Skocz do zawartości

Czego Nie Należy Zamrażać


Bernimek

Rekomendowane odpowiedzi

Mrożenie raczej nie zmienia smaku (może nieznacznie), ma za to wpływ na jędrność - Owoce jagodowe, czyli maliny i jagody możesz mrozić. Pamiętaj jednak o tym, żeby najpierw zamrozić je rozsypane płasko na jakiejś tacy - muszą być suche (nie można mrozić owoców od razu po umyciu, bo niepotrzebnie pokrywają się lodem). Po kilku godzinach mrożenia na tacy, przesypujemy owoce do woreczków i szczelnie zamykamy. Woreczki ponownie wsadzamy do zamrażarki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

ja często mrożę twaróg , może trochę podchodzi wodą ,ale jest dobry . Nie należy natomiast długo go przetrzymywać w zamrażarce bo zmienia smak .I oczywiście dobrze trzeba go zapakować . A co do selera , tak samo jak pietruszka robi się miękka po odmrożeniu ,więc przed zamrożeniem należy ja drobno pokroić i jeżeli dodaje do zupy czy innych potraw to wrzucam ją na wrzątek , Ja jak mam czas to kroje resztki marchwi , pory czy pietruszki i zamrażam i jak potrzebuje zrobić szybko obiad to mam wszystko pod ręką .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

A ja tak sobie czytam co kto zamraża, jakich produktów bądź półproduktów odradza zamrażać i napiszę coś od siebie. Jeśli chodzi o chleb, to ja robię w dobrej piekarni zapas na miesiąc, czyli kupuję 10 bochenków dobrego świerzego chlebka, dzielę na pół i wszystko zamrażam, wyjmuję wieczorem i na rano mam świeżutki i chrupiący chlebek. Tak samo robię z bułkami. Zaznaczę jeszcze,że chleb bez polepszaczy jest o wiele smaczniejszy po rozmrożeniu niż taki zwykły... Natomiast co do twarożku to nie mam wątpliwości, mrozić! Szczególnie jeśli ma sie dostęp do świerzego wiejskiego twarożku. Ja zamrażam w woreczkach tak na jeden raz, wieczorem wyjmuję i na śniadanko jest pyszny serek, i wcale nie jest suchy.Jest warunek, musimy zamrażać świerzutki serek. Zupy zamrażam wszystkie, zarówno te czyste jak i te z zawartością, czyli z ryżem, kaszą czy też makaronem. Jeśli zupę wyjmiemy wieczorem to na obiad bedziemy mieli zupę jak z lodówki tylko do podgrzania. Jeśli chodzi o gotowe obiady, to często zdaża mi sie robić dużą porcję a potem duża ilość ląduje w zamrażarce. Nie zawsze człowiek ma czas, albo siłę gotować, poza tym jeśli np. mąż zostaje w domu sam, to zawsze ma gotowy obiadek tylko do podgania i nie muszę sie martwić że biedak będzie żył przez tydzień kanapkami, płatkami owsianymi i jajecznicą :razz: Tak więc zamrażać można niemal wszystko, wystarczy tylko pomyśleć jak będzie wyglądało zamrożone danie i już wiemy jak je zamrażać i w jakiej ilości. Teraz np. jest sezon na kabaczki, patisony czy cukinie. Z cukini usuwam miższ i pestki i zamrażam. W zimie można wyjąć świerzutką cukinię i podać gościom faszerowaną np. mięskiem i szpinakiem :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac. Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie. Brokula-3 min Brukselka-9 min Fasolka szparagowa10 min groszek-2 min Kalafior-4 minMarchew-3 min Papryka-3 min Por-3 min Wloszczyzna marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...

a ja podobniejak niektore z forumowiczek tez mroze twarog przewaznie taki juz mielony z pojemniczka i nie zauwazylam zeby bylo z nim cos nie tak po odmrozeniu,jest ok. poza tym mroze chleb,mieso,kielbaski,bigos,krokiety,pieczarki,marchewke,tarty ser,pietruszke i koperek pokrojone drobno,nie polecam papryki,jak dla mnie troche zmienia smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ważne jest jak się zamraża i żeby nie rozmrażać i znowu zamrażać. Jeżeli zamrażacie mięso to najbezpieczniej jest je położyć w najzimniejszym miejscu zamrażalnika i tak zamrozić. Bardzo dobra w lodówkach jest funkcja super frost (3-4 gwiazdki zamrażania). Wtedy włącza się bardzo efektywne zamrażanie i produkt mamy w 100% bezpieczny. Jeżeli już mięso rozmrozimy, musimy je przegotować przed kolejnym zamrożeniem. W przeciwnym wypadku w mięsie będą tworzyły się bakterie bardzo nie zdrowe dla człowieka. A ja prócz mięsa zamrażam pieczywo, zieleninę (koperek, szczypiorek), truskawki ( w zimę robię sobie kluski z truskawkami :) ) i wszelkie produkty które łatwo się psują, lub są sezonowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...

Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac.

Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie.

Brokula-3 min

Brukselka-9 min

Fasolka szparagowa10 min

groszek-2 min

Kalafior-4 minMarchew-3 min

Papryka-3 min

Por-3 min

Wloszczyzna

marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min

Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.

Mam tylko pytanie o to jak to dokladnie robic ...

warzywa wrzucam na wrzaca wode tak?

Czy mam je potem schlodzic zimna?

Musza wyschnac przed zamrozeniem????

z gory dzieki jesli ktoras z Was odpowie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące później...
  • 4 miesiące później...

Nie wiem jak bulion rybny ale rosol z kury mozesz zamrozic, ja mroze wszystkie zupy bo nigdy nie sa zjadane do konca, jedyne co zauwazylam to zle sie mroza niektore zupy zmiksowane np. z dyni lub brokulowa, jakas taka ciapka sie zrobila po odmrozeniu, ktos wczesniej pisal o papryce, ja mroze trzy kolory wtedy kiedy jej cena jest niska bo zima to sie za nia buli niemilosiernie, moze troszke sie zmienia ale do salatek zima nadaje sie doskonale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.