Skocz do zawartości

Tort W Stylu Angielskim


Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt :

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

9.Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części

post-9750-1208418626_thumb.jpg

post-9750-1208418641_thumb.jpg

Masa budyniowa :

Dowolna masa budyniowa lub karpatkowa

Masa cukrowa do pokrycia tortu :

80 dag cukru pudru

10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)

4 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

post-9750-1208418708_thumb.jpg

Dodatkowo :

słoik wiśni w kompocie.

dowolny alkohol ( ja użyłam spirytusu)

kostka masła

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem.

Spodni biszkopt naponczowac , nałożyć część masy budyniowej ( 4 łyżki odłożyć) i ułożyć wisnie

połozyc drugi biszkopt, naponczować , nałożyć mase budyniową , wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem .

Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyzkami masy budyniowej. Powstałą masą posmarować tort , zostawić troche na ,,klej ,, do ozdób.

post-9750-1208418737_thumb.jpg

post-9750-1208418754_thumb.jpg

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

post-9750-1208418783_thumb.jpg

post-9750-1208418803_thumb.jpg

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby.

post-9750-1208418833_thumb.jpg

Do zrobienia ozdoby na boki tortu mozna użyć zwykłych foremek do ciastek wykrawając kształty lub użyc profesjonalnych foremek do koronek.

post-9750-1208418867_thumb.jpg

zrobione ozdoby przykleic do tortu za pomocą pozostałej masy maślanej.

Wierzch tortu udekorować wg. uznania. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny , alkoholu i nim udekorowałam tort.

post-9750-1208418901_thumb.jpg

post-9750-1208418927_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

he.. mam nadzieje że kiedyś choć w 50% wyjdzie mi tort podobny do twojego.. ja jeszcze nigdy w życiu nie zrobiłam żadnego tortu.. dlatego tak sie boje, bo jak by nie wyszedł to co ja gościom podam na urodziny?? :D To juz byłby problem.. Pozdrawiam :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za mile słowa post-9750-1208461394_thumb.gif . A tort był pyszny , troche mnie serducho bolało post-9750-1208461450_thumb.gif jak go kroiłam ale było warto bo naprawde był smaczny. Jutro wlaśnie pieke identyczny . Pozdrawiam Serdecznie Dlatego wcześniej poćwicz . Zrob najtanszy biszkopt, jakąś zwykłą mase i sprobuj tort udekorować w taki sposob w jaki będziesz ozdabiać ten wlaściwy tort na urodziny. Ciesze sie ogromnie,ze torcik sie podoba !

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko torciki Twoje sa przepiekne.Gratuluje!Glownie pomyslowosci bo jak sie ma dobrze napisany przepis to i laikowi wyjdzie.Takze te dziewczyny ktore sie boja ze nie wyjdzie glowa do gory! Ozdoby z pianek juz robilam wiec czas na blat do okrycia tortu .Pod koniec miesiaca bede miala okazje sprobowac.Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taką wlaśnie masą z pianej jojo okrywałam mój Tort Piętrowy. Zdecydowanie wole mase cukrową bo jest śnieżnobiała i można ją dowolnie barwić, szybciej i łatwiej się ja robi, a przede wszystkim jest dużo, dużo tańsza, na ten piętrowy tort zużyłam 7 opakowań pianek marshmallow mozna łatwo sobie policzyc ile kosztowala sama masa do pokrycia tortu.

Dorotko torciki Twoje sa przepiekne.Gratuluje!Glownie pomyslowosci bo jak sie ma dobrze napisany przepis to i laikowi wyjdzie.Takze te dziewczyny ktore sie boja ze nie wyjdzie glowa do gory! Ozdoby z pianek juz robilam wiec czas na blat do okrycia tortu .Pod koniec miesiaca bede miala okazje sprobowac.Pozdrawiam

Dziękuje bardzo post-9750-1208615806_thumb.gif
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Torty sa naprawde cudne.A tym osobom, ktore maja obawy czy im wyjdzie niech sprobuja zrobic tort identyczny jak na ktoryms ze zdjec.A nastepnym razem niech wprowadzaja wlasne modyfikacje.Wszystko malymi kroczkami nie od razu Krakow zbudowano. :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.