Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dalovay

Domowy Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

Basiu mnie też jest wiadomo że tylko wodą się smaruje i dla pewności przedzwoniłam do koleżanki która jest fachowcem i powiedziała tylko wodą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Halinko...no to zostanę przy wodzie....i chlebie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to znowu ja-tym razem posmarowałam wierzch wodą z solą/1 łyżeczka na 0.5 szkl./ i podczas pieczenia smarowałam pędzelkiem tak ze 3 razy i skórka jest błyszcząca i rumiana. Śmiało możecie piec chlebuś ze zwykłej mąki,nie musicie kupować wrocławskiej. Dziś kupiłam czarnuszkę na placu ale chleb upiekłam rano więc będzie do następnych wypieków.Pachnie cudnie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś znowu robiłam chlebuś,tym razem z czarnuszką i mąką gryczaną,mówię Wam-co za zapach!

post-4359-1180548890_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu,te Twoje chlebki to co jeden to ładniejszy,a w smaku pewnie smaczniutkie...muszę też się zebrać i upiec taki chlebek :cry: Pozdrawiam :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tym wyglądem to różnie bywa :cry: ,dziś to mi nawet wykipiały troszkę z tego rośnięcia :cry: ale za każdym razem robię inny smak,ten dzisiejszy jest najlepszy-czarnuszka jest świetna.Dodałam też trochę mielonego kminku bo lubię go w pieczywie no i ziarna słonecznika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chlebuś wypiekam często. Wszyscy polubiliśmy domowe pieczywo. Robię z podwójnej porcji. Chlebek bardzo długo utrzymuje świeżość. Robię w różnych foremkach, dlatego są takie nie równe, ale są pyszne, polecam, Pozdrawiam serdecznie :wink: post-5224-1181766405_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość uzytkownik10

Moje ulubione chleby  to chleb baltonowski i chleb żytni. Oczywiście własnej roboty. Robi się je bardzo szybko i nie ma potrzeba dużo składników. Kupujesz odpowiednią mąkę tj. do chleba baltonowskiego taką z napisem "mąka do chleba baltonowskiego"z żytnim jest tak samo tylko jest napis do chleba żytniego. I cały przepis na chleb opisany jest na opakowaniu. A chleby wychodzą naprawdę bardzo pyszne i długo pozostają świeże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na zwykły bialy chleb polecam : 0,2kg kwasu (moze byc zurekz butelki byle bez octu) 0,4 kg maki pszennej 0,015kg droższy  0,1 kg soli  i woda do sztywności ciasta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdy jeszcze sama nie piekłam chleba. Chyba czas to nadrobić...

Aniu, koniecznie. Tylko musisz skorzystać ze sprawdzonego i prostego przepisu na początek. Niezwykle pomocna jest maszyna do chleba, przynajmniej do wyrabiania ciasta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.