Skocz do zawartości

Tort W Stylu Angielskim


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

  • 3 tygodnie później...

Witam, mam pytanie do specjalistki - jak wnioskuję po tych PRZEPIĘKNYCH tortach :D

Planuję zrobić takie cudo:

Dołączona grafika

czy o czymś powinnam wiedzieć, co na pierwszy rzut oka nie przychodzi do głowy?

na co zwrócić uwagę, czego się wystrzegać?

jak podejść do tematu?

zamówiłam już lukry plastyczne... teraz czas się wziąć do roboty - tylko jak, żeby nie schrzanić? :/

będę zobowiązana za wszelkie rady :razz:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zunko wybrałaś bardzo oryginalny tort. Powiem ci szczerze,ze nie widziałam jeszcze takiego a ogladałam juz mase stron z tortami.

Mam nadzieje,że zamówiłaś kolorowe lukry a jeśli zamówiłaś białe to ,ze masz barwnik( żółty i czarny) w paście lub w proszku .

Jak juz bedziesz miała przełożony masą tort to musisz wysmarować go całego masą maślaną .Jeśli tort bedzie przełożony bitą śmietaną to musisz osobno utrzec kostke masła z cukrem pudrem i tym posmarować tort tak ,zeby lukier plastyczny nie miał kontaktu z bitą śmietaną bo go rozpuści .

Blat na którym bedziesz wałkować lukier posyp mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem ,rozwałkuj biały lukier na grubość ok. 4 mm i przenieś go delikatnie na tort ( mozesz lukier ułożyć na przedramieniach ). Delikatnie ,,przyklej,, lukier do tortu .

Tutaj masz filmiki na których pokazane jest jak to robic :

Nastepnie rozwałkuj czarny lukier na długość obwodu tortu i wytnij nozem równy pasek , którym owiniesz dół tortu . Zeby go przykleić mozesz uzyć wody, masy maślanej, syropu z cukru i wody lub jadalnego kleju .

Z żółtego lukru zrób 6 identycznych kuleczek , z których będą te ludziki. Z białego i czarnego zrób takie same oczy jak na zdjęciu , czarny lukier rozwałkuj na cieniutki paseczek i z niego zrób włosy. Uśmiech mozesz zrobic za pomocą wykałaczki .

tu jest link do strony, w której pokazane jest jak zrobic identyczne kaczki , moze cos podpatrzysz :

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...Fq%3Dfondant%26

Jeśli chodzi o znak zapytania to najlepiej wyciać go specjalną formą do lukru plastycznego bo nozem będzie ci ciężko wyciać tak idealny kształt

Ja nie pracowałam z lukrem plastycznym, raczej torty okrywam masą cukrową , którą sama robie dlatego wiecej nie jestem w stanie ci podpowiedziec . Przeczytaj tutaj , w przepisach peeky_wicky , która okrywa torty tylko lukrem plastycznym, na pewno dowiesz sie czegos ciekawego bo dziewczyna jest w tym świetna! .

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79891392,79891392.html

Pozdrawiam bardzo serdecznie i mam nadzieje,ze pomogłam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko,jesteś specjalistką w robieniu masy plastycznej do dekoracji tortów,czy mogłabyś mi powiedziec jak zrobic taką?ja dostałam przepis na masę cukrową z cukru pudru i białek,ale niezbyt dobrze się z niej robi ozdoby.Błagam Cię,pomóż,bo mam zrobic tort na wesele i chciałabym stanąc na wysokości zadania.Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja pieklam torcika ze swojego przepisu ale wykanczlam tym bialym ubrankiem. Wszystko wyszlo wysmienicie, niebawem wstawie fote bo sama sobie z tym nie radze . Dorotko masz wspaniale przepisy. Jestes wielka :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko,jesteś specjalistką w robieniu masy plastycznej do dekoracji tortów,czy mogłabyś mi powiedziec jak zrobic taką?ja dostałam przepis na masę cukrową z cukru pudru i białek,ale niezbyt dobrze się z niej robi ozdoby.Błagam Cię,pomóż,bo mam zrobic tort na wesele i chciałabym stanąc na wysokości zadania.Pozdrawiam.

Aniu tak jak napisała Halinka, przepis na mase masz u gory .

Skoro to będzie tort na wesele to radze poćwiczyć na tej masie i okryć nią jakiś tort , zeby Cie nic nie zaskoczyło w trakcie robienia tego wlaściwego.

Jak bedziesz robić mase to zalej żelatyne zimna wodą i odstaw ją do napęcznienia . Jak juz napęcznieje to trzymaj na malutkim gazie ( ja trzymam w powietrzu) lub nad parą wodną i energicznie mieszaj , najlepiej samą koncówką od miksera . Zalatyna ponownie sie rozpuści a wtedy dosyp glukoze i mieszaj przez chwile wszystko razem. ( NIE GOTUJ!!)

odstaw syrop , kiedy troszke przestygnie to dolej olejku migdałowego , wymieszaj wszystko i dosypuj przesiany cukier puder mieszając wszystko ręką.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończyłam oglądac,jestem pod wrażeniem,nie wiem jak ja teraz zrobię ten tort,bo mam tysiąc pomysłów.Dorotko na filmikach robili ozdoby wyciskane z worka,które po wyschnięciu można kłaśc na tort.Nie wiesz jak zrobic taką masę?zdaje mi się,że to marsmallow,ale nie jestem pewna,a Ty coś wspominałaś,że robiłaś masę z pianek jo jo.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z Twojego opisu wynika ,ze jest to szpryc glazura lub lukier .Na pewno nie jest to masa z pianek . Szpryc glazure robi się z surowego białka, cukru pudru i octu. Tym mozesz zdobic tort . Nie jestem do konca pewna czy o to pytasz , najlepiej bedzie jesli wkleisz tu link z tą masą o którą pytasz

Mozesz tort rowniez ozdobic różami z kremu .Specjalną tylką robi się różyczki , obcina je nozyczkami i kładzie na tort tak jak na filmiku :

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.