Gość Corwaks

Porterówka 2

10 postów w tym temacie

Mój przepis na porterówkę: 1)0.5 szklanki cukru 2)0.5 litra spirytusu 3)0.5litra wody 4)0.5 litra piwa Porter najlepiej Żywiec 5)1 cukier waniliowy Cukier z piwem i cukrem waniliowym podgrzać ale nie gotować,odstawić do ostygnięcia,dodać spirytus i wstawić do lodówki na 1 dobę.Kobiety się tą wódeczką zachwycają.Można coś zmienić-jeśli ktoś chce,bo jest dosyć słodkie,ale ja taki przepis dostałem i tak robię i wszystkim smakuje.pozdrawiam i życzę smacznego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:roll: Zrobiłam ten trunek już nie jeden raz i bardzo mi smakuje.Ja robię nawet z tej porterówki drinka.Kilka kostek lodu na dno szklanki,kilka kropelek soku z cytrynki,na to około 1/3 pojemności szklanki porterówki i resztę uzupełniam coca-colą.Pycha i jeszcze taka fajna mała pianka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Właśnie kupilam produkty i będę robić naleweczkę jak smakowala napiszę - narazie pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Może ktoś by napisał ostrzeżenie :-D Bardzo smaczny, powalający trunek!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zrobilam wczoraj i stoi , ale jak spróbowałam"to je dobre" jak mówią Czesi dzięki za przepis- będzie pite w Święta - Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dla mnie za mocny ten trunek , ale męskiej części rodziny bardzo smakował :-D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam! Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego.W smaku bardzo dobre ale jak na moją słabą głowe troche za mocne.Będę robiła z niej drinki. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pewnie taka mieszanka piwa i spirytusu uderza do głowy? :smile: :smile: :smile: Zrobić trzeba bo mój mężuś lubi takie rzeczy,ja tam wolę malibu :roll:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam pytanie :sad: A co z ta wodą , mam ją dodawać , czy to raczej jest zbędne . Bardzo proszę o odpowiedz , bo skałdnieki juz mam :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kilka słów na temat cukru "waniliowego" : Właściwie jest to cukier wanilinowy czyli zawierający wanilinę. Z wanilią ma tyle wspólnego co kwasek cytrynowy z cytryną. Wanilina co prawda występuje w laskach wanilii ale jedynie jako jeden ze składników aromatycznych. Oczywiście w przemyśle spożywczym jest szeroko stosowana. W 2006 roku w Japonii opracowano metodę taniego pozyskiwania tego związku chemicznego z krowiego kału, tak że do końca nigdy nie wiemy co nam tak ładnie pachnie. Używanie cukru waniliowego do produkcji porterówki uważam za profanację tego szlachetnego trunku. Podobnie z resztą jak cukru. W mojej rodzinie porterówkę robi się od pokoleń. Jest wiele przepisów, mocniejsza, słabsza, słodka i bardziej wytrawna, jednak zawsze robiona jest na miodzie i laskach wanilii.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.