basga Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 około 200-300 szt kwiatków mlecza 1 kg cukru 3-4 cytryny ze skórką kilka gożdzików wody tyle by zakryła kwiatki Zebrane w suchy dzień kwiaty mlecza wrzucić do wanny by powyłaziły wszelkie robaczki,,delikatnie opłukać ,wrzucić do garnka i zalać wodą. Pogotować 15 minut ,odcedzić i dobrze odcisnąć -kwiatki wyrzucić a otrzymany wywar wlać do garnka,dodać pokrojone cytryny,gożdziki i trochę cukru. Cały czas wolno gotując dosypywać po trochu cukier [jak za duży gaz to wykipi ],powinno mieć konsystencję lejącego miodu i kolor brązowawy.Gorący przełożyć do słoiczków. Ja zużyłam niecały kilogram cukru a gotowałam około godzinki,wyszło mi dość ciemne ale smaczne no i zdrowe. Otrzymałam taki słoik po 20dkg kawie. :razz:/tutaj mam trochę w szklance/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ja też mam przepis na taki syrop,ale z większej ilości kwiatków,cukru,wody i cytryn...w moim przepisie nie ma goździków :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Doruniu a ile czasu gotowałaś i jak smakował? Następną porcję zamierzam zrobić ze świeżym imbirem bo mi tu bardzo pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Według mojego przepisu kwiaty z wodą i cytryną gotuje się 1 godzinę...potem się przecedza i czysty sok z cukrem gotuje się następną 1 godz.45 min...DŁUGO...ALE WARTO :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Wszystko bardzo pięknie tylko gdzie ja znajdę 300 szt. kwiatków? Na razie mam tylko jeden :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Ja mam za to w ogrodzie aż nadto tego pięknego kwiecia. Zastanawiam się do czego można taki syropek dodawać? Do herbaty, ciasta czy po prostu na łyżeczkę i siup do gardełka, jak syropek na kaszel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Hmmm,ja mam go dopiero od wczoraj i jako że za herbatą nie przepadam to popijam go z przegotowaną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 W tym roku robiłam ten miód dwa razy.Raz z 500 a drugi raz z 750 kwiatów.(zasmakował wnuczce i poszła narwac 750 kw) :grin: Robię trochę inaczej.W pierwszym dniu gotuję 5 min z jedną cytryną i zostawiam w chłodnym miejscu.Na drugi dzień przecedzam i wyciskam przez gazę,dodaję stopniowo sok z cytryny i cukier.Gotuje tak długo,aż syrop wylany na talerzyk zaczyna tężeć. Po zrobieniu fotki-wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Ja mam na 300-500 kwiatów:1.5 kg cukru,1.5 l wody ,2 cytryny na 750 kwiatów dałam 2 l wody,4 cytryny i 2 kg cukru(trochę więcej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Ten syrop /mój nie jest aż tak bardzo gęsty a przepis też troszkę inny/ stosuję jak syrop na kaszel. Bardzo dobry, zwłaszcza dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makropod Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Ja w kwestii praktycznej nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem :wink: To dwie całkiem różne rosliny (i tylko jedną z nich powinno się tak przyrządzać) tutaj to wyjaśniono: Syrop z mniszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość melisa Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 "nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem" Wiadomo, ze określenie mlecz jest pospolite inaczej też dmuchawiec, przecież nie da się pomylić mniszka z innym np. Mleczem kolczastym juz z racji samego wyglądu. Już tak zalazł za skórę co niektórym mniszek,że nie sposób go pomylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Przy okazji porządków w piwnicy znalazłam słoiczek miodziku chyba sprzed 3-4 lat-idealnie przechowany. A dziś nazrywałam kwiatów na 1 porcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Basiu ja zrobiłam drugą porcję miodu, i ta druga produkcja była właśnie z Twojego przepisu :smile: Wyszedł mi trochę jaśniejszy (nie wiem czemu) ale jest smaczny, dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam :grin: Ps. Mam jeszcze pytanko, pisałaś wyżej o imbirze, robiłaś z nim może też ten syrop? A może masz jeszcze jakiś ciekawy przepis, bo chętnie wypróbuję :mrgreen: Z góry dziękuję za odpowiedź :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.