irka55 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Podaję sprawdzony i niejednokrotnie wypróbowany przepis na pyszniutkie i chrupiące pieczywko. Mozna zrobić z tego chlebek lub bułeczki.. Radzę spróbować bo jest pyszny Składniki ( na ok. 4 bułki paryskie czyli tzw.bagietki lub ok.24 bułeczki) 10 dag drożdży 2 łyzki cukru 0,5 l wody 1 kg mąki pszennej ok. 2 łyżeczek soli 8 łyżek oleju Przygotowanie Drozdże rozmieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Wsypać mąke do misy, dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże następnie posolic ciasto. Ręcznym mikserem wyrabiać ciasto , z początku powoli, póżniej troszkę szybciej, dopóki ciasto nie stanie się gładkie i przestanie przylepiać się do brzegów. Przykryć miskę z ciastem i wstawić na noc do lodówki. Od razu po wstaniu z łóżka wygniatamy ciasto i formujemy albo małe bułeczki albo 4 długie weczki. Położyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować olejem, mozna posypać do smaku sezamem, makiem , kminkiem - czym kto chce. Po 20 min wstawić do rozgrzanego piekarnika, Piec w temp ok. 220* . Pieczemy ok. 10- 20 min - w zależnosci jak grzeja Wasze piecyki. Dla odmiany mąkę pszenną można zastąpić w połowie pełnoziarnistą . Żeb bułki miały piekny połysk smaruje się je wodą z rozpuszczoną solą. Polecam , są pyszniutkie i chrupiące! :wink: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Irka, :wink: fajnie będę mogła zabłysnąć przed rodzinka tym razem bułeczkami. Pieke juz chlebus z ziarnami z forum - pyszny - tym razem będą bułeczki, :wink: dzięki, :wink: pozdrawiam, :shock: Cytuj
Jolcia Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Irka bułeczki wyglądają pyszniutko.Gratuluję i na pewno upiekę. Cytuj
monik76 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Ja też muszę spróbować -uwielbiam zapach świeżego pieczywka :wink: Cytuj
basga Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Mam pytanko-czy któraś z Was używała CZARNUSZKI? Podobno to doskonała przyprawa do pieczywa ale musiałabym po nią pojechać na taki plac bo w sklepach jej nie widziałam.Chociaż pewnie w zielarskich powinna być. Cytuj
Basia K Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Basiu,w "mojej"piekarni do jednego z chlebów jest dodawana czarnuszka.Smak tego chleba-super. Cytuj
wiola344 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 :sad: Tak pieknie wyglądają te bułeczki że zrobiłam się głodna ale skąd otej porze wziąć ciepłe bułeczki ? a zapuźno aby je sobie upiec hihihi :roll: :razz: Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Polecam , są pyszniutkie i chrupiące! :sad: Potwierdzam, gdyż sama je piekę od jakiegoś już czasu. Są w moim domu w każdą sobotę. Po prostu uzależniają. Przepis na te bułeczki mam z gotowanie.wkl czyli Wielkie Żarcie. Cytuj
Jolcia Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Irka bułeczki upiekłam.Są super a rodzinka zachwycona.Pytają czy będę je piekła?Polecam gorąco.Dzięki za przepis. :cry: Cytuj
irka55 Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Jolcia - cieszę sie ze bułeczki smakowały. Naprawdę są warte wypróbowania. pozdr,irka Cytuj
Majeczka_14 Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Skoro wszyscy tak zachwalają te bułeczki to ja również upiekę je w tygodniu :grin:. Tylko mam pytanie, jakiej wielkości mają być te bułeczki (mogłabyś mi do czegoś porównać :lol:?) i w jakich odstępach układać je na blasze? I jeszcze jedno: czy można zrobić na nich np. nożem taki delikatny krzyżyk jak mają bułki z piekarni? Wiecie o co mi chodzi chyba... :lol:. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Dzisiaj właśnie upiekłam bułeczki ale ciasto było dość zwięzłe że nie musiałam podsypywać mąką i bułeczki wyszły takie jakieś twardawe może jeszcze odejdą albo mój piekarnik coś szwankuje że je tak ususzył będę musiała jeszcze raz je spróbować może mi wyjdą miększe, zazwyczaj każde ciasto drożdżowe mi wychodzi mówi się trudno trzeba nadal próbować. A co do krzyżyka na bułeczkach to ja robię nie nożem a nożyczkami i wyglądają jak kajzerki. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zrobiłam bułeczki. Niestety nie wyszły mi takie jak koleżankom. :grin: Były za mało wyrośnięte ('ciężkawe'). Nie wiem co zrobiłam źle, bo wszytko wykonywałam wg przepisu. Muszę zrobić raz jeszcze - spróbuję innej mąki - wyczytałam gdzieś na forum, że do pieczywa daje się mąkę wrocławską (ja dodałam tortowej). Bułeczki zjedliśmy, ale to nie było to czego oczekiwałam. Prosze o radę, pozdrawiam :wink: Cytuj
beatajvd Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Niuniaczku,spróbuj zrobić bułeczki z mąki typu 650,np.Mąka babuni z Biedronki.To jest mąka "bułkowo-chlebowa",zawsze piekę z niej bułki,chleby i ciasta drożdżowe,i świetnie wychodzą.Pozdrawiam :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.