Ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4 stars based on 28 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
1 1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag masła
Jabłka:
1/2 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
1 łyżka oleju
1/2 szklanki cukru
Budyń:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Do rondelka wsypać około ¾ szklanki mąki pszennej, następnie wlać gorące mleko i całość dokładnie wymieszać łyżką. Pozostawić do ostudzenia. Drożdże pokruszyć, dodać do nich połowę cukru i razem rozmieszać łyżką. Do ostudzonej mąki przelać drożdże z cukrem. Całość razem dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ucierać. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, olej i cukier. Wszystko razem wymieszać i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.

W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.

Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta, na budyń rozsypać kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

7143
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miły komentarz i bardzo się cieszę, że ciasto się udało :)
Dorota [2014-09-16 22:47:31]
Dzięki ;)
Dorota [2012-12-14 12:59:33]
Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy (nawiasem mówiąc nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast drożdżowych i miałam z tego powodu pewne obawy). W przygotowaniu ciasto bardzo ładnie rosło, bardzo fajna kruszonka (na pewno jeszcze ją wykorzystam), budyń jak dla mnie troszeczkę za mało słodki (można w czasie gotowania dodać 1 łyżkę cukru).Zastanawiam się czy można by było zrobić to ciasto z innymi owocami. Jedyny mankament to że chyba dałam za dużo jabłek i one puściły soki i takie rozlazłe się zrobiły. Ogólnie ciasto smakowało. Dzięki za przepis :)
anix567 [2012-02-02 19:57:15]
Być może piekarnik był zbyt mocno nagrzany, i wówczas ciasto mocno spiekło się na zewnątrz, a w środku słabo wyrosło, a nawet było surowe. Zakalec może też powstać, wtedy jeśli ciasto wyjmiemy zbyt wcześnie (gdy jest niedopieczone wewnątrz). Ciasto drożdżowe wyjmuje się z formy dopiero po przestygnięciu. Co do budyniu, to można go śmiało rozkładać na jabłkach (jak dotknie ciasta, to już nie będzie taki gorący). A ten budyń to nie "wylewamy z prosto z garnka na ciasto" tylko rozkładamy łyżką, zaczepiając o jabłka, trochę to potrwa, więc on nie jest taki gorący potem. Natomiast zimny gęsty budyń byłoby trudniej rozłożyć na całym cieście. Powodzenia :)
Dorota [2012-02-02 11:41:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.