Przepisy Extra

Ciasto tortowe z masą śmietankowo-serową i galaretką

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rumowy poncz:
½ szklanki wody (przegotowanej, zimnej)
3 łyżki spirytusu
kilka kropli aromatu rumowego
Masa śmietankowo-serowa:
½ litra śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
50 dag serka mascarpone
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści i masa stanie się szklista. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przekroić na trzy równe części długim ostrym nożem (wtedy biszkopt się nie kruszy).

Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie (każdą osobno w 300 ml), dokładnie rozmieszać i zostawić do stężenia.

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder, serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i letnią dodać do masy. Całość na koniec razem zmiksować.

Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wyłożyć lekko stężałą już galaretkę wiśniową (przed wyłożeniem należy rozmieszać łyżką) i wyłożyć 1/3 masy śmietankowo-serowej. Następnie położyć kolejną część biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, wyłożyć łyżką drugą galaretkę wiśniową, a na niej położyć drugą część masy śmietnkowo-serowej. Na koniec położyć trzecią część biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostałą część masy śmietankwo-serowej. Wierzch ciasta należy posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi (wcześniej należy je zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić).

Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)
Dorota [2018-08-07 14:46:43]
Dziękuję za ciekawe przepisy pozdrawiam
Jolanta Borowczyk [2018-03-19 15:43:32]
Dziękuję :) To udanego wypieku i wszystkiego najlepszego z okazji imienin :)
Dorota [2015-11-05 23:50:04]
Proszę bardzo i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2015-11-05 13:01:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.