Skocz do zawartości

Kluski śląskie


Rekomendowane odpowiedzi

Ugotowane ziemniaki

mąka ziemniaczana

1 jajko

sól

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praske

post-9750-1208522715_thumb.jpg

Delikatnie uklepać i wyrównać ziemniaki, aby powierzchnia była płaska. Podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć z miski i odłożyć. W powstałe wolne miejsce wsypać mąke ziemniaczaną tak aby znowu wyrównać powierzchnie. Dodać odłożoną częśc ziemniaków , jajko i wyrobic na gładkie ciasto .

formować kulki.Palcem wyciskać w środku wgłębienie.

post-9750-1208522728_thumb.jpg

Gotować w osolonej wodzie . Kiedy kluski wypłyną na wierzch gotować 3 minutki . Wyjąć polać sosem lub podać ze śmietaną i cukrem.

post-9750-1208522738_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obojętnie ile dasz ziemniaków bo tyle ile będziesz miała ziemniaków to i tak wykonujesz tę samą czynność czyli: dasz do miski przeciśnięte ziemniaki ładnie je wyrównasz przetniesz nożem na cztery części i wyjmujesz jedną część i zasypujesz ją mąką ziemniaczaną tak żeby wyrównać później dodajesz jajko i tę wyciągniętą część ziemniaków i robisz wszystko tak jak w przepisie. Chyba dobrze wytłumaczyłam Alu wrazie jakiś problemów proszę pytać.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja od bardzo dawna robię śląskie kluski podobnie jak Dorotka. 4 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej, ale nigdy nie dodawałam jajka. Z tej masy (bez jajka) robię kluski z "dziurką", i kluski nadziewane mięsem. Pychotka!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

My robiliśmy na święta wg trochę innego przepisu i byliśmy bardzo zadowoleni. Nie wyszły tak gumowate jak robione klasyczną metodą, ale to kwestia gustu :D

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej

SPOSÓB WYKONANIA: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.

post-5244-1208594879_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obojętnie ile dasz ziemniaków bo tyle ile będziesz miała ziemniaków to i tak wykonujesz tę samą czynność czyli: dasz do miski przeciśnięte ziemniaki ładnie je wyrównasz przetniesz nożem na cztery części i wyjmujesz jedną część i zasypujesz ją mąką ziemniaczaną tak żeby wyrównać później dodajesz jajko i tę wyciągniętą część ziemniaków i robisz wszystko tak jak w przepisie.

Chyba dobrze wytłumaczyłam Alu wrazie jakiś problemów proszę pytać.

iwona30...bardzo ci dziękuję:D oczywiscie,ze dobrze wytlumaczylas.......nigdy nie robilam klusek ślaskich,a mam wielką ochotę, mając już przepis, muszę je zrobić:D) dzieki:))
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

Z gotowaniem ziemniaków w mundurkach chodzi o to ,że nie "wciągają" wtedy tyle wody, co przy robieniu wszelkiego rodzaju klusek jest dość istotne. Należy tez pamiętać ,że nie solimy ziemniaków przy gotowaniu (z tego samego powodu) Moja babcia też często nie soli ciasta przy kluskach czy kopytkach tylko soli wodę do gotowania.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.