Przepisy na Wigilię (wigilijne)

Pieczone ziemniaki na wigilijny stół
Piękne, apetyczne, pachnące, z lekko chrupiącą skórką ziemniaczki do karpia, kapusty z grzybami.
Uszka z grzybami i porem
Uszka z czerwonym barszczem to jedno z dwunastu potraw wigilijnego stołu i jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych.
Warstwowa śledziowa sałatka z czerwonymi buraczkami
Przestawiam Wam śledzie w nietypowym, ale smacznym towarzystwie :) Kolorowe połączenie składników, warstwowe ułożenie, czas na przegryzienie się sałatki - to wszytko sprawiło, że ta sałatka stała się wyjątkowa :)
Sałatka śledziowa z jabłkiem i orzechami
Smaczna i chrupiąca sałatka ze śledziem, porem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Idealna na Święta i nie tylko ;) Proste składniki i szybkie wykonanie tylko zachęcają do jej wykonania! Powodzenia i smacznego :)
Pierogi litewskie
Inspiracją do wykonania tego dania był dla mnie przepis Doruni z naszego forum.
Makówki
Łatwe i szybkie do zrobienia makówki na wigilijny stół. Są słodkie i przepyszne. Dzieciaki i nie tylko za nimi przepadają ;)
Siemieniotka
Siemieniotka to zupa wigilijna popularna na Śląsku. Przygotowuje się ją z konopi: gotuje i wyciska tłuczkiem mleczko.
Śledzie z cebulą w oleju i musztardzie
Pyszna, prosta i szybka do zrobienia sałatka śledziowa. Potem należy ją włożyć na 2 dni do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
Zakwas do czerwonego barszczu
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Pierogi z kapustą i grzybami
Do mąki pszennej dodać jajka, olej i wrzącą wodę. Razem wymieszać i zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).
reklama
Wigilijna zupa grzybowa
Do pysznej wigilijnej zupki z grzybami potrzebujemy tylko kilka prostych składników, a efekt jest przepyszny.
Kiszona kapusta wigilijna
Kiszoną kapustę opłukać, wycisnąć i przełożyć do dużego garnka (jak jest długa to można ją pokroić).
Pieczone ziemniaki wigilijne
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Posypać solą, pieprzem i wymieszać.
Karp wigilijny
Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.