Ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką

4.294117647 stars based on 17 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
5 dag drożdży
½ szklanki cukru
3 żółtka
sól
10 dag masła
Jabłka:
½ kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
1 łyżka oleju
½ szklanki cukru
Budyń:
½ litra mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do rondelka wsypać około ¾ szklanki mąki pszennej, następnie wlać gorące mleko i całość dokładnie wymieszać łyżką. Pozostawić do ostudzenia. Drożdże pokruszyć, dodać do nich połowę cukru i razem rozmieszać łyżką. Do ostudzonej mąki przelać drożdże z cukrem. Całość razem dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ucierać. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, olej i cukier. Wszystko razem wymieszać i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.

W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.

Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta, na budyń rozsypać kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
budyń budyń waniliowy ciasta cukier cukier puder cynamon drożdże jabłko jajko krem mak mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana masło mleko olej owoce pieczenie słodkości sól żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miły komentarz i bardzo się cieszę, że ciasto się udało :)
Dorota [2014-09-16 22:47:31]
przepis super!!ciasto wilgotne takie jak lubimy.już piekłam tyle ciast drozdzowych za każdym razem wydawało mi sie że jast za suchy a tu prosze :wyszło cudo widocznie super składniki i proporcje PO PROSTU bomba
wawek [2014-06-12 18:29:50]
Przepyszne! Co prawda wyszedł mi zakalec, ale nie szkodzi, bo uwielbiam zakalce :D
Justyna [2014-02-09 15:52:23]
Dzięki ;)
Dorota [2012-12-14 12:59:33]
Ja drożdżówkę piekę ze swojego przepisu ale to połączenie z jabłkami, budyniem i kruszonką wzięłam stąd i uważam je za genialne. Smaki się świetnie dopełniają. Pychotka :)
marysia [2012-12-13 19:00:12]
mimo zrobienia wszystko jak nalezy wyszedl mi taki zakalec jak nie wiem!!!!szkoda bo troche kosztuje pracy zrobienie tego placka...dobrze ze moj maz lubi zakalce;)
nikki8 [2012-11-15 15:55:04]
super ciasto zawsze mi sie udaje
asik [2012-10-30 20:52:01]
Dziś piekę pierwszy raz ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem czy się uda nie wiem z samymi jabłkami zawsze się udawało.
asik [2012-10-30 20:33:04]
Do kruszonki nigdy nie dodaje się oleju ! to profanacja ! tylko prawdziwe masło...
zośka [2012-09-28 12:47:14]
Niestety muszę skrytykować ten przepis. Upiekłam ciasto dzisiaj i nie udało się. Wyrosło ładnie po czym aby je dopiec musiałam przypalić dno. Mimo że, temp. była dobra a po wypieczeniu odczekałam trochę, ciasto upadło i zrobił się zakalec.
Mr [2012-08-13 00:41:29]
Upiekłam go ale niestety też mam zakalec więc chyba coś jest nie tak podane w przepisie.Nie polecam
aguś71 [2012-02-10 09:33:50]
przeciez widza ze niziutkie i zakalec w budyniu widac tez ze okrutnie zjadliwy
isia [2012-02-08 22:44:31]
Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy (nawiasem mówiąc nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast drożdżowych i miałam z tego powodu pewne obawy). W przygotowaniu ciasto bardzo ładnie rosło, bardzo fajna kruszonka (na pewno jeszcze ją wykorzystam), budyń jak dla mnie troszeczkę za mało słodki (można w czasie gotowania dodać 1 łyżkę cukru).Zastanawiam się czy można by było zrobić to ciasto z innymi owocami. Jedyny mankament to że chyba dałam za dużo jabłek i one puściły soki i takie rozlazłe się zrobiły. Ogólnie ciasto smakowało. Dzięki za przepis :)
anix567 [2012-02-02 19:57:15]
Być może piekarnik był zbyt mocno nagrzany, i wówczas ciasto mocno spiekło się na zewnątrz, a w środku słabo wyrosło, a nawet było surowe. Zakalec może też powstać, wtedy jeśli ciasto wyjmiemy zbyt wcześnie (gdy jest niedopieczone wewnątrz). Ciasto drożdżowe wyjmuje się z formy dopiero po przestygnięciu. Co do budyniu, to można go śmiało rozkładać na jabłkach (jak dotknie ciasta, to już nie będzie taki gorący). A ten budyń to nie "wylewamy z prosto z garnka na ciasto" tylko rozkładamy łyżką, zaczepiając o jabłka, trochę to potrwa, więc on nie jest taki gorący potem. Natomiast zimny gęsty budyń byłoby trudniej rozłożyć na całym cieście. Powodzenia :)
Dorota [2012-02-02 11:41:34]
Gorący budyń na drożdżowe?nie zaparzy drożdży?
ania [2012-02-01 18:16:47]
Ja dzisiaj właśnie upiekłam to ciasto zgodnie z podanym przepisem i ciasto się nie udało jestem zaskoczona,ponieważ po włożeniu do piekarnika ciasto ładnie się piekło wyrosło a po wyjęciu opadło i nie wiem co było przyczyną zazwyczaj ciasto drożdżowe jak są świeże drożdże to się udaje co żle zrobiłam proszę o poradę
Barbara [2012-01-30 18:58:57]
Jestem entuzjastką ciasta drożdzowego.Piekłam podobny drożdzak.Fajny.
jadwiga [2012-01-28 20:28:54]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>