mart 14 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 Przepis pochodzi z cincin. Buleczki przepyszne, popijane mlekiem mniam... Ja robilam bez rozczynu, czyli wszystkie sypkie skladniki wrzucilam do miski dodalam plynne i wyrobilam ciasto, oryginalny przepis : 1/2 szkl mleka 3 łyżki wody 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 2 1/4 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru. Odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem. Wlać rozpuszczone masło do małej miseczki. Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiek2006 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2011 Zrobiłam dziś te bułeczki są przepyszne polecam wszystkim którzy lubią cynamon :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loczek97 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2011 A typ kuchenki, nie ważny ? Bo już kilka razy miałem, albo spalone, albo niedopieczone xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gggosia24 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2012 Ale pyszny przepis:) musze wyprobowac:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotekmaly 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2012 Miały być na jutro ale..... nie możemy się powstrzymać i pieczemy już dziś :) Dziękujemy za przepis :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walczykk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2012 przepis jest świetny, wszystkim radzę spróbować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tuttifrutti 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Maj 2012 Robiłam z bardzo podobnego przepisu, są genialne. Można je jeść z dżemem lub po prostu same popijając mlekiem. U nas zniknęły jeszcze ciepłe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ro9ro9 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Wrzesień 2012 Pyszne, polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krowusia 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2012 Ja uwielbiam takie bułeczki są o wiele lepsze niż te kupne, bo mają więcej cynamonu, który uwielbiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Libercio 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2012 Czytając wszystkie odpowiedzi zapragnęłam sama zrobić te bułeczki, oczywiście nie o tej godzinie, bo domownicy chyba by mnie pozabijali:). Nie wiem czy mi wyjdą, bo niestety jeszcze żaden z przepisów który ma w sobie drożdże mi nie wyszedł... Ale spróbować mogę prawda? :smile: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 92 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Październik 2012 Oczywiście, że spróbować można, a nawet trzeba ;) bo poduszeczki wyglądają przepysznie, a przepis wydaje się być łatwy, powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Libercio 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Październik 2012 Dam znać jeśli my wyjdą :smile: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 92 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2012 Ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Libercio 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2012 Dzisiaj od rana zajmowałam się pieczeniem cynamonowych poduszeczek i ku mojemu zdziwieniu wyszły mi!!! Są bardzo mięciutkie i puszyste, a dodatkowo smaczne!! Polecam wszystkim ten przepis:) Moje dzisiejsze dzieło!! http://tanioprostoismacznie.blogspot.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach