Skocz do zawartości

Czego Nie Należy Zamrażać

70 odpowiedzi w tym temacie

#46 kondi

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 101 postów
  • Zainteresowania:cukiernik

Napisano 27.05.2008 - 23:24

ja często mrożę twaróg , może trochę podchodzi wodą ,ale jest dobry . Nie należy natomiast długo go przetrzymywać w zamrażarce bo zmienia smak .I oczywiście dobrze trzeba go zapakować . A co do selera , tak samo jak pietruszka robi się miękka po odmrożeniu ,więc przed zamrożeniem należy ja drobno pokroić i jeżeli dodaje do zupy czy innych potraw to wrzucam ją na wrzątek ,
Ja jak mam czas to kroje resztki marchwi , pory czy pietruszki i zamrażam i jak potrzebuje zrobić szybko obiad to mam wszystko pod ręką .

#47 Aldona0019

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 28.05.2008 - 14:50

Czemu jogurtu nie można?
I jak to jest z chlebami z ziarnami? Wiem, że można, ale slyszałam, że tracą wiecej wartości odzywczych? Przeciez mrozenie jest dość bezpieczne jeśli chodzi o skladniki odzywcze. Wiecie może coś na ten temat?

#48 Gość_annorl1_*

• Goście

Napisano 11.08.2008 - 10:22

A ja tak sobie czytam co kto zamraża, jakich produktów bądź półproduktów odradza zamrażać i napiszę coś od siebie.
Jeśli chodzi o chleb, to ja robię w dobrej piekarni zapas na miesiąc, czyli kupuję 10 bochenków dobrego świerzego chlebka, dzielę na pół i wszystko zamrażam, wyjmuję wieczorem i na rano mam świeżutki i chrupiący chlebek. Tak samo robię z bułkami. Zaznaczę jeszcze,że chleb bez polepszaczy jest o wiele smaczniejszy po rozmrożeniu niż taki zwykły...
Natomiast co do twarożku to nie mam wątpliwości, mrozić! Szczególnie jeśli ma sie dostęp do świerzego wiejskiego twarożku. Ja zamrażam w woreczkach tak na jeden raz, wieczorem wyjmuję i na śniadanko jest pyszny serek, i wcale nie jest suchy.Jest warunek, musimy zamrażać świerzutki serek.
Zupy zamrażam wszystkie, zarówno te czyste jak i te z zawartością, czyli z ryżem, kaszą czy też makaronem. Jeśli zupę wyjmiemy wieczorem to na obiad bedziemy mieli zupę jak z lodówki tylko do podgrzania.
Jeśli chodzi o gotowe obiady, to często zdaża mi sie robić dużą porcję a potem duża ilość ląduje w zamrażarce. Nie zawsze człowiek ma czas, albo siłę gotować, poza tym jeśli np. mąż zostaje w domu sam, to zawsze ma gotowy obiadek tylko do podgania i nie muszę sie martwić że biedak będzie żył przez tydzień kanapkami, płatkami owsianymi i jajecznicą :razz:
Tak więc zamrażać można niemal wszystko, wystarczy tylko pomyśleć jak będzie wyglądało zamrożone danie i już wiemy jak je zamrażać i w jakiej ilości.
Teraz np. jest sezon na kabaczki, patisony czy cukinie. Z cukini usuwam miższ i pestki i zamrażam. W zimie można wyjąć świerzutką cukinię i podać gościom faszerowaną np. mięskiem i szpinakiem :razz:

#49 fredzia

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 198 postów

Napisano 11.08.2008 - 14:57

Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac.

Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie.

Brokula-3 min

Brukselka-9 min

Fasolka szparagowa10 min

groszek-2 min

Kalafior-4 minMarchew-3 min

Papryka-3 min

Por-3 min

Wloszczyzna

marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min

Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.

#50 asienka19873

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 444 postów

Napisano 05.01.2009 - 01:34

a ja podobniejak niektore z forumowiczek tez mroze twarog przewaznie taki juz mielony z pojemniczka i nie zauwazylam zeby bylo z nim cos nie tak po odmrozeniu,jest ok. poza tym mroze chleb,mieso,kielbaski,bigos,krokiety,pieczarki,marchewke,tarty ser,pietruszke i koperek pokrojone drobno,nie polecam papryki,jak dla mnie troche zmienia smak.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://wyklikajzywnosc.pl/ - pomozmy potrzebujacym! Raz dziennie klikaj w produkt zywnosciowy podany na stronie glownej.

#51 Głodny

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 09.01.2009 - 13:00

Ważne jest jak się zamraża i żeby nie rozmrażać i znowu zamrażać. Jeżeli zamrażacie mięso to najbezpieczniej jest je położyć w najzimniejszym miejscu zamrażalnika i tak zamrozić. Bardzo dobra w lodówkach jest funkcja super frost (3-4 gwiazdki zamrażania). Wtedy włącza się bardzo efektywne zamrażanie i produkt mamy w 100% bezpieczny. Jeżeli już mięso rozmrozimy, musimy je przegotować przed kolejnym zamrożeniem. W przeciwnym wypadku w mięsie będą tworzyły się bakterie bardzo nie zdrowe dla człowieka.
A ja prócz mięsa zamrażam pieczywo, zieleninę (koperek, szczypiorek), truskawki ( w zimę robię sobie kluski z truskawkami :) ) i wszelkie produkty które łatwo się psują, lub są sezonowe.

#52 Gość_rodzynek_*

• Goście

Napisano 18.03.2009 - 13:08

Wyświetl postUżytkownik fredzia dnia 11.08.2008, 13:57 napisał

Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac.

Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie.

Brokula-3 min

Brukselka-9 min

Fasolka szparagowa10 min

groszek-2 min

Kalafior-4 minMarchew-3 min

Papryka-3 min

Por-3 min

Wloszczyzna

marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min

Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.

Mam tylko pytanie o to jak to dokladnie robic ...
warzywa wrzucam na wrzaca wode tak?
Czy mam je potem schlodzic zimna?
Musza wyschnac przed zamrozeniem????

z gory dzieki jesli ktoras z Was odpowie ;)

#53 fredzia

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 198 postów

Napisano 04.08.2009 - 15:14

Witam.Warzywa wrzuca sie na gorącą wode  blanszuje sie. po wyjęciu trzeba wystudzić i wysuszyć. Zamrozić.

#54 lucyna-an

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 10.12.2009 - 07:40

Witam
Czy można zamrozić Rosół z kury albo bulion rybny ????
Jak smakują po rozmrożeniu?

Dołączona grafika

#55 mart

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 523 postów

Napisano 10.12.2009 - 08:23

Nie wiem jak bulion rybny ale rosol z kury mozesz zamrozic, ja mroze wszystkie zupy bo nigdy nie sa zjadane do konca, jedyne co zauwazylam to zle sie mroza niektore zupy zmiksowane np. z dyni lub brokulowa, jakas taka ciapka sie zrobila po odmrozeniu, ktos wczesniej pisal o papryce, ja mroze trzy kolory wtedy kiedy jej cena jest niska bo zima to sie za nia buli niemilosiernie, moze troszke sie zmienia ale do salatek zima nadaje sie doskonale.
Dołączona grafika

#56 marzenab83

Stały bywalec

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 77 postów

Napisano 17.05.2010 - 14:50

Ja nigdy nie zamrażam kapusty ugotowanej, która pozostaje od np farszu do pierogów, krokietów bądź łazanek. Jest po rozmrożeniu bez smaku.
Dołączona grafika

Z Dukanem od 5.05.2010
I FAZA - do 9.05.2010
II FAZA - 10.05.2010 - ?

#57 szyszka

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 19.05.2010 - 11:19

Ja jeszcze w sezonie miksuje truskawki z cukrem wlewam do półlitrowych butelek plastikowych.W zimie rano wyciagam i mam na szybkie danie lub koktail,gdyż tylko wleje śmietanke lub kefirek.

#58 szyszka

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 09.07.2010 - 22:38

Wielkie pytanie.Zamrażał ktoś rabarbar.

#59 bell

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 27.08.2010 - 22:23

Wyświetl postUżytkownik szyszka dnia 09.07.2010 - 22:38 napisał

Wielkie pytanie.Zamrażał ktoś rabarbar.
Wcześniej wyczytałam ,ze rabarbar można smiało zamrażać.Jednakze przejrzałam forum i nie znalazłam nic o buraczkach.
Czy ugotowane i starte buraczki można zamrozić?będzie to zjadliwe po rozmrozeniu?
pozdrawiam

#60 DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 29.08.2010 - 19:53

Wyświetl postUżytkownik bell dnia 27.08.2010 - 22:23 napisał

Wcześniej wyczytałam ,ze rabarbar można smiało zamrażać.Jednakze przejrzałam forum i nie znalazłam nic o buraczkach.
Czy ugotowane i starte buraczki można zamrozić?będzie to zjadliwe po rozmrozeniu?
pozdrawiam

zależy jak starte mają byc te buraczki, jeśli na najdrobniejszych oczkach (na papkę) to bym odradzał, ponieważ niepokoi mnie ilośc wody która się pojawi

jeśli na dużych oczkach to myślę że można zaryzykowac

może warto pomyślec o pasteryzowaniu tych buraczków?

rabarbar - nie mam pojęcia