Skocz do zawartości
grumko

Panierowana Ryba Pieczona

Rekomendowane odpowiedzi

Panierowana ryba pieczona

Składniki:

1/2 kg filetów z ryby

1 roztarty ząbek czosnku

świeżo zmielony pieprz

2 łyżki oleju

1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia

1/3 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych

Posikana natka pietruszki

Filety natrzeć czosnkiem i odstawić na 30 minut. Posypać pieprzem, zanurzyć w oleju, obtaczać w płatkach kukurydzianych i układać w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Potrawę po wyjęciu podawać posypaną natką pietruszki z frytkami i surówkami.

Czasem robię tą rybę bez użycia piekarnika tylko w wersji smażonej. Wtedy na patelni na oleju smażę najpierw całą główkę posiekanego czosnku, którą po usmażeniu wyjmuję i na tym „czosnkowym” oleju dopiero smażę rybę. Całość posypuję przed podaniem usmażonym czosnkiem.

post-5244-1181546082_thumb.jpg

Smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Grumko! Bardzo lubie rybe ale ze wzgledu na to ze sie rozwala podczas smazenia to mnie zniecheca, bo uzywam ryby mrozonej. Czy do tego twojego dania moze byc ryba mrozona i co zrobic zeby sie nie rozpadla? :wink: Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jolanto: ja też używam w większości ryb mrożonych. Wczoraj była to na ten przykład sola, która była akurat w promocji w moim osiedlowym supermarkecie :wink: nie znam jakiegoś cudownego sposobu na smażenie ryb, chyba za wyjątkiem takiego, że trzeba być przy tym bardzo ostrożnym :grin: jeśli chodzi o ten przepis to w wersji pieczonej nie ma problemów, a jak wykorzystuję też przepis w wersji smażonej to zwykle biorę kostki, które z założenia są "bezsmakowe", a płatki i duża ilość czosnku sprawiają, że mają świetny smak. Pozdrówka!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie dzis zrobilam na obiad ta rybke -pycha.Uzylam mrozonych filetow w kostce tylko troche dluzej je trzymalam w piekarniku.Naprawde super przepis polecam go wszystkim, ryba jest soczysta.Jak kazdy przepis Grumko jest godny sprobowania.Pozdrowionka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie sobie przypomialam o twoim przepisie ale ze nie mam platkow sniadaniowych to zrobie z bulka tarta chyba tez bedzie dobra :-) .Pozdrawiam.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zeby wam sie ryba nie rozwalala przy smazeniu proponuje nie odmrazac ryby do calosci, ona sie wtedy rozmrozi na paletni a wtedy juz nie zdarzy sie nam rozwalic ;) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.