naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 27.01.2012
Odsłon dziennie: 40

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
½ kg mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
5 dag drożdży
½ szklanki cukru
3 żółtka
sól
10 dag masła
Jabłka:
½ kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
1 łyżka oleju
½ szklanki cukru
Budyń:
½ litra mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do rondelka wsypać około ¾ szklanki mąki pszennej, następnie wlać gorące mleko i całość dokładnie wymieszać łyżką. Pozostawić do ostudzenia. Drożdże pokruszyć, dodać do nich połowę cukru i razem rozmieszać łyżką. Do ostudzonej mąki przelać drożdże z cukrem. Całość razem dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Pozostałą mąkę pszenną przesypać do miski. Żółtka utrzeć na puszystą masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ucierać. Następnie przełożyć do miski z mąką pszenną. Dodać również rozczyn i razem wyrobić. Na koniec dodać do ciasta roztopione i ostudzone masło. Całość ponownie wymieszać, wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w plasterki, obsypać cynamonem i wymieszać.

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, olej i cukier. Wszystko razem wymieszać i zgnieść ręką. Kruszonka powinna wyjść sypka.

W 1 szklance mleka rozpuścić budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń. Zagotować, i jeszcze chwilkę pogotować, cały czas mieszając.

Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć drożdżowe ciasto. Na nim rozłożyć plasterki jabłek (wcisnąć do ciasta) i wyłożyć gorący budyń waniliowy (rozkładać łyżką). Na wierzch ciasta, na budyń rozsypać kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6473 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miły komentarz i bardzo się cieszę, że ciasto się udało :)
Dorota [2014-09-16 22:47:31]
przepis super!!ciasto wilgotne takie jak lubimy.już piekłam tyle ciast drozdzowych za każdym razem wydawało mi sie że jast za suchy a tu prosze :wyszło cudo widocznie super składniki i proporcje PO PROSTU bomba
wawek [2014-06-12 18:29:50]
Przepyszne! Co prawda wyszedł mi zakalec, ale nie szkodzi, bo uwielbiam zakalce :D
Justyna [2014-02-09 15:52:23]
Dzięki ;)
Dorota [2012-12-14 12:59:33]
Ja drożdżówkę piekę ze swojego przepisu ale to połączenie z jabłkami, budyniem i kruszonką wzięłam stąd i uważam je za genialne. Smaki się świetnie dopełniają. Pychotka :)
marysia [2012-12-13 19:00:12]
mimo zrobienia wszystko jak nalezy wyszedl mi taki zakalec jak nie wiem!!!!szkoda bo troche kosztuje pracy zrobienie tego placka...dobrze ze moj maz lubi zakalce;)
nikki8 [2012-11-15 15:55:04]
super ciasto zawsze mi sie udaje
asik [2012-10-30 20:52:01]
Dziś piekę pierwszy raz ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem czy się uda nie wiem z samymi jabłkami zawsze się udawało.
asik [2012-10-30 20:33:04]
Do kruszonki nigdy nie dodaje się oleju ! to profanacja ! tylko prawdziwe masło...
zośka [2012-09-28 12:47:14]
Niestety muszę skrytykować ten przepis. Upiekłam ciasto dzisiaj i nie udało się. Wyrosło ładnie po czym aby je dopiec musiałam przypalić dno. Mimo że, temp. była dobra a po wypieczeniu odczekałam trochę, ciasto upadło i zrobił się zakalec.
Mr [2012-08-13 00:41:29]
Upiekłam go ale niestety też mam zakalec więc chyba coś jest nie tak podane w przepisie.Nie polecam
aguś71 [2012-02-10 09:33:50]
przeciez widza ze niziutkie i zakalec w budyniu widac tez ze okrutnie zjadliwy
isia [2012-02-08 22:44:31]
Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy (nawiasem mówiąc nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast drożdżowych i miałam z tego powodu pewne obawy). W przygotowaniu ciasto bardzo ładnie rosło, bardzo fajna kruszonka (na pewno jeszcze ją wykorzystam), budyń jak dla mnie troszeczkę za mało słodki (można w czasie gotowania dodać 1 łyżkę cukru).Zastanawiam się czy można by było zrobić to ciasto z innymi owocami. Jedyny mankament to że chyba dałam za dużo jabłek i one puściły soki i takie rozlazłe się zrobiły. Ogólnie ciasto smakowało. Dzięki za przepis :)
anix567 [2012-02-02 19:57:15]
Być może piekarnik był zbyt mocno nagrzany, i wówczas ciasto mocno spiekło się na zewnątrz, a w środku słabo wyrosło, a nawet było surowe. Zakalec może też powstać, wtedy jeśli ciasto wyjmiemy zbyt wcześnie (gdy jest niedopieczone wewnątrz). Ciasto drożdżowe wyjmuje się z formy dopiero po przestygnięciu. Co do budyniu, to można go śmiało rozkładać na jabłkach (jak dotknie ciasta, to już nie będzie taki gorący). A ten budyń to nie "wylewamy z prosto z garnka na ciasto" tylko rozkładamy łyżką, zaczepiając o jabłka, trochę to potrwa, więc on nie jest taki gorący potem. Natomiast zimny gęsty budyń byłoby trudniej rozłożyć na całym cieście. Powodzenia :)
Dorota [2012-02-02 11:41:34]
Gorący budyń na drożdżowe?nie zaparzy drożdży?
ania [2012-02-01 18:16:47]
Ja dzisiaj właśnie upiekłam to ciasto zgodnie z podanym przepisem i ciasto się nie udało jestem zaskoczona,ponieważ po włożeniu do piekarnika ciasto ładnie się piekło wyrosło a po wyjęciu opadło i nie wiem co było przyczyną zazwyczaj ciasto drożdżowe jak są świeże drożdże to się udaje co żle zrobiłam proszę o poradę
Barbara [2012-01-30 18:58:57]
Jestem entuzjastką ciasta drożdzowego.Piekłam podobny drożdzak.Fajny.
jadwiga [2012-01-28 20:28:54]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl