Przepisy Extra
Czego Nie Należy Zamrażać
Napisano 27.05.2008 - 23:24
Ja jak mam czas to kroje resztki marchwi , pory czy pietruszki i zamrażam i jak potrzebuje zrobić szybko obiad to mam wszystko pod ręką .
Napisano 28.05.2008 - 14:50
I jak to jest z chlebami z ziarnami? Wiem, że można, ale slyszałam, że tracą wiecej wartości odzywczych? Przeciez mrozenie jest dość bezpieczne jeśli chodzi o skladniki odzywcze. Wiecie może coś na ten temat?
#48 Gość_annorl1_*
Napisano 11.08.2008 - 10:22
Jeśli chodzi o chleb, to ja robię w dobrej piekarni zapas na miesiąc, czyli kupuję 10 bochenków dobrego świerzego chlebka, dzielę na pół i wszystko zamrażam, wyjmuję wieczorem i na rano mam świeżutki i chrupiący chlebek. Tak samo robię z bułkami. Zaznaczę jeszcze,że chleb bez polepszaczy jest o wiele smaczniejszy po rozmrożeniu niż taki zwykły...
Natomiast co do twarożku to nie mam wątpliwości, mrozić! Szczególnie jeśli ma sie dostęp do świerzego wiejskiego twarożku. Ja zamrażam w woreczkach tak na jeden raz, wieczorem wyjmuję i na śniadanko jest pyszny serek, i wcale nie jest suchy.Jest warunek, musimy zamrażać świerzutki serek.
Zupy zamrażam wszystkie, zarówno te czyste jak i te z zawartością, czyli z ryżem, kaszą czy też makaronem. Jeśli zupę wyjmiemy wieczorem to na obiad bedziemy mieli zupę jak z lodówki tylko do podgrzania.
Jeśli chodzi o gotowe obiady, to często zdaża mi sie robić dużą porcję a potem duża ilość ląduje w zamrażarce. Nie zawsze człowiek ma czas, albo siłę gotować, poza tym jeśli np. mąż zostaje w domu sam, to zawsze ma gotowy obiadek tylko do podgania i nie muszę sie martwić że biedak będzie żył przez tydzień kanapkami, płatkami owsianymi i jajecznicą
Tak więc zamrażać można niemal wszystko, wystarczy tylko pomyśleć jak będzie wyglądało zamrożone danie i już wiemy jak je zamrażać i w jakiej ilości.
Teraz np. jest sezon na kabaczki, patisony czy cukinie. Z cukini usuwam miższ i pestki i zamrażam. W zimie można wyjąć świerzutką cukinię i podać gościom faszerowaną np. mięskiem i szpinakiem
Napisano 11.08.2008 - 14:57
Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie.
Brokula-3 min
Brukselka-9 min
Fasolka szparagowa10 min
groszek-2 min
Kalafior-4 minMarchew-3 min
Papryka-3 min
Por-3 min
Wloszczyzna
marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min
Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.
Napisano 05.01.2009 - 01:34

http://wyklikajzywnosc.pl/ - pomozmy potrzebujacym! Raz dziennie klikaj w produkt zywnosciowy podany na stronie glownej.
Napisano 09.01.2009 - 13:00
A ja prócz mięsa zamrażam pieczywo, zieleninę (koperek, szczypiorek), truskawki ( w zimę robię sobie kluski z truskawkami
#52 Gość_rodzynek_*
Napisano 18.03.2009 - 13:08
Użytkownik fredzia dnia 11.08.2008, 13:57 napisał
Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie.
Brokula-3 min
Brukselka-9 min
Fasolka szparagowa10 min
groszek-2 min
Kalafior-4 minMarchew-3 min
Papryka-3 min
Por-3 min
Wloszczyzna
marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min
Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.
Mam tylko pytanie o to jak to dokladnie robic ...
warzywa wrzucam na wrzaca wode tak?
Czy mam je potem schlodzic zimna?
Musza wyschnac przed zamrozeniem????
z gory dzieki jesli ktoras z Was odpowie
Napisano 04.08.2009 - 15:14
Napisano 10.12.2009 - 08:23
Napisano 19.05.2010 - 11:19
Napisano 09.07.2010 - 22:38
Napisano 27.08.2010 - 22:23
Użytkownik szyszka dnia 09.07.2010 - 22:38 napisał
Czy ugotowane i starte buraczki można zamrozić?będzie to zjadliwe po rozmrozeniu?
pozdrawiam
Napisano 29.08.2010 - 19:53
Użytkownik bell dnia 27.08.2010 - 22:23 napisał
Czy ugotowane i starte buraczki można zamrozić?będzie to zjadliwe po rozmrozeniu?
pozdrawiam
zależy jak starte mają byc te buraczki, jeśli na najdrobniejszych oczkach (na papkę) to bym odradzał, ponieważ niepokoi mnie ilośc wody która się pojawi
jeśli na dużych oczkach to myślę że można zaryzykowac
może warto pomyślec o pasteryzowaniu tych buraczków?
rabarbar - nie mam pojęcia