Przepisy na alkohole

Nalewka świąteczna
Zerkam na kalendarz, a tu już ostatni listopada... i coraz bliżej Święta :) Małymi kroczkami można sobie już coś zacząć przygotowywać.
Melisowe wino
Liście melisy opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do czystego i suchego słoika.
Nalewka jagodowa
Maceracja to proces działania alkoholu na zanurzone w nim np. owoce. Ten proces wykorzystuje się przy produkcji między innymi nalewek.
Nalewka miodowo-orzechowa
Nalewki z orzechów włoskich świetnie sprawdzają się jako środki pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-trawiennych.
Orzechówka
Przedstawiamy Wam orzechowy pomysł na letnie przetwory z... procentami ;) A kto ich spróbuje, ten nie pożałuje :)
Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Nalewki to popularne napoje alkoholowe powstające poprzez macerowanie, czyli moczenie przez dłuższy czas, najczęściej owoców, ziół, a niekiedy kwiatów i korzeni, w alkoholu.
Likier z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu zerwać w słoneczny dzień z krzewów rosnących z daleka od ruchliwej drogi (Uwaga!
Nalewka kapitańska
Cukierki kapitańskie odwinąć z papierków i przełożyć do czystego, suchego słoika.
Mleko wściekłej krowy
Przepyszny mleczny likier do zrobienia w domu w bardzo prosty i szybki sposób (dosłownie w kilka minut).
Szybka nalewka z owoców i liści wiśni
Wodę przelać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać i zagotować.
reklama
Likier z Kukułek
Do garnka wlać mleko i dodać cukierki Kukułki. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby Kukułki się rozpuściły (masy nie należy gotować).
Adwokat inaczej
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać mleko w proszku i zmiksować. Następnie powoli wlewać spirytus i wodę, cały czas miksując.
Miłosny likier brzoskwiniowy
Brzoskwinie umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć je do dużego słoika, zasypać cukrem i zostawić na kilka dni, aż puszczą sok.
Nalewka z aronii
Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.