Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Pączki Z Ziemniaków


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10.02.2006 - 20:13

Niektórym może wydać się to dziwne, ale polecam bo pączki z ziemniaków są tanie i pyszne:) a oto przepis: 1 kg ziemniaków (zważyć obrane i umyte), 1 kg mąki, 4 jajka, kostka margaryny, 1 olejek pomarańczowy, 10 dag drożdży, 1 szklanka ciepłeg mleka, 1 litr oleju. Ziemniaki ugotować bez soli i gorące przekręcić przez maszynkę. Na mąkę wbić jaja i posiekać , dodać rozpuszczoną margarynę. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego (nie gorącego) mleka z 2 lyżeczkami cukru. Dodać do mąki posiekać. Dodać następnie ciepłe zmielone ziemniaki i olejek i dobrze wymieszać. Zagrzać olej. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wyciskać pączusie i piec na tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem lub moćżyc w cukrze pudrze. Można również posypać kokosem czy orzeszkami. Pączusie są najlepsze pierwszego dnia. Zycze smacznego

r e k l a m a

#2 Bernimek

Bernimek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisano 11.02.2006 - 19:57

Pszczółko! Ten przepis jest tak intrygujący, że wypróbuję go z pewnością ... już jutro na niedzielny deserek.

#3 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11.02.2006 - 21:09

naprawdę polecam. Mi zawsze wychodzą. Proszę tylko nie wycinać za dużych kułek, żeby pączki nie były nie dopieczone w środku.. Można np zrobić takie malutkie pączusie wycinając je kieliszkiem, albo małą szklaneczką. Przypominam, że pączki są najlepsze pierwszego dnia, bo czym dłużej są przechowywane tym bardziej robią się tłuste i co oczywiste wyschnięte:) Zycze smacznego i proszę o opinie czy smakowało. U mnie w domu giną natychmiast :wink:

#4 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11.02.2006 - 21:14

no i w przepisie miało być moczyć w lukrze:) przpraszam za pomyłkę :wink:

#5 M@lgosia

M@lgosia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bielsko - Biała

Napisano 11.02.2006 - 22:42

Zyje juz na tym świecie dość długo, ale pączków z ziemniaków jeszcze nie jadłam. I chyba nie bede miała ochoty... :wink: :wink:

#6 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11.02.2006 - 23:44

twoja strata:)

#7 Bernimek

Bernimek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisano 12.02.2006 - 23:08

Pączki okazały się bardzo dobre! Polecam tym, którzy jeszcze wahają się nad zrobieniem tej pyszności! Zrobiłam dwa rodzaje tzn. mniejsze kóleczka (kieliszek) i troszkę większe (literatka). Pięknie prezentowały się w wielkiej szklanej misce, ale tylko na chwilkę ...! Zastanawiam się jeszcze co by było gdyby zamrozić ciasto a potem upiec jak się ma ochotę - muszę to jeszcze wypróbować! Pozdrawiam!

#8 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 13.02.2006 - 19:21

Ja również piekę nieraz takie paczki. Są dobre, jak są świeże to wogóle nie czuć w nich ziemniaków. Przy nich nie trzeba się tak napracować. Prosze wypróbujcie paczki wg mojego przepisu, jest na forum http://www.smaczny.p...1769&highlight= Zapewniam, ze są przepyszne.

#9 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 17.02.2006 - 16:08

raczej wątpie by pączki były smaczne z mrożonego ciasta, bo cały sekret tkwi w tym że one są tym lepsze im ciasto jest cieplejsze. Dlatego należy jeszcze gorące ziemiaczki mielić. Ale można spróbować.

#10 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 25.03.2006 - 23:45

ale chyba zle przeczytalas "pszczólko maju" ja nie polecałam pączków z mrożonego ciasta, to jakaś pomyłka

#11 Jola_A.

Jola_A.

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 383 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Horyniec Zdrój

Napisano 26.03.2006 - 15:18

Dana to ty zle zrozumialas, pszczolka odpowiadala Bernimkowi na pytanie czy ciasto na paczki mozna zamrozic.pozdrowka. :lol:

#12 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 29.03.2006 - 18:17

sory, to chyba z pośpiechu Pozdrowienia

#13 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 09.04.2007 - 20:01

Dołączona grafika

#14 Edytka78

Edytka78

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 121 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łęczna

Napisano 10.04.2007 - 11:47

Pszczółko Maju ta rozpuszczona margaryne którą dodaje się do maki i jajek to ona ma byc ciepla czy wystudzona? Pozdrawiam :oops:

#15 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10.04.2007 - 20:00

ja dodaje ciepłą





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)