Skocz do zawartości

Kolorowe Babeczki


Dorotaxx

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

1 kg. mąki pszennej

1,5 kostki margaryny

1 cukier waniliowy

25 dag. cukru pudru

8 żółtek

1 białko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany 18 %

Ciasto:

1.Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia

2.Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć

3.Do przesianej mąki dodać margarynę i posiekać nożem.Dodać białko, śmietanę i mase jajeczno-cukrową.

4.Wyrobic ciasto podsypując mąką.

5.Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 h

post-9750-1211273523_thumb.jpg

6. Foremki dość cienko wyłożyć ciastem .Ponakłówać widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 180-200st.

post-9750-1211273538_thumb.jpg

7. Do każdej babeczki dać po łyzeczce powideł śliwkowych lub jakiegoś kwaśnego dzemu.

post-9750-1211273554_thumb.jpg

Masa budyniowa:

Litr mleka

2 budynie śmietankowe

2 łyżki mąki pszennej

2 łyśki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

szklanka cukru

kostka masła

kostka margaryny ,,Kasia,,

Masa budyniowa:

1.750 ml. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym

2. Reszte mleka utrzeć z budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną.

3.Do gotującego mleka wlac budyń i ciągle miksować do zagotowania.

4. Utrzeć maslo i margarynę. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

5. Mase podzielić na 3 części . Do jednej części dodać kakao i kilka kropel olejku rumowego i wymieszać. Do kolejnej części kremu dodać 3 łyżki dżemu truskawkowego i wymieszać. Jedną część zostawić bez dodatków.

post-9750-1211273655_thumb.jpg

Dodatkowo:

Powidła śliwkowe lub dżem ( kwaśny)

czekolada mleczna

galaretka truskawkowa

galaretka pomarańczowa

2 łyżki kakao

olejek rumowy

3 łyżki dżemu truskawkowego

jeśli ktoś lubi orzechy to polecm zrobić krokant i przed zalaniem babeczek galaretką posypać je krokantem z orzechów włoskich. REWELACJA!

Krokant:

-5 łyżek masła lub margaryny

-15 dag cukru

-20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły

6.Szpryce napełnić jasną masą i wypełniać nią 1/3 babeczki

post-9750-1211273675_thumb.jpg

7. Tak samo zrobić z masą kakaową i truskawkową.

post-9750-1211273689_thumb.jpg

8.Posypać babeczki pokrojoną w kostkę mleczną czekoladą

post-9750-1211273704_thumb.jpg

9.Część babeczek zalać truskawkową galaretką a część pomarańczową

post-9750-1211273716_thumb.jpg

Z tej ilości podanych składników wychodzi około 60 babeczek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 8 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.