Przepisy Extra

Dżem agrestowo-jagodowy

Składniki:

50 dag agrestu
5 dag jagód
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Agrest oczyścić z szypułek i ogonków, a następnie opłukać i osuszyć. Jagody przebrać, opłukać i również osuszyć.

Do garnka z grubym dnem przełożyć agrest i jagody. Dodać cukier i cukier waniliowy. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa owocowa się nie przypaliła.

Gotowy, gęsty dżem przełożyć do czystego i suchego słoiczka. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie 1 słoiczek 250 ml pysznego dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.