Kartoflak...

18 posts in this topic

Posted · Report post

Składniki:

* zimniaki (ilość zależy od ilości osób- zawsze daję na oko)
* kiełbasa (najlepiej pikantna odmiana)- zamiast kiełbasy można dać mieso mielone (wcześniej podsmażone)
* 1 jajko
* około 0,5 kg cebuli
* przyprawy- sól, pieprz, papryka w proszku
* olej
* około 3 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, przelać do większego naczynia, wbić jajko. Kiełbasę podsmażyć, przesypać do ziemniaków. Cebulę zeszklić na tej samej patelni co kiełbasę- również dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić, dodać i dodać dwie łyżki oleju. Wszystko wylać na blaszkę wcześniej polaną olejem. Na wierzch ciasta można również dać trochę oliwy aby nie było wysuszone.
Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.
Podawać gorące.

Smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pamiętam smak tej potrawy z dzieciństwa.Pycha , muszę zrobić.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:-D ja również pamiętam to z dziecistwa :-D a co najważniejsze, że ta potrawa nie jest droga- może trochę czasochłonna (ale ja sobie ułatwiam tarcie ziemniaków i robię to w robocie kuchennym :-D ) Jeszcze raz polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja takze czesto robie kartoflaka w innych regionach Polski nazywa sie to ''baba ziemiaczana'' ,ale z mojego regionu to wlasnie kartoflak jest super,musi byc pikantny i oczywiscie popijam go mlekiem :-D i jeszcze jego zaleta to ze szybko znika i jest naprawde tanie danie :-D .Moze dzis zrobie na obiad jak cos to wkleje zdjecie.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

W moim domu od zawsze mówiło się na to kućpok,tylko bez kiełbasy. Pyszny jest też na drugi dzięń jak się odsmaży na patelni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jolcia to jest niebo w gebie jak sie go odsmazy!!!!!

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zgadzam się z wami dziewczyny. Pasuje również na drugi dzień po "zakrapianej" imprezie :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Na drugi dzień po odsmażeniu jest również pychotka. Moja rodzina bardzo lubi babkę ziemniaczaną świeżo wyjęty z piecyka z zimnym mlekiem lub z cherbatą z cytryną jak i odsmażany. Zawsze robię dużo żeby wystarczyło na drugi dzień do odsmażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kasiulku, a po co kasza manna? Myślę że do posypania blachy, ale może się mylę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną? Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną?

Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?

Podaję to różnie... jak mi się zachce to robię surówkę z kapusty a jak mi się nie chce to nie robię nic i stawiam na stół ketchup :P i jak chcą to sobię robią :P

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

Co do kaszy mannej dodaje ją do masy. Staję się wtedy ona puszysta i rozpływa się w ustach- a najważniejsze, że nie czuć jej smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jak długo się tego kartoflaka piecze i w ilu stopniach? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kasiu ja go piekę na oko... jak na wierzchu pojawia się złota skórka, to biorę widelec i z brzegu (a nawet na środku) wyciągam kawałek ciasta i próbuję. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kasiulek a w ilu stopniach pieczesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kasiulek, zainspirowałaś mnie - mam pomysł na kolejny obiadek - planuję w najbliższą sobotę, zobaczę co moi panowie na to - lubią takie rzeczy, mniam juz czuję zapach tej zapiekanki, mniam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kasiulek a w ilu stopniach pieczesz?

Piekę w piekarniku na prąd więc nie wiem ile tam może byc stopni... myślę, że około 180 ;)

A jeśli mi się chce to włączam piecyk gazowy i wtedy ustawiam piekarnik na 4-5 stopień (nie mam pojecia jaka to temperatura)

Niuniaczku- zapewniam, że będzie smakowało Twoim mężczyznom :grin: Jest na prawdę smaczne i pożywne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzisiaj sobie zrobię na obiadek kartoflaczka :-( tyle, że bez kiełbaski- bo jakoś dzisiaj nie mam na nią ochoty :-( Mój obiadek właśnie się piecze... a gdy już go wyciągnę z piecyka wstawie dla was zdjęcia... może ktoś jeszcze się na niego skusi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.