Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Kartoflak...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 01.08.2007 - 11:20

Składniki:

* zimniaki (ilość zależy od ilości osób- zawsze daję na oko)
* kiełbasa (najlepiej pikantna odmiana)- zamiast kiełbasy można dać mieso mielone (wcześniej podsmażone)
* 1 jajko
* około 0,5 kg cebuli
* przyprawy- sól, pieprz, papryka w proszku
* olej
* około 3 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, przelać do większego naczynia, wbić jajko. Kiełbasę podsmażyć, przesypać do ziemniaków. Cebulę zeszklić na tej samej patelni co kiełbasę- również dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić, dodać i dodać dwie łyżki oleju. Wszystko wylać na blaszkę wcześniej polaną olejem. Na wierzch ciasta można również dać trochę oliwy aby nie było wysuszone.
Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.
Podawać gorące.

Smacznego!



r e k l a m a

#2 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 267 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 01.08.2007 - 12:21

Pamiętam smak tej potrawy z dzieciństwa.Pycha , muszę zrobić.Pozdrawiam.

#3 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 01.08.2007 - 14:59

:-D ja również pamiętam to z dziecistwa :-D a co najważniejsze, że ta potrawa nie jest droga- może trochę czasochłonna (ale ja sobie ułatwiam tarcie ziemniaków i robię to w robocie kuchennym :-D ) Jeszcze raz polecam!

#4 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 01.08.2007 - 16:21

Ja takze czesto robie kartoflaka w innych regionach Polski nazywa sie to ''baba ziemiaczana'' ,ale z mojego regionu to wlasnie kartoflak jest super,musi byc pikantny i oczywiscie popijam go mlekiem :-D i jeszcze jego zaleta to ze szybko znika i jest naprawde tanie danie :-D .Moze dzis zrobie na obiad jak cos to wkleje zdjecie.


Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#5 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 527 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 01.08.2007 - 17:38

W moim domu od zawsze mówiło się na to kućpok,tylko bez kiełbasy. Pyszny jest też na drugi dzięń jak się odsmaży na patelni.

#6 Jolanta

Jolanta

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 380 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:NL.

Napisano 01.08.2007 - 19:08

Jolcia to jest niebo w gebie jak sie go odsmazy!!!!!


Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#7 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 01.08.2007 - 19:28

Zgadzam się z wami dziewczyny. Pasuje również na drugi dzień po "zakrapianej" imprezie :-D

#8 jagoda52

jagoda52

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg

Napisano 09.08.2007 - 07:26

Na drugi dzień po odsmażeniu jest również pychotka. Moja rodzina bardzo lubi babkę ziemniaczaną świeżo wyjęty z piecyka z zimnym mlekiem lub z cherbatą z cytryną jak i odsmażany. Zawsze robię dużo żeby wystarczyło na drugi dzień do odsmażenia.

#9 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 09.08.2007 - 12:36

Kasiulku, a po co kasza manna? Myślę że do posypania blachy, ale może się mylę?

#10 Katarzyna

Katarzyna

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1602 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 09.08.2007 - 22:29

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną? Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?
Dołączona grafika

#11 gosia34

gosia34

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:toruń

Napisano 09.08.2007 - 23:24

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

#12 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 10.08.2007 - 21:06

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną?
Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?

Podaję to różnie... jak mi się zachce to robię surówkę z kapusty a jak mi się nie chce to nie robię nic i stawiam na stół ketchup :P i jak chcą to sobię robią :P

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

Co do kaszy mannej dodaje ją do masy. Staję się wtedy ona puszysta i rozpływa się w ustach- a najważniejsze, że nie czuć jej smaku.

#13 KasiaN4

KasiaN4

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 05.09.2007 - 20:47

Jak długo się tego kartoflaka piecze i w ilu stopniach? Pozdrawiam

#14 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 532 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 05.09.2007 - 20:59

Kasiu ja go piekę na oko... jak na wierzchu pojawia się złota skórka, to biorę widelec i z brzegu (a nawet na środku) wyciągam kawałek ciasta i próbuję. :grin:

#15 KasiaN4

KasiaN4

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 05.09.2007 - 22:18

Kasiulek a w ilu stopniach pieczesz?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:11) mglisto, ciemno i deszczowo
@  Dorota : (23 listopad 2014 - 00:12) tylko choróbska się szerzą
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:30) witam ! u nas dzisiaj nieśmiało słoneczko wygląda zza chmur , ale czy da rade się przebić ?
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:32) tak , choróbska się szerzą , ale to już tak jest o tej porze roku .
@  figiel : (23 listopad 2014 - 11:33) moi krewni w piątek znaleźli jeszcze grzyby -sowy-kanie i to ładne zdrowe
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:25) ooo :) fajnie
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) pamiętam, ze w tamtym roku niektórzy jeszcze w Mikołaja zbierali grzybki
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) :D
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) ale u nas już dawno nie ma
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:26) wszyscy o o nich zapomnieli
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) u nas mrozi już od kilku dniu
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) brrr
@  Dorota : (28 listopad 2014 - 21:27) chyba idzie zima ;)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:23) Dzisiaj andrzejkowy szał :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:24) miłej zabawy dla Wszystkich :)
@  Dorota : (29 listopad 2014 - 22:25) wszystkiego najlepszego dla Andrzejów - dzisiejszych solenizantów :)
@  Magdalena : (10 grudzień 2014 - 18:11) nie rozumiem czemu puskti na takim fajnym forum kulinarnym, gdzie te dziwczyny
@  AnnaK : (13 grudzień 2014 - 22:22) Kobietki, jak z przygotowaniami do Świąt?
@  asienka19873 : (15 grudzień 2014 - 13:42) Piekę jeszcze ostatnią porcję ciasteczek, w sobotę ruszam do polski i dalej zobaczymy na miejscu :))
@  figiel : (15 grudzień 2014 - 18:01) Witam ! i ja dzisiaj piekłam 2 rodzaje ciastek i 2 rodzaje strucli -wszystko na paczkę dla najbliższych , którzy nie mogą być z nami w święta :(