mart Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Przepis pochodzi z cincin. Buleczki przepyszne, popijane mlekiem mniam... Ja robilam bez rozczynu, czyli wszystkie sypkie skladniki wrzucilam do miski dodalam plynne i wyrobilam ciasto, oryginalny przepis : 1/2 szkl mleka 3 łyżki wody 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 2 1/4 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru. Odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem. Wlać rozpuszczone masło do małej miseczki. Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasiek2006 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zrobiłam dziś te bułeczki są przepyszne polecam wszystkim którzy lubią cynamon :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loczek97 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A typ kuchenki, nie ważny ? Bo już kilka razy miałem, albo spalone, albo niedopieczone xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gggosia24 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ale pyszny przepis:) musze wyprobowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotekmaly Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Miały być na jutro ale..... nie możemy się powstrzymać i pieczemy już dziś :) Dziękujemy za przepis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walczykk Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 przepis jest świetny, wszystkim radzę spróbować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuttifrutti Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Robiłam z bardzo podobnego przepisu, są genialne. Można je jeść z dżemem lub po prostu same popijając mlekiem. U nas zniknęły jeszcze ciepłe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro9ro9 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Pyszne, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krowusia Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Ja uwielbiam takie bułeczki są o wiele lepsze niż te kupne, bo mają więcej cynamonu, który uwielbiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libercio Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Czytając wszystkie odpowiedzi zapragnęłam sama zrobić te bułeczki, oczywiście nie o tej godzinie, bo domownicy chyba by mnie pozabijali:). Nie wiem czy mi wyjdą, bo niestety jeszcze żaden z przepisów który ma w sobie drożdże mi nie wyszedł... Ale spróbować mogę prawda? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Oczywiście, że spróbować można, a nawet trzeba ;) bo poduszeczki wyglądają przepysznie, a przepis wydaje się być łatwy, powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libercio Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Dam znać jeśli my wyjdą 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Ok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libercio Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dzisiaj od rana zajmowałam się pieczeniem cynamonowych poduszeczek i ku mojemu zdziwieniu wyszły mi!!! Są bardzo mięciutkie i puszyste, a dodatkowo smaczne!! Polecam wszystkim ten przepis:) Moje dzisiejsze dzieło!! [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.