Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dalovay

Domowy Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

Az slinka leci na taki chlebek tylko musze kogos poprosic zeby mi kupil te otreby bo u nas chyba nie ma to sa efekty mieszkania na obczyznie. :razz: Pozdrawiam :razz: .

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skusiłam się na ten chlebek ale chyba coś sknociłam bo po wyjęciu z piekarnika i odkrojeniu kromki był taki miękki i jakby trochę surowy w środku,owinęłam go w folię aluminiową i jeszcze wstawiłam do piekarnika,zobaczę co będzie. W jakiej temp.trzeba go piec bo ja nastawiłam na 180*.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety-wyszedł mi taki gliniasty,może za mało wyrósł przed pieczeniem? No i za mało słony...zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 2 keksówki.

post-4359-1179219557_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja piekłam w temperaturze 200 stopni, ciasto rosło w oczach i wyszedł mi bardzo dobry. Musisz kiedyś spróbować jeszcze raz.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No jasne że sie nie poddam :mrgreen: tym bardziej,że tu jest pole do popisu z dodatkami :grin: Jadłam kiedyś chleb z cebulą ,ze śliwkami też jest i to taki ze sklepu i napewno za parę dni zrobię znowu,w końcu zostało mi pół kilo mąki :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co? ten chleb jak całkowicie ostygł to wcale nie jest zły! Poszperałam w książkach i macie rację-temp.pieczenia 200*C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale kusicie tymi zdjęciami no i opiniami oczywiście mam 2 pytania.1.W jakiej temperaturze piekłyście???2.Czy to musi być mąka wrocławska bo ja mam poznańską robił ktoś z niej może???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

troszke was jeszcze pokusze.przed chwila upieklam chlebek w dwoch blaszkach.posypalam slonecznikiem.wyszedl pycha. :mrgreen:

jesli zas chodzi o typ maki to trudno mi odpowiedziec zawsze uzywalam takiej jak w przepisie(raz sprobowalam z zytniej i niestety porazka).taka mala uwaga ostroznie z ta woda.te piata szklanke to w zaleznosci od konsystencji ciasta.dzis np dalam 4 szkl na 1 g maki i jeszcze musialam troszke maki podsypac.jakas wyjatkowo wilgotna mi sie trafila.zycze udanego wypieku.powodzeniapost-4993-1179240143_thumb.jpgpost-4993-1179240209_thumb.jpgpost-4993-1179240228_thumb.jpgpost-4993-1179240245_thumb.jpgpost-4993-1179240269_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam dziś znowu ten chleb,z tym że dziś ciasto było gęściejsze i pięknie wyrósł /trening czyni mistrza :mrgreen: /. Dodałam 1 łyżkę oliwy,troszkę kminku,siemienia lnianego,ziarna słonecznika i smażoną suszoną cebulkę,kombinacja tego co znalazłam ale za to co za zapach! Już kupiłam zapas otrąb bo całej rodzince posmakował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basqa śliczny ci wyszedł dobrze że się nie poddałaś a z jakiej mąki robiłaś też wrocławskiej???. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałam że to z pszennej mąki??. Daovay twoje zdjątka sa naprawdę kuszące. Kurcze oby przestało padać to bym skoczyła do sklepu po mąkę wrocławską i drożdże.U nas leje i nie mam jak iść do sklepu. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak,z wrocławskiej,specjalnie musialam ją kupić ale z 1kg wyszło mi w sumie 4 keksówki chlebusia! To jest pszenna mąka .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widze kolejny "hit" Jutro mam wolne,wiec zaskocze rodzinke swojskim chlebem. Teraz spiesze sie do pracy (sklep firmowy PIEKARNI :roll: :mrgreen: ),a jeszcze nie moge sie oderwac od komputera,moze cos przeoczylam...powiedzcie mi prosze,ile dajecie drozdzy?Domyslam sie,ze te pól kostki to ok 50 g,ale u mnie w sklepie sa tez kosteczki 42g :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1/4 kostki 100g na 0.5 kg mąki dawałam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.