naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Zupy - Przepisy kulinarne

r e k l a m a
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Najnowsze artykuły
 

Zupy jakie lubisz: kremy, dla dzieci, tradycyjne polskie

Od jakiej potrawy, my Polacy zaczynamy obiad? Od zupy. Już ten fakt świadczy o tym, że zupa to ważna część tego głównego posiłku w ciągu dnia. Zwykle, chociaż nie zawsze, zupa powstaje przez gotowanie różnych rodzajów mięs lub kości, a także warzyw albo owoców, dzięki czemu wydobyte zostają najwartościowsze ich składniki, witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To z czego zupa powstała już pozwala na ustalenie takiego najprostszego podziału zup. Tak więc, są zupy mięsne i na kościach, zupy warzywne oraz zupy owocowe.

Najczęściej zupa to potrawa płynna, lecz ostatnio coraz popularniejsze są zupy o gęstej konsystencjiznane jako „zupa krem”. Najpopularniejsze to zupa krem z dyni, ziemniaków, świeżych ogórków, zielonego groszku, pokrzyw, cebuli, czerwonych buraków, pomidorów, kalafiora, szparagów, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii, pora, grzybów, pieczarek, szpinaku, czosnku i szczawiu. Podaje się je same lub z dodatkami, np. grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi ziarnami (słonecznikiem, pestkami dyni), jajkiem, drobnym makaronem, serem (starym żółtym, Feta), zieleninką (pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem) lub po prostu z keksem kwaśnej śmietany.

Nie zawsze, zupa wymaga gotowania. Często można spotkać przepis na zupę, w którym wystarczy połączyć wcześniej przygotowane składniki. W ten sposób można przygotować szybko, smaczne zupy z każdego rodzaju produktów i dowolnej konsystencji. Najczęściej są to zupy podawane na zimno. Zupa chłodnik, bo taką nazwę nosi ta potrawa, występuje w przepisach kulinarnych kuchni wielu krajów. W Polsce popularny jest chłodnik litewski, w Hiszpanii gazpacho, a na Bałkanach tarator. Czytaj więcej

Zupa to potrawa na każdą porę roku, w zimie rozgrzewa, a w upalne dni lata skutecznie chłodzi. Na naszym portalu kulinarnym znajdują się sprawdzone przepisy na zupy, zarówno na „zupy na co dzień”, jak również na „zupy od święta”.

Przepisy na tradycyjne, najpopularniejsze w Polsce zupy: rosół, ogórkowa, grzybowa, pieczarkowa, pomidorowa, fasolowa, kapuśniak, szczawiowa, ziemniaczana, kalafiorowa, koperkowa, pietruszkowa, szpinakowa, jarzynowa, cebulowa, czosnkowa, grochówka, gulaszowa, barszcz ukraiński, wodzionka, krupnik, żurek, botwinka oraz zupa mleczna i wiele innych znajdą Państwo u nas.

Również na podstawie przepisów na zupy zamieszczonych na naszej stronie można wykonać zupy na wszelkiego rodzaju okazje, np. barszcz z uszkami, zupa grzybowa, siemieniotka na Wigilię Bożego Narodzenia albo żurek wielkanocny na Święta Wielkanocne.

 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl