delfin Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 bu_eczki.bmp Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. letniej wody 1 1/2 drożdży instant (ja daje świeże 50g) 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki masła Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny :grin: . Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem. Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce. Smacznego :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Bardzo ciekawy przepis, musze go wybrobowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfin Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 przyznam sie ze malo smakolykow mi wychodzi z ciast drozdzowych ale te mi wyszly juz za pierwszym razem przepyszne a robilam ich 3 razy i za kazdym razem sa jeszcze lepsze dla urozmaicenia posypuje raz sezamem serem zoltym, oprocz buleczek wychodza mi jeszcze rogaliki (ciasto jest wyrabiane a pozniej do lodowki na 2-3 godziny) dla mnie bylo to dziwne bo ciasto drozdzowe raczej lubi cieplo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ja musze CI powiedziec ze bardzo lubie wypieki z ciasta drozdzowego , a dla ciekawosci ciasto drozdzowe mozna rowniez topic w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 ciasto drożdżowe można również,wstawić do lodowki,bo i takie sa przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Mam dwa pytanie: Co zrobić z masłem (czy go roztopić) i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek. Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barakuda Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Masło należy roztopić ,dodać schłodzone do ciasta , a żółtko rozmącic z odrobiną mleka i posmarować bułeczki przed wstawieniem do piekarnika .:mrgreen:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfin Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Mam dwa pytanie: Co zrobić z masłem (czy go roztopić) i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek. Dziękuję z góry. ja daje maslo do maki i ocieram rekami zeby sie polaczyly te skladniki i nie roztapiam, i jajko idzie do ciasta a buleczki mozna posmarowac czym chcesz mlekiem czy jajkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 znam ten przepis jako nocne buleczki czyli ciasto sie robi wieczorem w nocy rosnie w lodowce i bardzo mocno wyrasta a piecze sie rano na przyklad na sobotnie czy niedzielne sniadanie, polecam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delfin Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 nie koniecznie trzeba robic na noc ciasto, wystarcza 2 godzinki... ale jak ktos chce swiezutkie buleczki na niedzielne sniadanie to mozna i tak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Pyszne bułeczki. Ja dodałam do ciasta pół roztrzepanego jajka, a resztą posmarowałam bułeczki. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenarcik Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Muszę koniecznie spróbować:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Jutro je zrobię. Mam tylko pytanie w przepisie jest "1 i 1/2" (półtora?) opakowania drożdży instant? Bo mam w domu tylko 1 saszetkę oetkera wystarczy czy zrobić z mniejszej proporcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.