Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D

  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetne te żelki!! Ja nie przepadam za tego typu smakołykami ale dla dzieciaków to rzeczywiście musi być frajda :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają bardzo zachęcająco. Moja córcia uwielbia żelki, te chyba jej zaimponują. Koniecznie muszę wypróbować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super ;) I to na prawdę takie żelki wychodzą a nie zwykłe galaretki? Muszę spróbować, jak zrobię to dołączę zdjęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie pytanko jedno tylko: jaka konsystencja tych żelków ma być? Bo mi wyszły dość dobre w smaku ale konsystencją się nie różniły od zwykłej galaretki. Jakby można napisać np. na łyżki ile syropu itp to byłabym wdzięczna :wink: Z góry dziękuję :oops:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba zbyt mało żelatyny-ja nie wiem ile to było na łyżki-wszystko odważałam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za przepis :-)) Zaraz biorę się do roboty, jak zrobię, napiszę, jak mi wyszły. Jeszcze jedno pytanie: Jeśli dodam troszkę więcej żelatyny, konsystencja żelków zmieni się w bardziej "gumiastą"? Nurtuje mnie też rzecz, co sprawia, że nie wychodzą konsystencją jak zwykła galaretka, tylko jak żelki. Miód? Kwasek? :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość hopka

Muszę koniecznie spróbować ten przepis, moje dzieciaczki uwielbiają żelki. Wezmę się za nie po świętach :) Mam nadzieję , że mi wyjdą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no konsystencja z pewnoscią nie powinna być galaretkowata.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.