Skocz do zawartości

Jagodzianki


ela52

Rekomendowane odpowiedzi

1 kg maki 30 dkg masla 4 lyzki cukru 4 zoltka 1 szklanka kwasnej smietany 10 dkg drozdzy jagody Drozdze rozkruszyc,dac do maki.Dodac rowniez wszystkie skladniki i dobrze wyrobic. Ciasto rozwalkowac,krajac w kwadraty lub prostokaty i nakladac lyzeczka jagody posypane maka ziemniaczana.Dac na wysmarowana blaszke i posmarowac bialkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem lub polukrowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to przepis z Radia Maryja który, dzisiaj słyszałam i z tego co wiem to ciasto jak wyrośnie to się wałkuje i wycina się albo krążki jak na bułeczki albo kwadraty i się zlepia. A co do jagód to tylko do środka się daje. Bo ja jak robię z mojego przepisu to jagody dodatkowo słodzę i ciasto smaruję jajkiem i posypuje cukrem lub nie a po upieczeniu posypuje cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też jagody słodzę i posypuję mąką ziemniaczaną. Na kilogram mąki potrzeba około 3/4 l jagód i słodzi się je około jedną szklanki cukru a mąki ziemniaczanej dodaje się jedną łyżeczkę żeby nie wyciekał sok. Ja mam inny przepis stary i ciasto musi być zostawione do wyrośnięcia. Basiu z tego przepisu co ja mam wychodzi 50 szt. bo sobie zanotowałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.