Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt:

8 jaj

15 dag mąki

15 dag cukru

1 opak. cukru waniliowego

1 budyń czekoladowy

2 łyżki kakao

1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)

szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę

3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy

4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką

5. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać

6. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Przepis jest na tortownice o średnicy 28 cm.

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe

2 łyżki maki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

litr mleka

cukier waniliowy

pół szklanki cukru

2 kostki masła

W połowie mleka rozrobic budynie, mąki i cukier waniliowy. Reszte mleka zagotowac z cukrem. Ugotować w tym budyń.

Kiedy ostygnie , masło utrzeć dodając po łyzce budyniu.

Krokant orzechowy:

5 łyżek masła lub margaryny

15 dag cukru

20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły

Dodatkowo :

dobra czekolada mleczna

owoce do dekoracji

galaretka cytrynowa

pół litra wody

banan

Wykonanie:

Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części i ułożyc połówki odwrotnie.

biszkopty mozna ponczować wg. uznania

każdy biszkopt posmarować kremem, posypać krokantem i pokrojona w kostke czekoladą

post-9750-1208421526_thumb.jpg

Dodatkowo mozna ułożyc dowolne owoce

post-9750-1208421564_thumb.jpg

Galaretke rozrabiamy w gorącej wodzie ( tak jak jest napisane na opakowaniu)

W tym czasie ubieramy tort owocami , kiedy galaretka zacznie tężeć , delikatnie smarujemy owoce galaretka ( za pomocą pędzelka) . Tort można również udekorować kremem. Banana skropić sokiem z cytryny i ułożyc na środku .Mozna zrobic czułki z pokrojonej w paski śliwki lub suszonych moreli. Boki można posypać kokosem lub krokantem z orzechów

post-9750-1208421608_thumb.jpg

post-9750-1208421631_thumb.jpg

Pomysł na tort pochodzi z Wielkiego Żarcia : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?pr...&offset=165

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

:D No nie, oczy mi wyszły na wierzch. Cudo,Cudo i jeszcze raz cudo. Piękny tort, wygląda efektownie i napewno pysznie smakuje :D Ja co prawda nie jestem dobra w pieczeniu tortów, ale juz spisuję przepis i może kiedyś spróbuję. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis mam już w swoim zeszycie :D ,ale proszę Dorotko o wyjasnienie: - 15dkg mąki i 15 dkg cukru -ile to będzie mierząc w szklance? - w wykonaniu biszkoptu zabrakło 4 punktu (czeski błąd, czy coś ominęłaś?) - czy z wymienionych składników biszkopt wychodzi na tyle wysoki,aby można było go przekroic na 3 placki? - masa budyniowa- i znowu w podanych składnikach jest cukier do smaku,a zaraz poniżej 1/2 szkl. cukru- to ile ma być? Udziel mi odpowiedzi,bo może kiedyś się skuszę,aby go zrobić i dobrze by było,żeby mi się udał :D Miłego dnia!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. 15 dag. mąki to około 1 szklanka . 15 dag cukru to około 3/4 szklanki . Ja sobie tak licze,że w jednej dużej łyzce stołowej miesci sie 2 dag mąki, czyli mi wychodzi 7 i pół łyżki , tak samo z cukrem. Pewnie zle to robie ale zawsze wszystko swietnie wychodzi. 2. przepis na biszkopt jest dobry, uciekla mi tylko gdzies 4, juz poprawilam 3.Biszkopt wychodzi wysoki i bez problemu przekroich na 3 czesci 4.W masie zrobiłam błąd ale juz poprawilam. Pozdrawiam i rowniez zycze miłego dnia post-9750-1208429350_thumb.gif

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 7 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

Ależ piękne te wasze motylki. Tak się napatrzyłam ,że postanowiłam zrobić córce na urodziny .Biszkopt i krem zrobiłam po swojemu. Właśnie się chłodzi .Jak zrobię zdjęcia to dołączę. Ktoś fajnie pomyślał z tym motylkiem :-) .

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.