałam słonecznik napewno będę go robić często. :grin: Przepraszam za ten język nie wiedziałam że go wywala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 bardzo sie ciesze ze udal sie wypiek.ja to lubie taki jeszcze cieplutki z maselkiem.pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azi Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ten chlebek wygląda ślicznie. I na dniach napewno wypróbuję ten przepis. Bo nie ma to jak własny domowy chlebek. Serdecznie dziękuję za przepis :grin: Gorące pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 pierwszy raz jadlam go u mamy.otrzymalam przepis i musze wam powiedziec ze balam sie go robic bo pieczenie chleba przypisywalam doswiadczonym kucharkom(a daleko mi do nich bardzo).jednak pierwsze koty za ploty i moje zdziwienie nie mialo granic :grin: udalo sie!!!pieke go juz od dawna i mam nadzieje ze i wam przepis posluzy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Dodanie do cista chlebowego ze 3,4 garści ugotowanych,przeciśniętych przez praskę ziemniaków przedłuzy świeżość chleba-naprawdę polecam ten sposób.Wodę mozna zastąpić np maślanką w całości lub pół na pół lub mlekiem.Warto dodać na 0.5 kg maki stołową łyżkę stopionego masła lub dobrej oliwy -wówczas chleb sie nie kruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Dziś upiekłam chlebek i faktycznie jest bardzo dobry.Troszke wyszedł gorszy niż na załączonym zdjęciu ,ale chyba dlatego,że nie było otrębów owsianych,więc dałam płatki owsiane.Muszę poszukać jednak otrębów.Mimo wszystko wielkie dzięki za przepis. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azi Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Wczoraj upiekłam ten chlebek,wyszedł bardzo dobry.Domownikom i obecnym gościom bardzo,bardzo smakował. Bardzo się cieszę,że jestem na tym forum,tak wiele fajnych przepisów poznaję i tak wiele dobrych rad tu otrzymuję. Dzięki serdeczne wszystkim forumowiczom i wspaniałym administratorom tego forum. A za wspaniały przepis nie mogło być innej noty jak piąteczka :razz: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 dziekuje za skorzystanie z przepisu.ciesze sie bardzo ze chlebek sie udal i ze smakuje.pozdrawiam :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.