Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
delfin

Bułeczki Jak Z Piekarni ... Polecam

Rekomendowane odpowiedzi

bu_eczki.bmp Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szkl. letniej wody

1 1/2 drożdży instant (ja daje świeże 50g)

2 łyżeczki cukru

1 1/2 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min.

Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny :grin: .

Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem.

Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki

Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce.

Smacznego :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przyznam sie ze malo smakolykow mi wychodzi z ciast drozdzowych ale te mi wyszly juz za pierwszym razem przepyszne a robilam ich 3 razy i za kazdym razem sa jeszcze lepsze dla urozmaicenia posypuje raz sezamem serem zoltym, oprocz buleczek wychodza mi jeszcze rogaliki (ciasto jest wyrabiane a pozniej do lodowki na 2-3 godziny) dla mnie bylo to dziwne bo ciasto drozdzowe raczej lubi cieplo. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciasto drożdżowe można również,wstawić do lodowki,bo i takie sa przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytanie: Co zrobić z masłem (czy go roztopić) i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek. Dziękuję z góry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Barakuda

Masło należy roztopić ,dodać schłodzone do ciasta , a żółtko rozmącic z odrobiną mleka i posmarować bułeczki przed wstawieniem do piekarnika .:mrgreen:)))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa pytanie:

Co zrobić z masłem (czy go roztopić)

i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek.

Dziękuję z góry.

ja daje maslo do maki i ocieram rekami zeby sie polaczyly te skladniki i nie roztapiam, i jajko idzie do ciasta a buleczki mozna posmarowac czym chcesz mlekiem czy jajkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

znam ten przepis jako nocne buleczki czyli ciasto sie robi wieczorem w nocy rosnie w lodowce i bardzo mocno wyrasta a piecze sie rano na przyklad na sobotnie czy niedzielne sniadanie, polecam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie koniecznie trzeba robic na noc ciasto, wystarcza 2 godzinki... ale jak ktos chce swiezutkie buleczki na niedzielne sniadanie to mozna i tak pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pyszne bułeczki. Ja dodałam do ciasta pół roztrzepanego jajka, a resztą posmarowałam bułeczki. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro je zrobię. Mam tylko pytanie w przepisie jest "1 i 1/2" (półtora?) opakowania drożdży instant? Bo mam w domu tylko 1 saszetkę oetkera wystarczy czy zrobić z mniejszej proporcji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.