Kasiulek

Kartoflak...

18 postów w tym temacie

Składniki:

* zimniaki (ilość zależy od ilości osób- zawsze daję na oko)
* kiełbasa (najlepiej pikantna odmiana)- zamiast kiełbasy można dać mieso mielone (wcześniej podsmażone)
* 1 jajko
* około 0,5 kg cebuli
* przyprawy- sól, pieprz, papryka w proszku
* olej
* około 3 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, przelać do większego naczynia, wbić jajko. Kiełbasę podsmażyć, przesypać do ziemniaków. Cebulę zeszklić na tej samej patelni co kiełbasę- również dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić, dodać i dodać dwie łyżki oleju. Wszystko wylać na blaszkę wcześniej polaną olejem. Na wierzch ciasta można również dać trochę oliwy aby nie było wysuszone.
Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.
Podawać gorące.

Smacznego!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pamiętam smak tej potrawy z dzieciństwa.Pycha , muszę zrobić.Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

:-D ja również pamiętam to z dziecistwa :-D a co najważniejsze, że ta potrawa nie jest droga- może trochę czasochłonna (ale ja sobie ułatwiam tarcie ziemniaków i robię to w robocie kuchennym :-D ) Jeszcze raz polecam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja takze czesto robie kartoflaka w innych regionach Polski nazywa sie to ''baba ziemiaczana'' ,ale z mojego regionu to wlasnie kartoflak jest super,musi byc pikantny i oczywiscie popijam go mlekiem :-D i jeszcze jego zaleta to ze szybko znika i jest naprawde tanie danie :-D .Moze dzis zrobie na obiad jak cos to wkleje zdjecie.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

W moim domu od zawsze mówiło się na to kućpok,tylko bez kiełbasy. Pyszny jest też na drugi dzięń jak się odsmaży na patelni.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jolcia to jest niebo w gebie jak sie go odsmazy!!!!!

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zgadzam się z wami dziewczyny. Pasuje również na drugi dzień po "zakrapianej" imprezie :-D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na drugi dzień po odsmażeniu jest również pychotka. Moja rodzina bardzo lubi babkę ziemniaczaną świeżo wyjęty z piecyka z zimnym mlekiem lub z cherbatą z cytryną jak i odsmażany. Zawsze robię dużo żeby wystarczyło na drugi dzień do odsmażenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kasiulku, a po co kasza manna? Myślę że do posypania blachy, ale może się mylę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną? Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną?

Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?

Podaję to różnie... jak mi się zachce to robię surówkę z kapusty a jak mi się nie chce to nie robię nic i stawiam na stół ketchup :P i jak chcą to sobię robią :P

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

Co do kaszy mannej dodaje ją do masy. Staję się wtedy ona puszysta i rozpływa się w ustach- a najważniejsze, że nie czuć jej smaku.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jak długo się tego kartoflaka piecze i w ilu stopniach? Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kasiu ja go piekę na oko... jak na wierzchu pojawia się złota skórka, to biorę widelec i z brzegu (a nawet na środku) wyciągam kawałek ciasta i próbuję. :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.