Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Dodać śmietanę Do Zupy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4675 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 28.02.2004 - 12:06

Śmietana dodana do zupy lubi się zważyć. Nie stanie się tak, jeżeli wcześniej wymieszamy ją z niewielką ilością soli.

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#2 kk

kk

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 01.03.2004 - 10:34

Dołączona grafika

Żeby nie zważyła się śmietanka, stosuję nieco inną metodę. Odlewam do jakiegoś naczynia troszke zupki (chłodnej) i mieszam ze śmietanką. Następnie wlemwam to do zupy. Z rozcieńczonej zupą śmietany, nie zrobi się już "serek" pływający po powierzchni zupy :D

--
Pozdrawiam - Krzysiek (KK)
http://auta-prl.prv.pl
http://cpu-museum.prv.pl

#3 adam

adam

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 34 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gliwice
  • Zainteresowania:rower

Napisano 05.03.2004 - 22:51

a moze zrezygnujemy ze śmietany? Te nasze brzuchy i tak juz wyglądają jak należy :D

#4 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 10.03.2004 - 21:44

Najpewniejszym chyba sposobem na dodanie smietany do zupy jest po prostu jej hartowanie.Do smietany dodajemy gorącej zupy lub sosu az mieszanka bedzie letnia i po dokladnym wymieszaniu wlewamy do potrawy.....

#5 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 175 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 15.03.2005 - 13:21

Najlepiej zhartować (małą ilością gorącej zupy, czy sosu) a potem jeszcze wsypać troszkę soli.
Flirtuj z szaleństwem

#6 oligot

oligot

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 16.03.2005 - 16:56

Witam. Adam ma rację, trzeba unikać pewnych rzeczy. Ale niestety są zupy, które muszą być ze śmietaną. Stosuję ją tylko czasami ale wtedy sobie poszaleję. Jeszcze nigdy nie zważyła mi się śmietana kremówka (min.30%). I taką dodaję. Zresztą 2 łyżki takiej śmietany w zupie dodają tyle samo smaku, co pojemnik 12%-wej.

#7 Vjesja

Vjesja

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • Lokalizacja:Antwerpia/Belgia

Napisano 31.05.2005 - 15:51

Najlepszym rozwiazanem jest smietana sojowa. Nie zwarzy sie nigdy. A i bardzo zalecana dla tych brzuchow, co wygladaja jak nalezy. ;-) Nie zawiera tluszczu, wiec zdrowa a do smaku mozna sie przyzwyczaic

#8 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 175 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 31.05.2005 - 17:04

Tylko tę sojową dobrze jest lekko zaprawić kwaskiem cytrynowym, żeby tak, jak PRAWDZIWA ŚMIETANA poza zabielaniem jeszcze leciutko zakwaszała. ;-)
Flirtuj z szaleństwem

#9 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08.06.2005 - 08:15

Robię podobnie jak Agnieszka - hartuję śmietanę, czyli dodaję do śmietany trochę gorącej zupy, mieszam i dopiero wtedy łączę z resztą zupy.

#10 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 18.12.2006 - 17:35

JA KUPUJĘ TYLKO ŚMIETANE 22% NO I DO CIAST KREMÓWKĘ ALBO RAMA DO UBIJANIA. NAWET NIE MUSZĘ JEJ HARTOWAĆ BO SIĘ NIE ZWARZYŁA NIGDY.

#11 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 916 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 23.01.2007 - 15:14

Ja też hartuję śmietanę na ogół nie ma problemu z nią.Uwielbiam zupy ze śmietaną mmmmmmmmmmmmniam :grin: a brzuchy to swoją drogą................ :grin:
Dołączona grafika

#12 elusia

elusia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 61 postów

Napisano 31.03.2007 - 09:36

Ja lubie zupe ze smietana i zeby sie nie zwazyla dodaje slodka smietane 9% jak zupa nie jest kwasna(pomidorowa)to leje odrazu w innym przypadku chartuje i czekam az przestygnie.

#13 EWA1992

EWA1992

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 330 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŁÓDZKIE

Napisano 31.03.2007 - 10:25

Ja przed wlaniem śmietany do zupy lub sosu zawsze robie tak: wlewam śmietane do pojemnika,dolewam odrobinki wody zimnej (moja mama zawsze tak robi i ja też) i "koziołkiem" mieszam do jednolitej konsystencji i póżniej dolewam wywar z zupy lub sosu i znowu mieszam i na koniec mąke. Jeszcze nigdy mi się nie zważyła śmietana a daje 18 procentową. I jak Justysia napisała brzuchy swoja drogą... :)

#14 Ela_83

Ela_83

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Świętochłowice

Napisano 31.03.2007 - 23:23

Ja daję śmietanę rama i nigdy mi się zupa nie zwarzyła i jest dobra

#15 gabi-ostra

gabi-ostra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 221 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warmia i Mazury

Napisano 01.04.2007 - 12:16

A ja od dawna już stosuję śmietanę z Piątnicy 18%-nigdy i w niczym mi się nie zważyła,a wcześniej różnie to bywało.Szczerze polecam.Gabi.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) mamy wreszcie lato :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) chociaż pogoda taka sobie jak na lato ;)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) u nas deszczowo, zimno...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) a u Was?
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:11) U nas niestety bez deszczu, a jest bardzo potrzebny. Jak ktoś ma go za dużo to bardzo proszę o przysłanie do mnie.
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:12) Noce są zimne 9 st.C a w dzień 20, słońce, chmury i dość silny wiatr.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) Nas znowu nawiedziły upały
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) uffff
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>